Az Olaszország északkeleti csücskében, az osztrák és a szlovén határ által közrefogott Friuli Venezia Giulia tartomány szárazföldi részének nagy részét kitevő, változatos történelmű és kultúrájú terület Friuli.  A régió a mediterrán vidék és Közép-Európa közti híd szerepét tölti be, szerencsés módon mindkettőből találunk bőséggel példákat, akár az építészetet, a kultúrát vagy a konyhát nézzük.

Friuli természetes központja Udine, habár a tartomány fővárosa a tengerparton fekvő Trieszt. A mintegy százezer lakosú város a hajdani Velencei Köztársaság egyik legjelentősebb települése volt. Hatalmas, velencei gótikus és reneszánsz stílusban épült palotái, hangulatos, nyüzsgő terei, értékes műemlékei, remek gasztronómiája méltán teszik Udinét vonzó célponttá.

A régió legősibb városa, a smaragd zöld vizű Natisone-folyó meredek partján, a Julius Caesar alapította Cividale del Friuli leghíresebb nevezetességei, a Világörökség részeként védett longobárd emlékek. A Friuli borvidék (Friulano) kellős közepén álló gyönyörű, hangulatos városka kihagyhatatlan látnivaló. Romantikus óvárosát átszövik a szűk utcácskák, sikátorok, hangulatos piazzáin hemzsegnek a hívogató vendéglátóhelyek, a folyó szurdokán átívelő, középkori Ördög-híd látványa pedig egész egyszerűen felejthetetlen.

A gasztronómia iránt érdeklődőknek kötelező zarándokhely a világhírű sonkaváros, San Daniele del Friuli, ahol majdhogynem sonkából van még a kerítés is. A pármai sonka ősi vetélytársa, a sokak által favorizált San Daniele sonkák szülőhelyéről a középkori freskók kedvelői sem fognak élmény nélkül távozni.

A tengerpart felé, a szlovén határon fekvő Gorizia városa már egyértelmű Osztrák-Magyar Monarchia hatásokról tanúskodik, míg Palmanova páratlan, csillag alakú erődvárosa a velenceiek érdeme. Friuli északi részén egyre nagyobbak a hegyek, keletre a Júliai-Alpok csipkés láncai, északnyugaton a Karniai-Alpok csúcsai uralják a horizontot. Az ősi Carnia központja Tolmezzo remek kiindulási lehetőséget biztosít a vad hegyek, szűk völgyek, csillogó hegyi tavak felfedezéséhez. A hegyektől elzárt völgyekben gyakran hallhatjuk a régió ősi nyelvét, a friulit, mely a svájci rétorománhoz áll legközelebb.

A félautonóm tartomány kultúráját, gasztronómiáját át-meg átszövi a latin, a német és a szláv világ, a Magyarországról is jól megközelíthető, a három meghatározó kultúra találkozásánál fekvő hegyes-völgyes Friuli rengeteg látnivalót és élményt kínál, még csúcsszezonban is stresszmentesen, az utazónak.