Hangulatos kisváros a Trieszti-öböl túlpartján

Az Isztriai-félsziget északnyugati csücskében, a szlovén határ közelében, a Trieszti-öböl partján, a nagy kikötővárossal pont szemben fekszik Muggia, egy hamisítatlan itáliai hangulatú kisváros. Kiemelkedő látnivalóval nem büszkélkedhet, de a hajdani városfalak közé zárt kompakt óváros szűk utcácskái, ódon házai, hangulatos terecskéi, romantikus kikötője,  kitűnő haléttermei, autentikus fagyizói igazi olasz, mediterrán jellegű világot idéznek meg.

Muggia látnivalói

A kissé nyújtott kör alakú óváros (Borgo Lauro) utcái, terei szerencsére csak gyalogosoknak van fenntartva, keleti végében találjuk a nagy, központi parkolót (Piazza della Caliterna), északra a kikötő, ill. a tenger határolja, nyugati oldala pedig felkúszik a dombra, melyen az egykori várkastély, a Castello magasodik. Központi terén (Piazza Guglielmo Marconi) áll a gótikus stílusú templom, a Duomo dei SS. Giovanni e Paolo, a térre néző elegáns főhomlokzat ékessége a gyönyörű rózsaablak, de figyelemre méltó még a főkapu feletti Szentháromság-dombormű is. A tér északi oldalát az árkádos városháza épülete, a Palazzo Comunale foglalja el, a felzászlózott erkély mellett nagy velencei kőoroszlán díszíti a palotát.

A városháza mögött kezdődik a kikötő, mely több medencéből áll, a belső, régi kikötőben csónakok, kisebb halászhajók ringanak, a külsőkben, melyet hosszan benyúló móló szegélyez, jachtok, vitorlások sorakoznak. A mólón több halétterem kínálja frissen fogott halaikból specialitásaikat, köztük a helyi halászegyesület étterme, az Ittiturismo La Terrazza. A mólóról gyönyörű a kilátás a túlparton fekvő Triesztre, visszafelé pillantva pedig a Muggiára és a Castellóra. Keddtől szombatig, délelőttönként a helyi halászok a mólónál árulják ki a hajnali fogást.

A főtértől egy saroknyira délre fut kelet-nyugati irányban az óváros fő tengelye, a keskeny Via Dante Alighieri, a nyugati végétől tudunk felsétálni a bájos kis San Francesco templom XV. századi épületéhez, ahonnan a kis közökön, sikátorokon át a Castello hatalmas falai alá sétálhatunk, sajnos az impozáns, oromzatos bástyás épület nem látogatható. Előle viszont nagyszerű panoráma nyílik a városra, a kikötőre, a Trieszti-öbölre. Romantikus lépcsősoron ereszkedhetünk le a városba, a kikötő környékére.

A 13 000 lakosú város még egy nevezetességgel bír, a magasan a dombtetőn épült egykori régi város maradványaival (Muggia Vecchia), a jelenleg régészeti parkként (Parco Archeologico) működő romvárosban a román stílusú Santa Maria Assunta templom előtti teraszról lenyűgöző kilátás nyílik a Trieszti-öbölre, szép időben jól látható a Miramare és a Duino kastély is a túlparton. A régészeti park szabadon látogatható, többnyelvű információs táblákon olvashatunk a hely történelméről, autóval is megközelíthető, legkényelmesebben az új sportkikötő, a Porto San Rocco közeléből induló, kitáblázott úton, de a városból is elérhető félórás sétával.

Vendéglátás

A már említett mólón lévő, ill. a kikötő környékén működő haléttermek mellett, az óvárosban, a Via Dante Alighieri felső részén lévő Trattoria Splendor családi vendéglője érdemel említést. Jó választás még a domboldalban fekvő Trattoria Al Castello is (Salita delle Mura 11/b, Hétfő, kedd szünnap). Egy gyors pizzaszeletre vagy akár egy egész pizzára a legjobb hely az óváros közepén, a Dante és a Puccini utca sarkán álló Pane e Pizza pici büféje. A kikötő környéki fagylaltozók legjobbika pedig kétség kívül a barátságos Gelateria Jimmy Muggia, óriási választék, első osztályú ízek.