Csodatévő kegytárgyak nyomában

Boldogasszony (Frauenkirchen) ferences temploma a magyar barokk templomok egyik legszebb példája. A gyönyörű műemlék az itteni kegyszobor és kegykép miatt a környék legnagyobb zarándokhelye.

A templom és a zarándokhely története

1529-ben az erre portyázó török csapatok teljesen elpusztították a falut és a templomot, de a Madonnát ábrázoló kegykép sértetlen maradt. Az 1600-as években az Esterházy-család tulajdonába került a birtok, letelepedtek a máig itt élő ferences szerzetesek, új templomot is építettek, Esterházy Pál herceg a fraknói vár híres kegyszobrát is ide hozatta, de 1683-ban egy újabb török támadás során újra megsemmisült a templom, de a szerzeteseknek sikerült idejében kimenteni a kegyképet és a kegyszobrot is.

A ma is látható impozáns barokk templom 1695 és 1702 között épült itáliai mesterek irányításával. A mellette álló kolostorépület az előző templommal egyidőben épült, de ezt sikerült a török támadás után újraépíteni.

A templom leírása

A templom kiemelkedő művészeti értéke csodálatos barokk freskói, gazdagon díszített stukkói, impozáns főoltára, és természetesen a kegykép és a kegyszobor.

A nagyszabású kéttornyú homlokzat a jezsuita templomok mintáját követi. Belépve a templomba a kápráztató díszítésű stukkók, és a mennyezeti freskók tűnnek fel először. A szentély zárófalát teljesen betöltő főoltár is egészen lenyűgöző alkotás. Az oltár központi alakja a híres, kora középkori, gótikus stílusú, öltöztetős Madonna-szobor. Két oldalán Szent István és Szent László magyar királyok szobrai állnak.

A rokokó keretben lévő, fára festett szoptató Madonnát ábrázoló csodatévő kegykép a bal oldali első kápolnában található.

A kolostorépületben ma is ferences szerzetesek laknak, néhány termében egyházművészeti kiállítás tekinthető meg, ahol megismerkedhetünk a rend történetével, bepillanthatunk a szerzetesek mindennapjaiba.

A templom mellett egy igen különleges, spirál formájú kálváriát találunk, a keresztút stációit homokkőbe vésett domborműveken követhetjük végig.

Gyakorlati tudnivalók

Cím: Frauenkirchen, Kirchenplatz 2.

Telefon: +43 2172 2224

Nyitva tartás

A templom nyáron reggel 7-től este 9-ig, télen 7-től este 6-ig nyitva van.

A kiállítás áprilistól novemberig minden nap 9-től 18 óráig látogatható.

Belépő

Önkéntes adomány

www.franziskaner.at

Felső fotó: Bwag, commons.wikimedia.org, CC BY-SA 3.0 AT