Ma is működő ősi malom

Az ipartörténeti szempontból egyedülálló, XVIII. század végén épült vízimalom a Felső-Tisza vidék büszkesége, népi stílusban épült szerkezetével, három alulcsapós vízikerekével egész Közép-Európában ritkaságszámba megy.

A malom rövid története

A malmot már 1315-ben megemlítik a Kende féle levéltári anyagok – de elképzelhető, hogy már előbb is létezett –, azonban az egy korábbi építmény lehetett, a ma is működő verziót a Mária Terézia kori 1752-es írásos emlékekhez kötik, bár egyes feltételezések szerint korábban építették.

A korszerűsítésre 1927-ben került sor, ekkor az 1904-ben készült gépészeti berendezéseket helyezték el benne. Egyik hengerszéke a gabonaszemek töretéséért, a másik a darák és a dercék őrléséért felel.  

A második világháború után igen súlyos károkat szenvedett el, használható vasait leszedegették, az összedőlés fenyegette. 1963-ban, majd 1977-ben zajlottak komolyabb munkálatok, tetőzetét visszaállították paláról az 1890 előtti zsindely tetőzetre.

Legutóbbi felújítására 1995 és 1998 között került sor, a Kincstári Vagyoni Igazgatóság megbízásából.

A vízimalom leírása

Átélte az évszázadok viharait, változásait. Egész Európa egyetlen ilyen felépítésű és méretű vízimalma. A három, a vízilapátokkal együtt 6 méter 20 cm átmérőjű kerekekkel működő alulcsapós vízimalom nyugati oldala a partoldalba van építve, többi része cölöpökön.

Az épület teteje fazsindellyel fedett, két tornya van. Déli oldalán helyezkednek el a kerekek  és a duzzasztó zsilip. A belső tér megvilágításáról tizenegy ablak gondoskodik, kívülről pedig három erkély díszíti, melyekről elbűvölő panoráma nyílik a kis folyóra és a környékre.

A malom szerkezete, hála az alapos felújításoknak működésre, őrlésre alkalmas ma is, melyet húsz fő feletti csoportoknak be is indítanak. Az épületben megtekinthető egy kiállítás is, melyben a vízimalom történetével, működésével ismerkedhetnek meg az idelátogatók.

Gyakorlati tudnivalók

Cím:

4944 Túristvándi Zrínyi u. 29. sz.

Nyitva tartás:

H-V: 8-18

Belépődíjak:

Felnőtt: 200 Ft

Gyermek/Diák/Nyugdíjas: 100 Ft

Telefonszám:

(70) 379 5034

http://turistvandi.hu/index.php/latnivalok/82-a-turistvandi-vizimalom