Az egész Felső-Tisza vidék zanzásítva

Magyarország második legnagyobb szabadtéri néprajzi múzeuma a megye öt különböző tájegységének népi építészetét mutatja be.  Kedvünkre barangolhatunk a Felső-Tisza vidékének jellegzetes épületei között, részt vehetünk a sóstógyógyfürdői skanzen változatos programjaiban.

A skanzen látogatása

A skanzen 1979-ben nyílt meg öt parasztportával, azóta folyamatosan fejlődik, mára az ország legnagyobb regionális szabadtéri néprajzi múzeumává vált.

Az öt bemutatott tájegységen kívül a skanzen központi részén egy teljes, orsós kialakítású faluközpontot építettek fel, melynek főterén áll a templom a harangtoronnyal, körülötte pedig egy iskola, egy szatócsbolt, a paplak, a tűzoltószertár, a kocsma, a szárazmalom és különböző műhelyek sorakoznak. Személyes kedvencünk az iskola épülete, egyik osztálytermében érdekes kis iskolatörténeti kiállítással.

Az öt tájegység a Nyírség, a Bereg, a Rétköz, Szatmár és a nyíri Mezőség. A legkülönfélébb épületeket láthatunk a kisnemesi portától a nagyon egyszerű szegényparaszti házig, de vannak itt cigánykunyhók is, és még egy klasszikus tirpák portát is felfedezhetünk, nem beszélve a fejfákkal "benépesített" temetőről és a temetőcsősz házáról.

A skanzen programjai, rendezvényei

Hagyományosan minden évben sok látogatót vonz a május elsejei májusfaállítás és majális, a pünkösdi királyválasztás és a Szent István-napi kenyérünnep. Nagy népszerűségnek örvendenek a különböző őszi paraszti munkákat (aszalást, lekvárfőzést, paprikafűzést, káposztasavanyítást, dohányfűzést- és simítást, paszulycséplést, mustkészítést stb.) felelevenítő bemutatók. A szerdánkénti népi gasztronómiai bemutatók (ahol az elkészült tájjellegű ételeket meg is lehet kóstolni) sokaknak rendszeres programot jelentenek.

A gyerekek számára szervezett nyári hagyományőrző táborok, a múzeumfalu szabadtéri színpadán alkalmanként megrendezett folklórfesztiválok is igen népszerűek.

Gyakorlati tudnivalók

A Múzeumfalu zárva tart felújítási munkálatok miatt, a tervezett nyitás 2019 június 1.!

 Cím

4431 Sóstófürdő, Tölgyes u. 1.

Telefon

42/479-704, 500-552

Nyitva tartás

Ápr. 1 – szept. 30: K – V 10 – 18

Október: K – V 10 – 17.

Belépő

Felnőtt: 1000 Ft, diák, nyugd.: 500 Ft

6 év alatt és 70 év felett ingyenes!

Rendezvénynapokon egyedi jegyárak!

Megközelítés

Sóstógyógyfürdő Nyíregyházától 4 km-re található, a Sóstói úton jobbról elhagyjuk az állatkertet, majd balra kanyarodunk a skanzen felé.

Tömegközlekedéssel: a nyíregyházi vasútállomástól induló, a városközpontban is áthaladó 8-as jelű autóbusszal jutunk Sóstógyógyfürdőre.

 

http://www.muzeumfalu.hu/