Barokk templomok, Habsburg-kastély, történelmi borvidékek, skanzen

A Fertőzug leghíresebb kulturális látnivalóit összekötő kerékpáros körtúránk nagyrészt a B23 jelű kerékpárút vonalát követi. A Fertőzug központjából, a monumentális barokk stílusú, búcsújáró templomáról nevezetes Frauenkirchenből kiindulva fűzzük láncra a környék falvait. Gols (Gálos) elsősorban borkultúrájáról ismert, Mönchhof (Barátudvar) gyönyörű plébániatemplomán kívül a régió legjobb skanzenének ad otthont, míg Halbturn (Féltorony), a régió kulturális központjának szerepét is ellátó impozáns, egykori Habsburg-kastély színhelye.

A túra hossza: 28 km

A túra időtartama: 3 óra, plusz a látnivalók

Szintkülönbség: 60 m fel, ugyanannyi le

Kiindulópont: Frauenkirchen (Boldogasszony), Bazilika

A túra jellege: Teljesen sík vidék, szintkülönbség nélkül. Jól kiépített, szilárd burkolatú kerékpárutak csekély helyi forgalommal. Az útvonal végig kitűnően jelzett, kitáblázott.

A túra leírása

Frauenkirchen központjából, a Bazilika mellől indulunk. A templom mögött találunk nagyobb parkolókat. A városka központjában hétköznaponként fizetős a parkolás, figyeljük a táblákat.

A B23 (Kulturradweg) jelű kerékpárút tábláit követve a körforgalomnál egyenesen megyünk tovább. A harmadik jobboldali mellékutcán jobbra fordulunk, az út végénél, a temetőnél ismét jobbra, és a felfestéseket követve a Neustiftgassén át hagyjuk el a települést. Keresztezzük a vasúti síneket és jó minőségű aszfaltos úton, hatalmas szőlőtáblák között tekerünk. Elmegyünk egy kerékpáros pihenő mellett, majd egy elágazásnál a kettéváló B 23-as út bal oldali ágát válasszuk Gols irányába. Jobbra rövidíteni lehet Mönchhof felé.

Pár méter után a kerékpárút balra fordul, majd a következő elágazásnál jobbra kanyarodunk, átmegyünk a Golser Kanal hídján, és a jobbra forduló, nyílegyenes úton mezőgazdasági jellegű, sík területen kerekezünk be Gols (Gálos) házai közé. Átmegyünk a vasúti síneken, a felfestéseket követve gurulunk be a falu központjába. A vaskos tornyú templom mellett érünk a falu főterére, ahol a turista információs irodaként is működő Weinkulturhaus kihagyhatatlan megálló. A Vinothek feliratú épület pincéjében két nagy teremben, a fehérbor és a vörösbor termében ismerkedhetünk meg a régió borkultúrájával. Kóstolhatunk, és vásárolhatunk is a több száz fajta bort felsorakoztató választékból. Gols nemcsak a régió, hanem egész Ausztria legnagyobb és egyik legjelentősebb bortermelő községe.

A körforgalomnál jobbra térünk Mönchhof irányába, pár méter után megpillantjuk a jobb oldalon álló szép formájú, neoromán stílusú evangélikus templomot. A templom után a hivatalos kerékpárút az egyik mellékutcán balra tart, majd jobbra éri el az AquaSplash élményfürdőt, ahol mi is megmártózhatunk. A kerékpárút utána visszatér a falun átvezető országútba. Gols végénél, a körforgalomnál a műút bal oldalán futó kerékpárút visz tovább a következő falu, Mönchhof(Barátudvar) irányába.

A település házai közé érve egy jobb oldali mellékutcába vezetnek a jelzések a kis dombon, parkos területen álló XVIII. századi barokk stílusú római katolikus plébániatemplom elé. Barátudvart ciszterci szerzetesek alapították 800 évvel ezelőtt, a barátok bortermeléssel kezdtek foglalkozni, így Mönchhof a jelenlegi Ausztria legrégebbi bortermelő községe. A plébániatemplom dombjának déli oldalában hangulatos borpincéket láthatunk (Kirchenplatz). A templom előtt futó, Frauenkirchenbe tartó főúton kerekezünk tovább (Stiftsgasse), de mielőtt átmennénk a vasúti átkelőn, balra térünk le a Bahngassére. A Dorfmuseum felé mutató táblákat kövessük.

Az utca végén, baloldalon találjuk az ország egyik legjobb skanzenét, a Dorfmuseum-ot. Mindenképpen érdemes itt pihenőt tartani és meglátogatni a számos elemből álló, jól felépített, könnyen átlátható szabadtéri múzeumot.

Továbbmegyünk a Bahngassén, mely egy nagy beton üzemnél élesen balra kanyarodik, mi a következő leágazásnál jobbra térünk, a szilárd burkolatú út egyenesen bevezet Halbturn (Féltorony) házai közé. Egy perc után balra fordulunk az Obere Bahngassére, mely kivisz minket a főútra, azt keresztezzük és egyenesen megyünk pár métert a halbturni kastély parkjának nyugati kapujáig. A barokk stílusú egykori Habsburg-vadászkastély és nyári rezidencia ma is magántulajdonban van, különböző, színvonalas kiállításoknak ad otthont, de nívós étterem és borászat is található falai közt. A szép angolpark jellegű kastélykerten átvágva a keleti kapu a katolikus templomra nyílik.

A templom előtti széles, allészerű úton (Erzherzog-Friedrichstrasse) folytatjuk túránkat. Az utca végéig tekerünk, majd balra fordulva kiérünk a frauenkircheni országútra, azt keresztezve a Lehendorfer Strassére vezetnek a B 23-as kerékpárút (Kulturradweg) jelzései. A következő elágazásnál több kerékpáros útjelzőtábla fogad, a B 23 Kulturradweg itt csatlakozik a B 22 jelű Hanság Radwegbe és a híres Vasfüggöny útvonal, az Euro Velo 13 is érinti a kereszteződést. Egyenesen megyünk tovább Frauenkirchen felé a B22 és B 23 jelű úton, mely rövidesen kifut az országútra, de pár méter után balra le is tér róla. Az egyértelmű felfestéseket követve jó minőségű, gyér forgalmú aszfaltúton kerekezünk déli irányba.

A meglehetősen egysíkú, mezőgazdasági jellegű területen nagy szántóföldek közt gurulunk, már feltűnik a látóhatáron a Nagyboldogasszony-templom jellegzetes sziluettje. Az út egy nagy bal, majd egy jobbkanyar után elágazáshoz ér, itt balra leválik rólunk a B 22 Hanságradweg, mi egyenesen megyünk tovább és egy T alakú kereszteződésnél jobbra fordulva a nyílegyenes aszfaltúton toronyiránt érünk Frauenkirchenbe. Kissé jobbra a Rókus-kápolnát láthatjuk. Az országútra kiérve balra fordulunk és pár perc alatt visszajutunk kiindulási pontunkhoz, a frauenkircheni bazilikához.