Lenyűgöző díszletek

A Világörökség részét képező szentmargitbányai kőfejtő Európa legrégebbi és egyik legnagyobb kőbányája, a határ túloldalán lévő magyarországi fertőrákosi kőfejtő ikertestvére. A különleges látványvilágú helyszín Európa legnagyobb szabadtéri színpadának ad otthont, a nyári szezonban hetente többször rendeznek itt operaelőadásokat a nagyszabású díszletek közt.

A kőfejtő látogatása

Az Esterházy alapítvány tulajdonában lévő kőfejtő elsődleges rendeltetése az évi mintegy 220 000 látogatót vonzó szabadtéri operafesztivál helyszínének biztosítása. Wolfgang Werner intendáns kezdeményezésére 1997-ben kezdték el a kőfejtőt szabadtéri előadások megrendezésére átalakítani. A természet nyújtotta egyedülálló díszletei között tartott egyre nagyszabásúbb események évről-évre nagyobb sikert hoztak.

Az 5500 személy befogadására alkalmas nézőtérhez egy hosszú, akadálymentes, látványos rámpa vezet a kőbe vájt, néhol 30-40 méter magas sziklák felett. A gyermekek számára egy kisebb, 1500 személyes színpadot is kialakítottak.

A kőbányát már a rómaiak is használták, innen a hivatalos neve a „Római-kori kőfejtő” (Römersteinbruch). Az itt kitermelt mészkőből épült fel többek közt a bécsi Stephansdom, a Hofburg, a Schönbrunni palota is.

Gyakorlati tudnivalók

Nyitva tartás

A kőfejtőt májustól októberig vezetéssel látogathatjuk, igaz csak német nyelven.

Májusban, júniusban, szeptemberben és októberben péntek - vasárnap ill. ünnepnapokon 10.30 és 15.30 órakor van vezetés.

Júliusban és augusztusban pedig minden nap 10.30 órakor indul csoport.

Belépő

Felnőtt: 5,50 €, kedv.: 4,50 €

Telefon: 2682 / 63004–715

Megközelítés

A kőfejtő a Rust és St. Margarethen közti 52-es főút mellett fekszik, Ruszttól 3 km-re.

www.esterhazy.at

Felső fotó: Dralon, de.wikipedia.org, CC BY 2.0