Csehország legkülönlegesebb természeti látnivalói, a főként az ország északi felében, több helyen is található, az erózió által jellegzetes alakú formációkra csiszolódott homokkőből álló sziklavárosok, melyeket sziklatornyok, kapuk, gigászi sziklabástyák, kőlabirintusok, szűk hasadékok alkotnak. A bizarr homokkővilág három helyre koncentrálódik, a német határ menti Cseh-Svájc, a Prágától északkeletre fekvő Cseh Paradicsom és a lengyel határ menti Adršpach-Teplice-i sziklavárosok a leglátványosabb csoportok.

A Cseh- és a szomszédos Szász-Svájc látnivalóit külön oldalakban taglaljuk, itt az utóbbi kettő vidékre koncentrálunk. A legimpozánsabb sziklavilág a Broumov városától nem messze fekvő Teplice és Adršpach sziklavárosok. Mindkét helyen kitűnően karbantartott turistautakon fedezhetjük fel a mesebeli világot, az egymástól pár kilométerre lévő sziklavárosok közül az adršpachi a népszerűbb, könnyebben megközelíthető és a bemutató körtúra is rövidebb. A teplicei sziklaváros sem kevésbé látványos, előnye, hogy nincs akkora tömeg, mint a másikban.

A Broumov környéki homokkővidék átnyúlik a lengyel határon, Sziléziába, a Góry Stolowe (Asztal-hegység) Nemzeti Park számos különleges látványosságot kínál. A két legnépszerűbb, és sajnos irdatlan tömegeket vonzó hely, a Szczeliniec gigantikus sziklafalakkal, bástyákkal körülvett tornyokkal, kanyonokkal szabdalt fennsíkja és a Błędné Skaly különleges sziklalabirintusa. A Nemzeti Park keleti szélén fekszik a Skalné Grzyby (Gomba-sziklák) mesebeli erdeje, ahol az igazi gombák mellett a szél és csapadék által gomba alakúvá erodált nagy sziklák között tehetünk remek túrát.

A környéken fekvő városok közül a régió felfedezésének legkézenfekvőbb központja Broumov (Braunau), melynek kicsinosított óvárosa szélén az impozáns bencés kolostor épülete magaslik. Az ország legrégebbi és legjobban fennmaradt fatemplomát is megcsodálhatjuk a helyi temetőben. A régió legnagyobb városa, Náchod a híres Primátor sör hazája, az óváros felett trónoló, itáliai hangulatú várkastély is megér egy látogatást. Pár km-rel délre pedig az ország egyik legszebb kisvárosa, Nové Mĕsto nad Metují kihagyhatatlan megállója a sziklavárosokba tartó turistáknak.

Habár nem tartozik közvetlenül a fenti sziklavilághoz, de a Magyarországról útközbe eső, a Králicky Snĕžník hegységben pár éve épített extravagáns kilátó, a Dolní Morava feletti hegyen álló Sky Walk megéri a kitérőt.

A másik jelentősebb csoport, a Cseh Paradicsom (Česky ráj) néven ismert sziklavilág, mely úgyszintén több részre oszlik. A leghangulatosabb és legkompaktabb terület a bájos kisváros, Jičín melletti Prachovské skály mesebeli sziklavárosa, Rumcájsz erdejében. A másik sziklavidék Hrubá Skála mellett található. A Cseh Paradicsom nemcsak a természeti, hanem a kulturális látványosságok gazdag tárháza is, többek közt a régió jelképének számító Trosky várromja vagy Kost középkori vára kínál felejthetetlen élményeket.