Elképesztő élmény kilátó

Csehország leglátványosabb kilátótornyát a lengyel határ menti középhegység jellegű Králicky Snĕžník hegységben találjuk. Az 55 méter magas, meghökkentő konstrukciójú Sky Walk a régió legnagyobb turista mágnese. Csak a rendhagyó építmény maga is megér egy kirándulást, kényelmesen, ülőlifttel tudunk fellibegni a már messziről látható, egy sípálya tetején álló impozáns alkotáshoz. A torony belsejében óriási csúszda szolgálja ki a még nagyobb kalandra vágyókat, a legfelső szinten pedig egy hálón állva tesztelhetjük tériszonyunkat.

A Sky Walk kilátó látogatása

A libegő felső állomásától széles, fapallókból álló járda vezet a Sky Walk bejáratához. Az 55 méter magas építmény 1116 m magasságban épült a Slamník (1233 m) délnyugati nyúlványán. A messziről, de még közelről is egy nagy gombolyagnak látszó konstrukció legfelső szintjére körkörös, spirál alakban vezet fel a kényelmes, lépcsők nélküli fajárda, összesen 710 m hosszúságban. A kilátó belsejében 100 m hosszú, kis ablakokkal tűzdelt, zárt acélcsúszda áll.

Nagyjából félúton, két szint között egy vastag hálóból szőtt alagúton át is fel lehet kúszni a következő szintre, ezt inkább gyerekek élvezik, meglehetősen szűk és kényelmetlen egy felnőtt számára, ráadásul kellemetlen torlódás is lehet, amikor találkozik egy lefelé és egy felfelé igyekvő csoport. A Sky Walk tetején egy hálós részen próbálhatjuk ki mennyire bírjuk a magasságot.

A kilátóból szép panoráma nyílik a Králicky Snĕžník hegység fenyvesekkel borított halmaira, a Morava völgyére, szép időben a távoli Óriás-hegység vonulata is előtűnik. A kilátóban egy 12 táblás tanösvény ad felvilágosítást a környék történelméről, élővilágáról, földrajzáról.

A kilátót Zdenĕk Franek építész tervezte, aki a Liberec-i Műszaki Egyetem építészeti és művészeti karának dékánja. Az építményhez 380 tonna acélt használtak fel, a fenyő faanyag pedig az Osztrák-Alpokból származik.

A libegő alsó állomásánál egy korszerű vizes élménypark, játszótér vonzza be a kisgyermekes családokat. A játszótér külön belépődíj ellenében látogatható (Mamutikóv Vodní park). A hegyről downhill pályán száguldhatnak le az adrenalinfüggők, de kötélpark is található az alsó állomáshoz közel.

A felső állomásnál a Slamĕnka turistaház önkiszolgáló étterme kínál egyszerű harapnivalókat és innivalókat. Az alsó állomásnál pedig a Marcelka étterembe térhetünk be, hasonló kínálattal, mint a fenti egység.

A kilátóhoz tartó libegő alsó állomása előtt 1 km-rel egy bobpályán csúszkálhatunk. U Slona étterem mellett.

Gyakorlati tudnivalók

Cím: Stezka v oblacích (Sky Walk), Dolní Morava

Megközelítés:

Dolní Morava a Morava folyó felső völgyében fekvő település, Králíky városától 10 km-re. A városból jól kitáblázott, jó minőségű műút vezet a libegő alatti, nagy, ingyenes parkolóba. Az alsó parkolókat lehet mindenkinek használni, a felső parkolók elméletileg csak a szállóvendégek részére vannak fenntartva, bár sokakat nem érdekel a tábla. Az alsó parkolótól egy meredek szerpentinúton kapaszkodunk fel a Prometheus Hotelhoz, az épületet megkerülve érjük el a Marcelka éttermet és a kasszát. A vizes játszótér a libegő alsó állomásától balra terül el.

A kilátóhoz természetesen gyalog is fel tudunk menni, a több mint 350 m szintkülönbséget a sípálya szélén futó sárga jelzésű turistaúton küzdhetjük le.

Nyitvatartás: minden nap

Belépő:

Jegyek a felvonó alsó állomásától jobbra fekvő épületben kaphatók, de a Sky Walk bejáratánál is vehetünk belépőt.

Felnőtt, libegővel együtt: 350 Kč, gyalog (felvonó nélkül): 200 Kč

Gyerek (3-15): 190 Kč, libegő nélkül: 120 Kč, 3 év alatt ingyenes.

Családi jegy (2 felnőtt, max. 3 gyerek): 790 / 500 Kč

Csúszda: 1 csúszás: 50 Kč, 5 csúszás: 200 Kč

A kilátó babakocsival és kerekesszékkel is végigjárható. Kutyát nem szabad felvinni, a kasszánál speciális ketrecekben lehet elhelyezni a látogatás ideje alatt a kedvenceket.

http://www.dolnimorava.cz