Festői fekvésű, kristálytiszta vizű bányató az Adršpach sziklaváros mellett

A híres Adršpach sziklaparadicsom különlegesen szép látnivalója a Pískovna bányató, mely az egykori homokkőbányák elárasztásával jött létre. A csodaszép, türkiz zöld színű tó partján látványos, romantikus ösvény kanyarog, szebbnél szebb kilátópontokat, fehér homokos partokat érintve. Az Adršpach-i sziklavidék meglátogatásakor érdemes egy félórát szánni a tavacska körbekerülésére is.

A túra hossza: 1,5 km

A túra időtartama: 30-40 perc

Szintkülönbség: 45 m fel, ugyanannyi le.

Kiindulópont: Adršpach, a falu szélén lévő nagy, fizetős parkoló. Parkolás: szgk.: 100 Kč/nap, novembertől márciusig: 70 Kč.

Nyitvatartás: minden nap 8.00 – 18.00

Belépő:

Ápr. – okt.: 100 Kč, diák: 50 Kč, nov. – márc.: 70 Kč, diák: 30 Kč, családi jegy (2 felnőtt, 2 gyerek) nyáron: 250 Kč, télen: 130 Kč. 6 éven alul ingyenes. A bejárat mellett jobbra található információs központ épületében lehetőség van kártyás fizetésre. A belépődíjak a sziklaváros és a bányató meglátogatására is szólnak. A tóhoz is csak jeggyel lehet menni.

A túra jellege:

Könnyű útvonal, egy-két vaslétrával, lépcsősorral tarkítva, kitűnően jelzett turistautakon, ösvényeken. Kitűnő kiegészítője az adersbachi sziklavidék meglátogatásának. A sziklavárosról szóló cikk és a fotók itt érhetőek el.

A túra leírása

A kasszától, az adršpachi sziklák bejáratától pár lépésre érjük el a Pískovna, a bányató partját. A tavat teljesen körülöleli a Zöld jelzésű ösvény. Az útvonal babakocsival, kerekes székkel nem járható! Az óramutató járásával megegyező irányban, az elágazástól balra indulva kerüljük meg a tavat. Az ösvény eleinte a parton halad, majd felkapaszkodik egy kis sziklás magaslatra, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a tó türkiz tükrére.

Lépcsősorokon, majd létrákon megyünk le, majd föl, végül felérünk egy újabb kilátópontra, majd a parttól kissé eltávolodva érünk ki a meseszép fenyvesben, egy homokos talajú széles erdei útra, melyen jobbra fordulva megyünk tovább, követve a Zöld jelzéseket. Később ismét leérünk a tavacska partjára, majd egy csodás, homokos strandszerű partra jutunk. Fürödni szigorúan tilos a tóban! Pedig forró nyári napokon igen nagy a csábítás a kristálytiszta vízbe csobbanni.

Újabb lépcsők következnek, majd a parthoz közel kanyarog a romantikus ösvény, és rövidesen visszajutunk a sziklavároshoz tartó út elágazásához, melyen balra tartva mehetünk tovább a sziklatornyok birodalmába.