Hangulatos, ősi városka páratlan longobárd emlékekkel

Cividale Friuli tartomány legszebb kisvárosa, a kétezer éves város számos értékes műemléket rejt zegzugos utcái között, de mindenekelőtt sajátos hangulata, csodálatos fekvése és kitűnő borai miatt kihagyhatatlan látnivaló. A Julius Caesar alapította ősi város ott fekszik, ahol a Júliai-Alpok előhegyei találkoznak a Friuli síksággal, ahol a fantasztikus smaragd zöld Natisone folyó kilép a hegyek világából.

Az Udinétől 15 km-re keletre lévő Cividale del Friuli legnevezetesebb műemléke a világhírű, ősi longobárd templom, a legfelejthetetlenebb élmény azonban a céltalan bolyongás az óváros szűk utcácskáiban, sikátoraiban, egy pohár kitűnő helyi bor élvezete valamelyik hangulatos piazzán, és természetesen az Ördög-híd nem mindennapi látványa.

Cividale látnivalói

A Natisone folyó partján fekvő nem túl nagy, de meglehetősen zegzugos óvárosban könnyű eltévedni, érdemes egy térképet beszerezni a rendkívül segítőkész, Piazza Paolo Diacono-n lévő információs irodában. Autóval az óvárosba nem tudunk behajtani, több fizetős parkolót találunk az óváros szélén.

Longobárd templom (Tempietto Longobardo)

Az ősi város első nagy fénykorát a longobárdok idején élte. 568-ban jöttek ide a longobárdok, és hamarosan a város lett a Longobárd hercegség székhelye. Később az Aquileia-i Patriarchátus is ide tette központját, így a világi és az egyházi hatalom is Cividalében összpontosult.

Az egykori longobárd építészet és művészet a világon egyedülálló formában maradt meg az apró, a magasan a Natisone folyó fölé emelkedő parton épült Longobárd Templomban. A nagyrészben a IX. században épült épület belső díszítése, mozaikjai, domborművei, stukkói, freskómaradványai különlegesen értékesek. 2011-ben az UNESCO felvette a Világörökségek közé a város longobárd emlékeit.

A kis épületet a hajdani Santa Maria in Valle kolostorból lehet megközelíteni. A templom és a kolostor jelenleg egy kulturális központ szerepét tölti be. A templom hajójából a kerengőn keresztül közelíthetjük meg a longobárd templom apró, jellegtelen bejáratát. Sajnos, bent nem engedélyezett a fényképezés. A látogatás után érdemes kinézni a folyó felé, a magasan a Natisone felett futó sétányon a hangulatos Piazzetta San Biagio-ra érünk ki.

Nyitva: ápr-szept: H-P 10.00-13.00, 15.00-18.00, Hétvége és ünnepnap: 10.00-18.00, okt-márc: H-P 10.00-13.00, 14.00-17.00, Hétvége és ünnepnap: 10.00-17.00

Belépő: 4,00 €, diák: 1,50 €

http://www.tempiettolongobardo.it/

Dóm (Duomo), Museo Cristiano

A hatalmas méretű, fehér márvány homlokzatú velencei gótikus stílusú székesegyházat a XVI. században kezdték el építeni. A Dómban kialakított Museo Cristiano gyűjteményében két páratlan longobárd alkotást tekinthetünk meg, a VIII.századból származó, különlegesen értékes domborművekkel díszített, ún. Ratchis-oltárt és a Callisto-keresztelőkápolnát (Battistero di Callisto), melynek egyes oszlopai és oszlopfői az V. századból maradtak meg, és ezeket építették be a 700-as években a kis nyolcszögű kápolnába. Trevisói Callisto volt az első aquileiai pátriárka, aki Cividaléba tette át székhelyét (730).

A Duomo belső terének leghíresebb látnivalója egy XII. századi ezüstműves remekmű, a pala, melyen Szűz Mária látható Mihály és Gábriel arkangyalok közt ülve 25 szent társaságában, melyeket további szentek, próféták vesznek körül.

A Dómot ingyen látogathatjuk, a múzeum belépődíja 4 €.

Ponte del Diavolo (Ördög-híd)

Cividale büszke jelképe a smaragdzöld vizű Natisone folyón átvezető merész vonalvezetésű, kétívű, középkori híd, mely eredetileg a XV. században épült. Az első világháborúban a visszavonuló olasz csapatok felrobbantották, később újjáépült eredeti formájában. Nevének eredetére számtalan legenda forog közszájon, az egyik szerint építtetői az ördöggel cimboráltak, hogy időben elkészüljön az építmény. Cserébe az ördög, a hídon elsőként áthaladó lelkét kérte, a ravasz helyiek egy szerencsétlen kóbor kutyát küldtek át az új hídon. Egy másik monda szerint, a folyóban álló hatalmas sziklát, melyen a híd tartóoszlopa áll, maga az ördög hajította a mederbe.

A 22 méter magas hídra a legjobb rálátást az óvárossal szembeni oldaláról kapunk. Miután átmegyünk a hídon, balra fordulunk és visszakanyarodunk a part felé egy kis kilátóplatformra.

Turisztikai Információs Iroda (Informacitta)

Cím: Piazza Paolo Diacono 10, a Dómtól a Corso Mazzini-n két sarokra lévő nagy tér.

Nyitva: H-V 10.00-13.00, 15.00-17.00

www.cividale.net