Európa legnagyobb sztyeppetava, a sekély, túlnyomórészt nádasokkal szegélyezett, a Világörökség részeként számon tartott Fertő-tó egyre népszerűbb kirándulási célpont. A tó legnagyobb része ma már Ausztriához tartozik, de a határok átjárhatósága révén egységes egészet alkot a Fertő-táj.

A sekély tó vize nyáron egész hamar felmelegszik, bár a legjobb strandok mind az osztrák oldalon találhatók, ennek megfelelően kitűnően felszereltek és jól gondozottak, bár a legtöbb fürdőhely fizetős.

Közép-Európa egyik legnépszerűbb kerékpáros desztinációja a környék, köszönhetően a sík területnek, a kiváló kerékpáros infrastruktúrának, bicikliutaknak, szervizeknek. A tavat teljes egészében meg lehet kerülni kerékpárúton, de az apró tavakkal pettyezett Fertőzugot keresztül-kasul átszelő utak is rendkívül népszerűek.

Mindkét országban Nemzeti Park védi a terület élővilágát, gondozza a tanösvényeket, szervezi a különböző kirándulásokat, túrákat akár a legeldugottabb, szigorúan védett helyekre is.

A tó magyar oldalán a két legnevezetesebb látnivaló, az Esterházyak káprázatos nyári rezidenciája, a „magyar Versailles”, Fertőd kastélya, ill. a különleges hangulatú fertőrákosi kőfejtő, amely jelenleg nagyszabású felújításon megy keresztül.

A látnivalók zöme az osztrák oldalon összpontosul, a történelmi Magyarország legkisebb szabad királyi városa, a gyönyörűen fennmaradt, bájos, középkori hangulatú, gólyák kelepelésétől hangos Ruszt kihagyhatatlan állomás. Tőle nincs messze a fertőrákosi kőfejtő ikertestvére a szentmargitbányai Római Kőbánya, mely Európa egyik legnagyszabásúbb szabadtéri színpadának színhelye.

A tavat szegélyező alacsony Lajta-hegység lábánál fekszik Burgenland fővárosa Eisenstadt (Kismarton), ahol a parádés Esterházy-kastély színvonalas kiállításaival és meseszép parkjával vonzza a látogatókat. A városban találjuk az egyik legkülönlegesebb kálváriát is, a Joseph Haydn síremlékét őrző templommal összeépülve.

A tó túloldalán lévő Frauenkirchen büszkesége az egyik legszebb magyar barokk templom, egyben igen népszerű zarándokhely, Halbturn pedig a környék kulturális központja, gyönyörű barokk kastélyával és színvonalas kiállításaival.

Magyarországon, a Hanság legértékesebb műemléke, a csodás, kitűnően megőrződött, román kori lébényi templom.

A kisgyerekes családok körében a Fertő-tó környékére tett kirándulás nem lehet teljes a Szentmargitbánya melletti Mesepark, a Familypark meglátogatása nélkül. Ausztria legnagyobb családi vidámparkja számtalan, minden korosztály igényeit kielégítő attrakcióival kétség kívül a családi szórakozás non plus ultrája.