A Dunakanyar leghangulatosabb települése

A Dunakanyar Börzsöny felőli oldalán Nagymaros és Szob között fekvő hangulatos település.

 

Látnivalók

Havas Boldogasszony plébániatemplom

Zebegény legjelentősebb műemléke a Kós Károly és Jánszky Béla által tervezett, 1910-ben felszentelt, szecessziós stílusú templom.

A templomot nem lehet eltéveszteni, a főutcán, a vasútállomástól 50 m-re áll. Sajnos általában zárva tartják, de a bejárati rész nyitva szokott lenni, a nagy üvegfelületeken keresztül be tudunk kukucskálni a csodálatos, színes, világos belső térbe. A falakat teljesen beborítják a szecessziós freskók, és figyelemre méltóak a színes, Kós Károly tervezte üvegablakok is.

Szőnyi István emlékmúzeum

A Zebegényt üdülő- vagy lakóhelyül választó művészek talán legismertebbikének, Szőnyi Istvánnak a műterem-házában találjuk a kiállítóhelyet, ahol a művész legfontosabb munkáit eredeti szülőhelyükön csodálhatjuk meg.

Cím: Bartóky u. 7., 06/27/370-104,

Nyitva

Hétfő kivételével naponta
 
nyári nyitvatartás:
március 1- október 31.
Kedd - Vasárnap 10.00-18.00
 
téli nyitvatartás:
december 1- február 28.
Péntek - Vasárnap 10.00-16.00
Ettől eltérő időpontban csoportok számára előzetes bejelentkezés szükséges.
 

Belépő: 900/450 Ft

http://www.szonyimuzeum.hu/

Kálvária-domb, Országzászló

 A templomtól nem messze indul a Maróti sétány szerpentinútja, amin pár perc alatt feljutunk a Kálvária dombra. A dombon találjuk a kissé befejezetlennek tűnő kilátónak is szolgáló építményen az Országzászlót. Csodálatos a panoráma a falura, ill. a Dunakanyarra. A trianoni emlékmű és a kápolna mellett elhaladva lefelé a temetőig a Kálvária stációi kísérnek el. A szép fekvésű temetőtől már nincs messze a központ. A Kálvária-kápolnától pár lépésre találjuk az új fából épült, kétszintes kilátótornyot, ahonnan megkapó kilátásban lehet részünk a falura és a Dunára.

A Kálváriához vezető szerpentinút mellett a sziklaflba vájt kis szentélyt láthatunk, itt állt a falu első román kori temploma.

Hajózástörténeti Múzeum

A különleges gyűjteményt Farkas Vince hajóskapitány hozta létre évtizedek gyűjtőmunkájával. A hajómaketteken, hajózási eszközökön túl tengeri és szárazföldi élőlények preparátumait, totemoszlopokat, afrikai maszkokat is megcsodálhatunk. Igény esetén tárlatvezetés segít eligazodni az izgalmas kincsek között.

Cím: Szőnyi István u. 9.,

tel: 06/27/373-305,

Nyitva: ápr 1. - nov. 2. K - V: 9.30 – 17.00, H szünnap.

Ún. téglajegy a belépődíj

http://www.hajozastortenet.iweb.hu/

Hétlyukú híd

Amennyiben érdekelnek minket az ipari létesítmények, érdemes egy pillantást vetni a 12-es főútról is látható vasúti viaduktra, amely íveinek számát tekintve a híres hortobágyi híd után a második legnagyobb Magyarországon.

Érdekes látnivaló a zebegényi Dunaparton , az 1910-es években épült eklektikus stílusú kis Dőry-kastély, melyet az utóbbi években teljesen felújított új tulajdonosa. A jelenleg egy borászat magántulajdonában lévő épület nem látogatható, de kívülről igen szép látványt nyújt a folyó partján.

Vásárlás

A vasútállomástól a templom felé vezető Kossuth utcán találunk egy nagyobb élelmiszerboltot.

Vendéglátás

A vasútállomás előtti téren büfé, cukrászda.

Közlekedés

Vonattal a Nyugati pályaudvarról óránként közlekednek vonatok, menetidő 50 perc.

A vasútállomás a központban található.