Lenyűgöző kőbánya

Az egyiptomi sziklatemplomokra emlékeztető fertőrákosi püspöki kőfejtő a Fertő-tó vidékének egyik legnépszerűbb látványossága. A rendkívül látványos, hatalmas barlangszerű terekben, kitűnő akusztikája miatt barlangszínházat alakítottak ki.

A kőfejtő nagyszabású felújítási munkálatok után 2015 nyarán ismét megnyitotta kapuit!

A kőfejtő kialakulása

A területen évmilliókkal ezelőtt a Pannon-tenger hullámzott. Mészvázú állatok, csigák, kagylók maradványaiból alakult ki az itt bányászott ún. lajtamészkő. Még ma is láthatunk néhol megkövesedett állati maradványokat.

Már a rómaiak is bányásztak itt mészkövet, a XIII. században a szerzetesek vitték innen a mészkövet a lébényi templom építéséhez. A kőfejtő csúcsidőszaka a XIX. században volt, az innen kinyert mészkőből épült fel számos soproni és bécsi épület.

1944-ben zsidó foglyokat dolgoztató kényszermunkatábor működött itt, majd 1948-ban végleg befejeződött a bányászat. Az egykori kőfejtő ma népszerű turisztikai látványosság.

A kőfejtő látogatása

A kőfejtő hatalmas üregeit, alagútjait szabadon fel lehet fedezni, néhol lépcsőznünk is kell, a kitartóbbaknak pedig mindenképp érdemes felmászni a kőfejtő peremére, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a környékre, a Fertő-tóra. Itt találunk egy fémplasztikát is, amely a legendás 1989-es Páneurópai Piknik emlékére készült.

A kőfejtő területén alakították ki a Sziklai Benge Tanösvényt, amely a környék jellegzetes virágjáról, a hazánkban csak itt élő sziklai bengéről kapta nevét. A tanösvényt félóra alatt be lehet járni, információs táblák segítenek a pannon lejtősztyeppekre jellemző állat- és növényvilág megismerésében. A tanösvény több pontján is megtalálható kilátókról belátható az egész kőfejtő, a Fertő-tó.

A 2015 nyarán megnyílt, felújított kőfejtő új fogadóépületet kapott, melyben ajándékboltot és kávézót is találunk.

A barlangszínházban nyaranta nagysikerű opera- és színházi előadásokat, koncerteket tartanak. A színháztér is teljesen megújult, korszerű világítás- és hangtechnikát építettek ki.

A kőfejtő belsejében interaktív témaparkot hoztak létre, a kőbánya kialakulásának történetét, a kőzeteket és keletkezésüket, a Pannon-tenger körülményeit bemutató felületekkel. Különösen látványos a hatalmas sziklafalra vetített film a korabeli élővilág animációival. Egy hatalmas őscápa állkapcsába is beleállhatunk a miheztartás végett.

Több mozifilm helyszínéül is szolgált már a kőfejtő, „A kőszívű ember fiai” c. film egyik legemlékezetesebb jelenetére szinte mindannyian emlékszünk.

Gyakorlati tudnivalók

Cím: Fertőrákos, Fő u. 1.

Telefon: 06/99/530-400

Nyitvatartás: március végétől október végéig: minden nap: 10.00-18.00

Belépő: 1800 Ft, diák, nyugd.: 1200 Ft, családi jegy: 4000 Ft, 

Diákcsoport (20 fő felett): 1.000 Forint

6 éven alul ingyenes!

A parkolás ingyenes.

http://www.fertorakosikofejto.hu/