A könnyező Madonna

A máriapócsi görög katolikus templom Magyarország egyik legjelentősebb búcsújáróhelye, hírnevét egy több száz éves könnyező Mária ikonnak köszönheti. Máriapócs a világon mindenütt ismert Mária-kegyhely, a Mária kultusz egyik kiváltságos helye.

A kisváros Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében található, Nyíregyházától 30 km-re keletre.

A zarándokhely története

A hajdanán egyszerűen csak Pócsnak hívott településre a Mária előtag a már említett kegyhely miatt, a 18. században ragadt rá. A várost körüllengő hírnév 1696-ban érkezett, mikor Szűz Mária kegykép először könnyezett.

A pócsi kegyképet 1676-ban Csigri László máriapócsi bíró készíttette fogadalomból és hálából, a török rabságából történt szabadulásának emlékére. A képet a helybeli görögkatolikus pap öccse festette.

1696-ban könnyezett először a kegykép, a rendkívüli esemény csodálattal töltötte el a jelenlevőket. A könnyezés két hétig szünet nélkül tartott. Az osztrák császári seregek főparancsnoka is felfigyelt a jelenségre, majd a következő évben Bécsbe vitette az ikont. Visszaszerzésére a helyiek több erőfeszítést tettek, sőt a Rákóczi szabadságharc egyik követelése volt a kegykép visszaszolgáltatása, azonban az osztrákok nem engedtek, az eredeti ikon ma is a bécsi Stephansdomban látható.

Az eredeti képről több másolat is készült, az egyik visszakerült Pócsra, és csodák csodájára pár év múlva, 1715-ben a másolat könnyezni kezdett. A harmadik dokumentált könnyezés 1905-ben történt. A csodák hitelességét egy egyházi és világi személyekből álló bizottság is megvizsgálta, és megerősítette.

Érdekes, hogy a Bécsbe szállított eredeti kép azóta sem könnyezett, és a számtalan másolat közül is csak a Máriapócsra vitt ikon hullajtott könnyeket.

A templom

A díszes barokk kegytemplom 1731 és 1749 között épült, amely basilica minor rangot kapott, mai nevén Szent Mihály-templom. A díszes ikonosztáz 1788-ra készült el.

Természetesen a templom fő szenzációja a könnyező Mária-kép, amely meglehetősen szerényen bújik meg a nagy templomban, de az imádkozók nagy részének tekintete útba igazít minket. A kép körül csodálatos gyógyulások emlékei találhatók, a régi mankóktól kezdve a hálából itt hagyott arany ékszerekig.

Fényes pont érkezett el a város életében, amikor 1991. augusztus 18-án II. János Pál pápa is elzarándokolt ide. Az általa tartott és egész világnak közvetített mise mindenhová eljuttatta a búcsújáróhely hírét. 2005-ben nyilvánították Máriapócsot Magyarország Nemzeti Szentélyévé.

Tavasztól őszig szinte minden hétre jut egy búcsú, a legnagyobb, a Nagyboldogasszony-napi búcsú augusztus 15-én van, de gyakorlatilag a teljes héten át tart.

Gyakorlati tudnivalók

Nyitva tartás:

Minden nap 8.00 – 18.00

http://www.mariapocskegyhely.hu/

Légi felvétel: Civertan Stúdió, www.legifoto.com