Különös fejfák erdeje

Hazánk egyik legkülönlegesebb temetője a szatmárcsekei református csónakos fejfás temető. A mintegy hatszáz, szokatlan, csónak alakú fejfa eredete máig nem tisztázott.

Páratlan látványt nyújt a közel 600, embermagasságú, stilizált emberfejet, illetve csónakban fekvő embert szimbolizáló sötét fejfával benépesített sírkert. Egyes vélemények szerint ősi finnugor szokást, a csónakban utolsó útjára indított elhunytat szimbolizálja. Mások szerint a fejfák arra emlékeztetnek, hogy nagy árvizekkor csak csónakkal tudták megközelíteni a temetőt.

A temető legmagasabb pontján, egy kis dombon áll Szatmárcseke leghíresebb fiának, Kölcsey Ferencnek a szép, fehér márványból készült hat köroszlopos, párkánnyal egybefogott síremléke. Kölcsey élete nagy részét Szatmárcsekén töltötte, 1823-ban a Himnuszt is itt írta, és a faluban hunyt el 1838-ben.

Gyakorlati tudnivalók

 A temető szabadon látogatható reggeltől sötétedésig.

Megközelítés

Szatmárcseke Mátészalkától 35 km-re fekszik, a 49-es, majd 491-es úton Fehérgyarmat után, Penyigénél Túristvándi felé balra fordulunk, majd 13 km-re találjuk a települést.

http://szatmarcseke.hu/