Kilátóhegy a Júliai-Alpok délnyugati szélén, az olasz határon

A Júliai-Alpok előhegyeinek legnépszerűbb túracélpontja, a könnyen megközelíthető, pontosan az olasz-szlovén határon magasló Monte Mataiur. Az 1642 m magas hegy tetején álló kápolna mellől pazar kilátás nyílik a Júliai-Alpok hegyláncaira, a Friuli-síkságra és jó időben az Adria víztükre is felcsillan a horizonton.

A túra hossza: 6 km

A túra időtartama: 2,5 óra

Szintkülönbség: 330 m fel, ugyanannyi le

A túra jellege: Rövid, könnyű kirándulás jól jelzett turistautakon, ösvényeken. A közvetlen a hegycsúcsra vezető útszakasz meredek, de hamar felérünk.

Kiindulópont: Rifugio Guglielmo Pelizzo menedékház (1320 m). A Savogna-Livek közti országútról kis, kanyargós hegyi utakon Montemaggiore-ig, onnan tovább a menedékházig, útjelzőtáblák igazítanak a helyes irányba.

 mataiur-terkep.jpg

 Térképkivágat: WK141 Julische Alpen 1:50 000 (freytag & berndt), www.freytagberndt.hu 

A túra leírása

A Monte Mataiur délkeleti oldalában épült, népszerű Rifugio Guglielmo Pelizzo (1320 m) előtti nagy parkolóból indulunk meghódítani a már innen is látható csúcsot, tetején a kápolnával. A hegy felé vezető széles, piros-fehér-pirossal jelzett 736-os úton kezdjük túránkat a szép vadvirágos hegyi legelőn át. Pár perc múlva a táblával is jelzett elágazásnál balra tartunk a 750-es úton a Malgha di Mersino irányába.

Kényelmes, szintben vezető ösvényen, végig szép kilátást élvezve haladunk a réteken keresztül a hegy déli oldalában. Félóra alatt érjük el az elhagyottnak tűnő Maršinska planina (Malgha di Mersino)(1401 m) tanyáit egy nyeregben. Észak felé fordulunk a Monte Matajur felé, egyre meredekebbé váló ösvényünkön 30 perc múlva egy szép kilátást nyújtó lapos nyeregbe érünk. Az út itt éles jobb kanyart véve meredek, sziklás gerincélen mászik fel a Monte Mataiur (1642 m) kápolnával koszorúzott kopár tetejére.

A hegycsúcsról parádés körpanoráma nyílik a környező hegyekre, a Júliai-Alpok láncaira, tiszta időben az innen 45 km-re fekvő Adria is látszik. A visszaútra két variáció is kínálkozik, a rövidebb és egyszerűbb a hegy délkeleti oldalán egyenesen levezető lejtős, széles út, melyen félóra alatt könnyedén visszasétálhatunk a menedékházhoz. A másik, kissé hosszabb opció (736.sz. út) keletre visz a fehér mészkősziklákkal pettyezett Monte Glava platójára (1519 m), és onnan a jelzett úton, mely egyben tanösvény is, egy erdős völgyön keresztül, a Škrilja-forrást érintve érünk vissza kiindulópontunkra. A Glavára vezető út nagyon szép, hatalmas sziklák közt vezet át egy karsztfennsík jellegű tájon, az út végig az országhatáron vezet, így az olasz mellett szlovén turistajelzéseket is találunk.

A Glava hegyről lejőve egy elágazásnál jobbra térve, vissza is tudunk menni a Matajur délkeleti oldalában futó széles útra egy jelzetlen, bár kényelmes, szintben futó sétaúton.