Kulturális élmények egy barokk magánkastélyban

Halbturn (Féltorony) impozáns barokk kastélya a Fertő tó környékének egyik kulturális központja. A Habsburg család egykori vadászkastélya és nyári rezidenciája napjainkban, évente cserélődő tárlatokkal várja a kultúrára szomjazó látogatókat.

A kastély története

Az épület Alois Harrach gróf megbízásából, a híres bécsi udvari építész, Lukas von Hildebrandt tervei alapján 1701 és 1711 között épült. A később a Habsburg család tulajdonába került kastélyt nyaralóként, illetve vadászlakként használták. III. Károly magyar királynak (VI. Károly német-római császár) is az egyik kedvenc helye volt a kastély, és a Habsburg-ház utolsó egyenes ági férfisarjának a végzete is lett egyben, mikor 1740-ben egy vadászat alkalmával súlyosan megbetegedett, állítólag gyilkos galócát evett, és néhány nap múlva elhunyt. Lánya, Mária Terézia követte őt a császári trónon.

A szépen felújított épület ma magántulajdonban van, az egyik leszármazott, a Waldbott-Bassenheim bárói család tulajdona, és rendkívül színvonalas kulturális és rendezvényközpontként működik.

A kastély látogatása

A kastély termeiben, miután a történelem viharos éveiben valamennyi műkincsét és berendezési tárgyát széthordták, évente cserélődő tárlatot nyitnak más és más témában. Az épület legszebb termét, az egyetlent, amely eredeti formájában maradt fenn, díszíti Franz Anton Maulbertsch impozáns mennyezeti freskója.

A kastélyban rendszeresek a klasszikus koncert rendezvények, képzőművészeti kiállítások, a meglehetősen széles skálán mozgó egyéb rendezvények, mint pl. a 2014 augusztusában megrendezendő lipicai ló show.

Az épületben szálloda és étterem is működik, de itt van a központja Burgenland egyik legrangosabb szőlészetének a Weingut Schloss Halbturn-nak is.

A kastélypark

A kastély főhomlokzata előtt egy csodálatos barokk park terül el, az épületegyüttes mögött pedig a szabadon látogatható angolparkot találjuk. Már 1737-ben említést tettek a kastély parkjáról, a mai angolpark stílusú kinézetét azonban 1900 körül nyerte Frigyes magyar királyi herceg megbízásából. A kastély kertje több mint 100 éve szinte teljesen változatlan formában várja a természet kedvelőit.

Gyakorlati tudnivalók

Cím: Halbturn, Im Schloss

Telefon:+43 2172 8594

Nyitva tartás

Ápr. 11 – okt. 26 K – V: 10 – 18

Belépő

Felnőtt: 8 €, kedv.: 6 €

A park egész évben szabadon látogatható!

 

http://www.schlosshalbturn.com/