Varászlatos útvesztő különleges homokkő alakzatok közt

Az Adršpach-teplicei sziklavilág lengyel szomszédja, a Góry Stolowe Nemzeti Park (Asztal-hegység) egyik legkülönlegesebb természeti látványossága, a Błędné Skaly lenyűgöző sziklalabirintusa. A különböző, bizarr alakú sziklatömbök egy táblahegy fennsíkján elképesztő útvesztőt alkotnak, kalandos tanösvény tekergőzik a félhomályos hasadékokban, mély kanyonokban életre szóló élménnyel ajándékozva meg az ide látogató turistákat.

A túra hossza: 1,5 km

A túra időtartama: 1 óra

Szintkülönbség: 40 m fel, ugyanannyi le.

Kiindulópont: Błędné Skaly, felső parkoló, megközelíthető autóval a Kudowa Zdrój és Radków közti országútról nyíló bekötő útról.

Megközelítés:

A sziklaváros bejáratától nem messze kialakított új parkolókat fizetős úton lehet elérni, a Karlów felé tartó országútról nyíló bekötőút elején a sorompónál kell kicsengetni 20 zloty-t, ebben már a parkolás díja is benne van, azonban, az út keskenysége miatt csak váltakozva engedik a forgalmat, felfelé minden egész órakor indulnak meg a járművek, 15 percig van nyitva az út, utána minden óra 30 perckor lehet lefelé jönni. Általában a késő délelőtti, déli órákban van nagy forgalom, néha előfordul, hogy első menetben fel sem tudunk menni, mert megtelik a parkoló.

A fizetős út alsó bejáratától, parkolók is vannak, gyalog is felmehetünk a sziklavároshoz, egy jó óra séta a Kék sáv jelzésű turistaúton, a táv oda 3,3 km.

Belépő:

Felnőtt: 10 Zł, kedv.: 5 Zł, 7 éven alul ingyenes. A belépőjegyet a hegyen található, a parkolótól nem messze lévő épületben lehet megvenni, csak készpénz, lengyel zloty!

Nyitvatartás: minden nap 9.00 – 19.00.

A túra jellege:

Egyszerű kirándulás, sziklás, homokos talajú ösvények, lépcsősorok, nagyon szűk sziklahasadékok. Nagyobb hátizsákot semmiképp se vigyünk magunkkal. Testesebb túratársaink gondban lehetnek némely szűkebb szakaszon! A gyerekek imádják a természetes útvesztőt. Nyáron, jó időben, hétvégén nagy tömegre számítsunk, főleg késő tavasszal vannak sokan, amikor az iskolás csoportok árasztják el a területet. Érdemes már reggel 9-kor ott lenni vagy esetleg délután 5 órakor felmenni a tömegnyomor elkerülése érdekében!

A túra leírása

Az egyirányú hurokútként kialakított parkoló végétől nagyszerű panoráma nyílik a cseh Szudéta-vidékre. A parkoló bejáratától balra fordulunk a széles kocsiútra, mely percek alatt a sziklaváros bejáratához vezet. Az itt lévő pavilonban vehetjük meg a jegyet, először a Piros sáv jelzésű széles, kényelmes erdei úton megyünk, majd az elágazásnál jobbra fordulva, a tanösvényen érünk be a sziklák közé. A Nagytestvérrel, a Szczeliniec-cel összehasonlítva a Błędné skaly sziklái nem olyan gigantikusak, a méretek emberibbek, viszont a hasadékok szűkebbek, itt igazi útvesztőben halad a kiránduló, sokszor csak féloldalra fordulva férünk el a hasadékokban, néhol lehajolva, sőt leguggolva tudunk csak átjutni egy-egy kalandosabb szakaszon.

A többi sziklavároshoz hasonlóan itt is táblácskák jelzik a sziklaformációk fantázianeveit, Gomba, Csirkeláb, Koponya, Hajó, Konyha, Kőnyereg és még sok más nevű alakzatot fedezhetünk fel. A sziklalabirintusban való sétát igazából csak az óriási tömeg ronthatja el, és ennek elég nagy valószínűsége van késő tavasszal vagy nyáron. Amikor legutóbb ott jártunk, közel 20 nagy turistabuszt számoltunk meg a felső parkolóban, a labirintusban sokszor hosszú percekre megáll a sor egy-egy szűkebb rész előtt, bár a haladás szigorúan egyirányú. A reggeli vagy késő délutáni látogatás kedvezőbb, de bármikor beszorulhatunk egy-egy nagyobb csoport mögé.

Az útvonal egyértelmű, többnyire a pallósorokat követjük vagy a sziklába vájt lépcsőkön, ill. hasadékokban fut az ösvény, néhol nyilak, táblák segítik a tájékozódást. Egy-két helyen fel tudunk menni a sziklák tetejére, korláttal biztosított kilátóhelyekről szemlélve a fantasztikus tájat.