Gótikus gyöngyszem pompás barokk oltárokkal

Nyírbátor egyike azon kevés magyarországi településeknek, ahol két, kitűnő állapotban fennmaradt gótikus templom is található. A belváros nyugati részén, a Papok-rétje nevű, hangulatos kis tavacska mellett áll a római katolikus minorita templom, mely hűen őrzi késő gótikus stílusát, a templombelső bútorzata pedig a barokk kor legszebb alkotásaival nyűgözi le a látogatókat. A városka másik két fontos látnivalójával, a református templommal és a Báthori-várkastéllyal a történelmi és legendás alakokat, jeleneteket megörökítő szobrokkal díszített sétány köti össze. A templom egykori kolostor épületében a Báthori István Múzeum kiállításai kaptak helyet.

A minorita templom rövid története

1479-ben Báthori István erdélyi vajda a legendás Kinizsi Pállal győzelmet arat Kenyérmezőn az Erdélyben portyázó török sereg felett. A diadal után úgy dönt, hogy családja és az utókor dicsőségére, arra méltó épületeket emel. A mai minorita templomot a hatalmas hadizsákmányból kezdték építeni az 1480-as években, a nem messze álló mai református templommal egy időben. A magyarországi késő gótika műremekeként számon tartott templom kívül-belül gyönyörűen, korhűen felújítva Nyírbátor büszkesége.

1587-ben Petraskó vajda csapatai dúlják és gyújtják fel a templomot és a kolostort, a romos épületeket csak 1717-ben állítják helyre, majd sorban készülnek el a század folyamán a szebbnél szebb barokk stílusú oltárok.

A minorita templom látogatása

A templom külseje rendkívül impozáns, a magasba törő falakat háromosztású, karcsú támpillérek tagolják, közöttük a hatalmas, hosszúkás, csúcsíves ablakok, az összkép hazánkban meglehetősen szokatlan, egységes gótikus stílust alkot. A templombelső meghökkentően egyszerű megjelenésű, így a kivételes szépségű, szépen restaurált barokk oltárok még jobban érvényesülnek. A szentélyben a gótika, reneszánsz és a barokk művészet kavalkádját csodálhatjuk meg, melynek méltó lezárása a 12 méter magas, háromszintes, díszes főoltár. Különösen figyelemre méltó, a hajó bal oldalán álló ún. Passió-oltár 1731-ből, melyen egy felvidéki mester Jézus keresztre feszítésének történetét jeleníti meg, megkapó érzékenységgel. A barokk stílusú oltár érdekessége, hogy az alakok a gótika jegyeit hordozzák magukon. Az oltárt Krucsay János állíttatta saját felesége emlékére, miután az asszonyt hűtlenség miatt feljelentette, és a bíróság halálra ítélte.

A templom általában zárva van, de a kapun található telefonszámot felhívva, pár percen belül érkezik egy kedves hölgy, aki készséggel mutatja be a látnivalókat. A templom mögötti plébániára is be lehet csengetni, ha nem veszik fel a telefont.

Báthori István Múzeum

Az egykori minorita kolostorépület 1734-ben épült szárnyában kapott helyet a város középkori és kézműves iparának történetét, néprajzának emlékeit bemutató kiállítás. A legjelentősebb műkincsek közé tartozik egy 1511-ből származó stallum (templomi faragott padsor), a Báthori család 1484-es keltezésű reneszánsz, sárkányos címerköve és Bethlen Gábor erdélyi fejedelem 1622-ben készített díszkardja.

Nyitva: ápr.-szept.: K-V: 10 – 18, okt-márc.: H – P: 10-16.

Belépő: 500 Ft, kedv.: 250 Ft

Részletes infók a múzeum honlapján.

Várostörténeti sétány

A minorita és a református templom között húzódó sétányon látványos szoborkompozíciók keltik életre a város legendákban gazdag történelmi eseményeit, a nyírbátori sárkánykultusz gyökereit, a Szentvér utca legendáját és a Báthoriak történetét. Nagyon hangulatos hely a minorita templommal szembeni Papok-réti-tó, melynek közepére benyúló félszigetén egy hatalmas indusztriál stílusú sárkány alakja emelkedik.