A Felső-Tisza vidéke, azaz Szabolcs-Szatmár-Bereg megye az utóbbi időben látványos fejlődésen ment keresztül, egyre többen fedezik fel legnagyobb városát, Nyíregyházát, bájos kis beregi falvait, gótikus és reneszánsz kastélyait.

Nyíregyháza legfontosabb turisztikai célpontja, a közelében fekvő Sóstógyógyfürdő nevű szabadidőközpont, ahol a névadó Sóstó melletti, modern és kitűnően felszerelt Aquarius Élmény- és Gyógyfürdő egész évben várja a fürdőzőket. Mellette találjuk az ország második legnagyobb és leglátogatottabb állatkertjét, a Nyíregyházi Állatparkot, mely hatalmas akváriumaival, fóka show-jával, lenyűgöző nagyvad állományával kihagyhatatlan látnivaló. A népi kultúra, hagyományok kedvelői pedig hazánk második legnagyobb skanzenjében, a Sóstói Múzeumfaluban találnak szinte egész napos elfoglaltságot.

A Tisza felső folyásának vidékén, elsősorban a beregi, tiszaháti református többségű falvakban elbűvölő hófehér falú, fazsindelyes templomokat láthatunk, a két legszebb és legismertebb, a gyönyörű fakazettás mennyezetű tákosi és a népi reneszánsz festéssel díszített csarodai református templomok.

A takaros kis falvakban számos különlegességgel is találkozhatunk, mint pl. a híres szatmárcsekei csónakos fejfás temető vagy a túristvándi vízimalom.

Mivel a környék szerencsésen megúszta a török pusztítást, meglepően sok gótikus és reneszánsz emlék maradt fenn az utókorra. A Báthory család ősi fészkében, Nyírbátorban csodálhatjuk meg reneszánsz várkastélyukat, és a városban áll hazánk legnagyobb gótikus csarnoktemploma a jelenlegi református templom, csodaszép hálóboltozatával és hatalmas haranglábával.

Egy másik nevezetes helyi főúri család, a Vay família egykori reneszánsz stílusú várkastélya gyönyörűen felújítva várja a látogatókat Vaján. A kastélyok kedvelőinek érdemes még elmenni egész Tuzsérig, a különleges freskókkal díszített Lónyay-kastély megéri a kitérőt.

Egészen különleges élményt ígér az ország egyik legnagyobb zarándokhelye, a könnyező Mária-képnek otthont adó máriapócsi görögkatolikus templom.

A Felső-Tisza vidéke már régóta a magyarországi vízi turizmus fellegvára, a legendás Tisza-túrák népszerű helyszíne. A sík terep, a viszonylag kis forgalmú utak, a sűrűn fekvő falvak pedig ideális színteret biztosítanak a kerékpáros felfedezőutaknak.