Kuruc emlékek reneszánsz kastélyban

A Felső-Tisza vidék egyik legszebb reneszánsz stílusú várkastélya, az egyik legrégebbi nemesi család a Vay família ősi fészkében, a nyírségi Vaján található. A szép ősparkban lévő várkastélyban ma a Vay Ádám Múzeum kiállítása eleveníti fel a Rákóczi-szabadságharcot és korát.

A várkastély története

A Vay család már a XIII. századtól jelentős szerepet játszott Magyarország történelmében, az épület 527 éven állt a család tulajdonában.

Építésének pontos idejét legenda lengi körül; a családi tradíciók szerint ugyanis Vay Ábrahám építtette 1418-ban (ekkor kapta meg Vay Ábrahám Zsigmond királytól a címert és a pallosjogot), az épületre vonatkozó első írásos adat 1554-ből maradt fenn. A várkastély legnagyobb része a XVI. század első felében épült fel reneszánsz stílusban.

A Vay kastély nem tartozott a komolyabb viszontagságokkal küzdő várak közé, különösebb hadászati jelentősége sohasem volt. A magyar történelembe a Rákóczi-szabadságharc ideje alatt írta be magát, amikor II. Rákóczi Ferenc kétszer is járt itt, felkeresvén a kurucok egyik legendás vezérét, Vay Ádámot, először 1703-ban azért, hogy a család támogassa a felkelés ügyét, 1711-ben pedig gróf Pálffy János horvát bánnal, a Habsburg fegyveres erők parancsnokával tárgyalt az esetleges fegyverletételről.

1850-ben gróf Vay Ábrahám romantikus stílusban építtette át a kastélyt. A közelmúltban igényesen restaurált várkastélyt az eredeti reneszánsz stílusban állították helyre.

A várkastély kiállításai

A kastélyban működő Vay Ádám Múzeum a Vay család története mellett, a Rákóczi-szabadságharc helyi eseményeit mutatja be. Emellett a XVIII.-XIX. századi főúri intarziás bútorokat bemutató gyűjtemény segítségével repülhetünk vissza a kastély fénykorába. Érdekes, hogy a berendezés nagy része eredetileg is a Vay családé volt, a II. világháborút a kastély egyik termébe zárva vészelték át sértetlenül.

A kastély fontos művészettörténeti értéke a második emeleti nagytermi mennyezetfreskó, melyet Lohr Ferenc készített 1896-ban. A Honfoglalás ezredik évfordulóján ezzel kívánt tisztelegni a Vay-család előtt. A freskó a nikápolyi csatát (1396) örökíti meg. A hagyomány szerint Vay Titusz (Tihamér) ekkor segítette hozzá Luxemburgi Zsigmond királyt (középen látható) a csatából történő megmeneküléshez.

A földszinti kiállítótermekben rendszeresen rendeznek kortárs képzőművészeti kiállításokat is.

A vár előtti udvaron, ill. a kastélyt övező csodálatos, ősfás, természetvédelémi területként védett parkban egy szoborparkot csodálhatunk meg, a jeles kuruc személyiségek mellszobraival. Érdemes az óriási platánfát is megcsodálni a kastélyparkban, közel van az épülethez, és lehetetelen nem észrevenni.

A kastélyban működik hazánk egyetlen tárogatós együttese, a Rákóczi Tárogató Egyesület, amely évente szervezi az országos találkozókat a szerencsi várban, az ötévente rendezésre kerülő Tárogatós Világtalálkozó 2010-ben itt a vajai kastélyban volt.

Gyakorlati tudnivalók

Cím:

Vaja, Damjanich u. 75.

Nyitva tartás:

Április 1-től október 31-ig, kedd-vasárnap: 10.00-18.00.

November 1-től március 31-ig, hétfő-péntek: 8.00-16.00.

Belépődíjak:

Felnőtt: 700 Ft

Diák/nyugdíjas: 350 Ft

Telefonszám:

(44) 385 297

http://www.vajavar.hu