A gólyák és a bor városa

A Fertő-tó környékének legszebb települése, a történelmi Magyarország legkisebb szabad királyi városa, az itt élő gólyák kelepélésétől mindig hangos, bájos hangulatú Ruszt, a szőlő és a bor városa.

A védett belváros

A Fertő táj részeként világörökségi védettséget élvező, a tó nyugati partján fekvő Rust (Ruszt) középkori városfalakkal körbevett belvárosának szinte minden épülete műemlék.

A pár utcából álló történelmi városközpont tele van hangulatos étteremmel, helyi bort mérő borozóval. A központi tér a háromszögű Rathausplatz, itt vannak a legérdekesebb látnivalók, de érdemes végigsétálni a hangulatos Hauptstrassén és a mellette lévő Conradplatzon is, itt összpontosulnak a klasszikus kis heuriger-ek, Buschenschanké-k (borozók). A város lakóinak évszázadok óta a szőlő- és bortermelés a fő foglalatossága. A királyi udvar 1524-ben engedélyezte, hogy a ruszti borászok "R" betűt üssenek hordóikra afféle márkajelzésként, és ez a jel a mai napig megmaradt a parafadugókon.

A bor mellett a másik szembetűnő dolog a szinte minden kéményen kialakított otthonos gólyafészek, nem véletlenül hívják Rusztot a gólyák városának. Tavasztól őszig hangos a város a gólyák kelepelésétől, néhány madár olyan jól érzi magát itt, hogy el sem repül ősszel.

Az egykori városfal megmaradt részei részben beleépültek a különböző házakba, részben határolják azokat. A patinás polgárházak sok helyen őrzik eredeti reneszánsz vagy barokk stílusukat. A homlokzatokat sgrafittók, stukkók díszítik, több épületbe is be lehet menni, körülnézni az udvarban. Különösen festőiek a nagyobb utcákat összekötő kis közök, régi házaikkal, belső udvaraikkal.

A Hauptstrasse szinte minden épülete figyelmet érdemel, a nagyrészt kétszintes, díszes homlokzatú polgárházak egységes utcaképet alkotnak.

Fischerkirche (Halász-templom)

A város legrégebbi épülete a Rathausplatzon lévő, több kor emlékét is őrző Halász-templom (Fischerkirche). Az egykori katolikus templomot a régi temető és egy középkori lőréses erődfal veszi körül. Legkorábbi részeit a XII. században emelték, majd 1400 körül gótikus stílusban kibővítették és átalakították az épületet, ekkor épült a csúcsíves boltozatú szentély, a kereszthajó és az orgonakarzat is. A templom belső terében különösen figyelemre méltóak a román-kori freskómaradványok, a bordás boltozatú Pongrác-kápolnában pedig a XV. századi falfestmények. A csúcsíves Pongrác-kápolna mérműves ablakainak gótikus üvegfestményei káprázatosan szépek. A jobb oldali bordás csillagboltozatú Mária-kápolnát a hajótól csúcsíves diadalív választja el. A legenda szerint Mária magyar királynő (Nagy Lajos király lánya) alapította a kápolnát, hálából azért, hogy a ruszti halászok a Fertő tavon megmentették az életét egy viharban.

A templom ma már egyházi célokat nem szolgál, áprilistól októberig reggeltől sötétedésig látogatható.

Belépő: 2 euro

 

Városháza (Rathaus)

A főtér jellegzetes épülete a háromszárnyú városháza, egyik része a Conradplatzra néz, a vörösre festett homlokzatú épület fehér csíkozású sarkaival meghatározó eleme a ruszti városképnek. Az épületben találjuk a turisztikai információs irodát, ahol a kitűnő ingyenes térkép mellett a szállásokról, vendéglátóhelyekről, programokról is teljes körű tájékoztatást kaphatunk.

Nyitva: H-P: 9-12, 13-16, Szo: 9-18, V: 9-12.

Városi Múzeum – Kremayrhaus

A Conradplatz 2. szám alatt lévő tipikus ruszti polgárházban alakították ki a városi múzeumot, ahol szemügyre vehetjük kívül-belül a ruszti jellegzetességeket. Különösen szép a népies stílusban kialakított hálószoba a szép festett népi biedermeier bútorokkal, de láthatjuk a szabad királyi várossá nyilvánítás eredeti 1681-es oklevelét is.

Nyitva: március közepétől július elejéig, szept, okt: Cs – V: 14 – 18, július, aug.: Sze – V: 15 - 19

Belépő: 2 euro

Városi strand – Seebad Rust

A városból 1200 m hosszú töltésen vezető út vezet a hatalmas nádason keresztül a kikötőhöz és a kis, de szépen rendben tartott városi strandhoz.

A májustól szeptemberig nyitva tartó strand 9-től este 7-ig látogatható felnőtteknek 4 euróért.

www.rust.at