Kerékpárral át a határon a Fertő-tó legszebb településeire

A Fertő tó környékén vezető számtalan kerékpárút közül talán az egyik legváltozatosabb és leglátványosabb a félnapos kirándulás keretében könnyen végigjárható, Fertőrákost Mörbisch-en keresztül Ruszttal összekötő útvonal.

A magyarországi Fertő tó turisztikai központjának számító, több látnivalóval is büszkélkedhető Fertőrákosról indulunk az elragadó Mörbisch (Fertőmeggyes) felé, a csak kerékpárosoknak és gyalogosoknak átjárható határátkelőn keresztül, majd a környék legszebb kisvárosába, Rusztra érkezünk a szép kilátást nyújtó szőlők közti úton. Visszafelé Mörbisch-be a parti úton, a nádastenger peremén kerekezünk.

A túra hossza: 19 km (letérők nélkül)

Szintkülönbség: 110 m fel, ugyanannyi le.

A túra jellege:

Könnyű kerékpáros körtúra végig csekély forgalmú aszfaltos utakon minimális szintkülönbségekkel. Különösebb felkészülést nem igényel, akár városi biciklivel is teljesíthető. Az útvonalat végig jól jelzik útjelzőtáblákkal. Ha Fertőrákos látnivalóit is meg akarjuk nézni, számoljunk arra, hogy a fertőrákosi fő utca a kőfejtőig közepes mértékben, de folyamatosan emelkedik. Nyáron, jó időben vigyünk magunkkal fürdőruhát, mindhárom érintett településen működik strand, a két osztrák helyen élményfürdővel felturbózva. Családoknak gyerekekkel kitűnő túraútvonal.

Kiindulópont: Fertőrákos, kőfejtő, ill. a Meggyesi út elágazása. A kőfejtő parkolóját csak az oda látogatók vehetik igénybe.

 ferto-rust-kerekpar-terkep.jpg

Térképkivágat: WK 271 Neusiedler See, freytag & berndt, www.freytagberndt.hu 

A túra leírása

Fertőrákos vitathatatlanul a magyar Fertő-táj turisztikai központja, itt található a tó egyetlen magyarországi strandja is. A falu leghíresebb látnivalója a 2015-ben újranyitott, felújított, kibővített kőfejtő. Érdemes meglátogatnunk a szépen felújított püspöki kastélyt, az érdekes Kristálymúzeumot, a műemlék barokk stílusú katolikus templomot és a főutcán, a községháza mellett álló, XVII. századi, kőből faragott pellengért. A falumúzeumban elsősorban az itt élt, háború után kitelepített német nemzetiség múltját, szokásait, viseletét tanulmányozhatjuk.

Ne feledjük azonban, hogy a falu déli vége fekszik a legalacsonyabban, és túránk kiindulópontja, a kőfejtő melletti parkoló pedig a legmagasabban fekvő pont, így a több mint 2 km hosszú emelkedő egész kimerítő lehet. A Sopront Fertőrákossal összekötő út kanyarulatában a kőfejtő előtt ágazik el a Fertőmeggyesre vezető aszfaltos út. Innen indulunk az osztrák határ felé az enyhén lejtő, jó minőségű aszfaltos úton. Hamarosan szép kilátás nyílik jobbra a Fertő tó nádasrengetegére, és erdők, szőlőskertek között 2,5 km-t kerekezve érünk a csak gyalogosoknak és kerékpárosoknak átjárható határátkelőhöz.

Közvetlenül a határ előtt még a magyar oldalon, bal oldalt lévő kis, elég jellegtelen épület alatt rejtőzik a Mithras-szentély, melyet a környéken szolgáló római katonák építtettek Mithras, a napisten tiszteletére. A sziklába vájt szentélyben közel kétezer éves festett domborművet láthatunk. A szentély csak nyáron hétfő kivételével van nyitva, szeptembertől csak előzetes bejelentkezés esetén látogatható.

Enyhe lejtőn gurulunk be Mörbisch-be (Fertőmeggyes), már a falu határában a szépen gondozott szőlőültetvények is mutatják, hogy híres bortermő vidéken járunk. A jelzett B 10-es kerékpárút egyenesen a falu főutcájába vezet. A bájos kis Mörbisch fő jellemzője a főutcából nyíló kis közök, „Hofgassé-k”, igazi különlegességnek számítanak ezek a főutca mindkét oldalából nyíló keskeny kis udvarok, közök. A legtöbbe be is mehetünk, az egyik a helytörténeti gyűjteménynek ad otthont, egy másik pedig hangulatos, szőlőlugasos étteremnek. Egymástól nincs messze a falu két, egymásra kívülről nagyon hasonlító, fehérre festett temploma, az első a kisebb, de régibb katolikus, a második az evangélikus felekezeté.

A második templom után egy forgalmasabb kereszteződéshez érünk, jobbra egy Spar üzlet van nagy választékkal. A B 10-est jobbra és balra is jelölik a táblák, menjünk itt balra felfelé, a másik irányból fogunk majd visszatérni. Az enyhe emelkedőn az első keresztutcánál jobbra kalauzolnak a jelzések, rövidesen kiérünk a falu házai közül, utunk innen egész Rusztig a tó körül nyújtózó szőlősdombok között vezet enyhén hullámozva. A kerékpárutat a szőlők között húzódó gazdasági utakból alakították ki, csekély forgalomra számítsunk, főleg mezőgazdasági járművek használják az egyébként kitűnő minőségű aszfaltot.

Az útról végig kitűnő kilátás nyílik a Fertő tóra, a Lajta-hegység lábaira felkúszó szőlőkre. Útközben több kulturált pihenőnél is megállhatunk, ivókutakból frissülhetünk fel. 5 km után érünk be Rust házai közé, az úton egyenesen maradva kiérünk a nagyobb forgalmú 52-es útra, itt a temetőnél jobbra fordulva gurulunk be a városka központjába.

A bájos Ruszt, a történelmi Magyarország legkisebb szabad királyi városa érdekes látnivalóit itt találjuk.

Miután megnéztük a rendkívül kerékpárbarát városkát érdemes egy kitérőt tennünk a tópartra is. A Hauptstrasse végén, a Seehotel Rust előtt balra, majd jobbra fordulva a nyílegyenes Seestrassén kb. 1500 méter után érjük el a sűrű nádasban vezető aszfaltos úton a ruszti öblöt és a strandot. A szokásos tóparti strand mellé egy élményfürdő is épült, vitorláskikötőt, hajóállomást és vendéglátóhelyeket is találunk itt. A strand fizetős, de este be lehet menni ingyen, ill. szeptembertől sem kell már fizetni. Kerékpárt is szállító komppal át is tudunk kelni a tavon Illmitz-re vagy Podersdorf-ba.

A városba ugyanazon az úton tudunk visszamenni, a Seehotel után maradjunk a parti úton, mely szintén B10 jelölést kapott. Jobbra egy nagy lezárt vizenyős területen gyakran láthatunk gólyákat, egy kis kilátótorony is segít a madarak megfigyelésében. Az aszfaltos úton jobbra szőlőültetvények, balra a tó körüli nádas közt haladunk, hamarosan balra kanyarodunk a tó felé, majd megint jobbra folytatjuk utunkat Mörbisch felé.

A hangulatos út mellett a Fertő tóra oly jellemző nádkévék kínálnak kitűnő fényképtémát, elhaladunk egy mangalica telep mellett, ahol szinte mindig vannak kismalacok, majd hamarosan vissza is érünk Fertőmeggyes házai közé. Amennyiben az út végén balra fordulunk, 2 km után elérjük a Mörbisch-i strandot, melynek fő nevezetessége a világ egyik legnagyobb tószínpada, ahol minden évben új operettet mutatnak be a Seefestspiele Mörbisch keretében. 2015 nyarán Johann Strauss klasszikusa, az „Egy éj Velencében” c. vígopera kerül műsorra. A nézőtér befogadóképessége mintegy 6000 fő.

A strand mellé, a rusztihoz hasonlóan egy élményfürdő is épült, és itt is van hajóállomás, átkompozhatunk a szomszédos Illmitz-be vagy akár Fertőrákosra is. Ugyanazon az úton térünk vissza a faluba, a központban, a kereszteződésnél balra kanyarodunk a főutcára, és a már ismert útvonalon 4,5 km kerekezéssel érünk vissza kiindulópontunkra, Fertőrákosra.

(X)

Bárhova is vezessen a kalandvágyad, az Allianz utasbiztosításaival biztonságban érezheted magad. Az Allianz Útitárs utasbiztosítás platina csomagja a legjobb választás a tengerparti nyaralásokhoz, túrázáshoz vagy a népszerű nyári sportokhoz is, de a platina csomag limit nélküli fedezetet nyújt a baleset vagy betegség miatti sürgősségi ellátásra, mentésre, valamint hazaszállításra is.

 Az Allianz utasbiztosítást gyorsan és egyszerűen akár az indulás előtt 2 órával is megkötheted online.

Az Allianz Útitárs utasbiztosítás már napi 220 forinttól köthető, a gyermekek részére 50 százalékos, míg csoportok részére további 10 százalékos kedvezménnyel érhető el.

Ha gondtalan kikapcsolódásra vágysz, válaszd az Allianz utasbiztosításait!