Időutazás egy nagyon ismerős osztrák faluba

Mönchhof (Barátudvar) szabadtéri falumúzeuma, a Fertő-tó környékének egyik legérdekesebb látnivalója. Természetesen, mint minden skanzen, ez is a régióban élő és dolgozó emberek mindennapjait mutatja be, de elsősorban az elmúlt száz évre fókuszál és egy, a korra jellemző, iparosodottabb, fejlettebb falu képét eleveníti fel. Rendkívül kellemes környezetben, egy komplex falu épült ki Mönchhof szélén, a több díjat is nyert látogatóbarát falumúzeumban igazi időutazást tehetünk szüleink, nagyszüleink világába a kicsit más, de mégis nagyon ismerős osztrák falu XX. századi világába.

 

Látogatás a falumúzeumban

Mönchhof (Barátudvar) szélső telkén 1990-ben nyílt meg az eredetileg egy magángyűjteményből kifejlődő szabadtéri falumúzeum, a Dorfmuseum Mönchhof. A hosszúkás telken egy komplett falut találunk lakóházakkal, műhelyekkel, üzletekkel, középületekkel, templommal.

A skanzen nagyon látogatóbarát, szinte minden házba, helyiségbe be lehet menni, nincsenek kordonnal lezárt részek, a tárgyak többségét kézbe is foghatjuk, közelről nézhetünk meg mindent. A bejáratnál magyar nyelvű térképet is kérhetünk. Egy-két gyűjteményt kivéve (gyerekkocsik, játékok, rádiók, stb) úgy érezhetjük magunkat, mint egy időutazáson részt vevő vándor, aki egy élő faluba tévedt 50-60 évvel ezelőtt.

Közvetlenül a bejárati épület mögötti udvarrészen két színesre pingált cigány lakókocsi kínál érdekes látnivalót, bepillanthatunk a nagyon egzotikusnak tűnő kocsik szépen berendezett belsejébe, a tárgyi emlékeket sok korabeli fotó illusztrálja.

A következő érdekes egység egy Trabanttal plasztikusabbá tett határátkelő sorompóval, utalva a 80-as évek végi magyar határnyitásra. Egy halász és vadászkunyhóval felszerelt romantikus tavacska után kezdődik a rekonstruált falu, a főtérrel és a legvégén egy dombon magasodó templommal. A tér hangsúlyos pontján találjuk az obligát vendéglőt, ahol ténylegesen is van kiszolgálás. Körben a téren szatócsbolt, kuglizó, posta, községháza, orvosi rendelő, tűzoltószertár, mozi az egyik oldalon, míg a másikon műhelyek, csendőrörs, iskola, rövidáruüzlet, kalapos és hentes is van.

Mondanunk sem kell, mindenhová érdemes bekukkantani, a lakóépületektől a műhelyeken át a boltokig minden tökéletesen korhűen van berendezve. Személyes kedvencünk a nagyon retro mozi, pénztárával, függönyös falú vetítőtermével, korabeli plakátjaival.

A főteret lezáró épületek mögötti tér végében magasodik egy kis dombon a templom temetővel, és egy szőlőlugasban futó keresztúttal.

A helyiségekben rengeteg korabeli fotó és dokumentum segít az időutazásban, melyeket kedvünkre lapozgathatunk.

 

Gyakorlati tudnivalók

Cím: Dorfmuseum Mönchhof, Bahngasse 62, Mönchhof

Nyitva tartás: Ápr. 1. – okt. 31.: K – V: 10 – 18, Jún., júl., aug. minden nap nyitva.

Belépő: 6 €, gyerek 3,50 €, diák 4 €, nyugd. 4,50 €

Telefon: +43 2173 80642

Parkolás: ingyenes, a skanzen melletti parkolóban

www.dorfmuseum.at