Csodás panoráma a Szentendrei-szigetre

Rövid körtúra a Visegrádi-hegység és a Dunakanyar egyik legszebb kilátást nyújtó csúcsára a Vörös-kőre (521 m) a Duna parti Leányfaluról. A Leányfalu felett magasló Vörös-kő kétségtelenül a legszebb panorámájú, ráadásul könnyen megközelíthető hegycsúcs Szentendre és Visegrád között.

Útvonal: Leányfalu – Vörös Meteor-forrás – Vörös-kő – Német-széna – Álló-rét – Leányfalu

A túra hossza: 11,2 km

Időtartam: 3,5 óra

Szintkülönbség: 460 m fel, ugyanannyi le

A túra jellege: A Vörös-kő csúcsára vezető szakasz meglehetősen meredek, de ettől eltekintve könnyű erdei kirándulás. A túra utolsó szakasza jelöletlen. A túra végigjárásához mindenképpen bokát jól tartó, profi túrabakancs viselését ajánljuk, a meredek szerpentinen pedig jó szolgálatot tehet egy pár túrabot. Meleg időben rendkívül komfortos egy gyorsan száradó, izzadságot jól elvezető technikai póló.

Kiindulópont: Leányfalu központja, parkolni a 11-es főút mellett lehet, ill. a termálfürdő parkolójában, esetleg az út melletti MOL kútnál. Autóbusszal a 880-as Volánbusz Budapest – Esztergom járatával, Leányfalu, pócsmegyeri rév megállónál szálljunk le. A járat Újpest, Városkaputól indul.

 voros-ko-terkep1.jpg

Térképkivágat: Pilis és a Visegrádi-hegység 1:40 000 (Cartographia)

A túra leírása

Leányfalun a termálfürdővel szemben, a 11-es főút túloldalán nyíló Gyulai Pál utcán kezdjük meg túránkat a piros jelzésen. A hangulatos, macskaköves utcácska egyre feljebb halad a rendezett házak között, majd pár perc alatt beérünk az erdőbe, és a Nemzeti Park tábláját elhagyva enyhe emelkedőn 20 perc alatt a piros jelzést követve egy pihenőhely mellett elérjük a Vörös Meteor-forrást.

Pár méterre kiérünk egy erdészeti útra egy nagy tarvágás mellett, ahol útjelző táblával ellátott kereszteződést találunk, innen érdemes egy kis kitérőt tenni a romantikus környezetben fekvő Rekettyés-forráshoz, amelyet a piros kör jelzésű úton 5 perc alatt érünk el. Útközben érintjük az időszakos, de többnyire száraz Rekettyés-tavat.

A kereszteződéstől, ahol a piros és a piros kereszt jelzés találkozik, mi a jobbra felfelé tartó pirosat választjuk továbbra is, és megkezdjük kapaszkodásunkat az egyre meredekebbé váló ösvényen a Vörös-kő csúcsa felé. Szerencsére a legmeredekebb részeken szerpentinezve halad az út, de így is alaposan leizzaszt a csúcstámadás.

A Vörös-kő (521 m) tetejéről káprázatos kilátás tárul elénk, lábunk alatt az egész Szentendrei-sziget, messzebb a Naszály magányos, megsebzett tömbje, Vác városa, mögötte a Cserhát vonulatai.

A csúcson az egykori Felszabadulási emlékmű lecsupaszított torzója, se felirat, se vörös csillag, viszont nagyon jókat lehet üldögélni rajta élvezve a panorámát.

Folytatjuk utunkat a piros jelzésen, elhaladunk egy hatalmas, sok személyes esőbeálló házikó mellett, majd találkozunk a sárga jelzéssel. A piros és sárga jelzésű út kezdetben lejt, aztán egyre jobban kezd emelkedni, majd 20 perc gyaloglás után egy igencsak kopott útjelző táblánál, a Kis-Bükk-tető (548 m) közelében balra fordulunk a zöld jelzésű turistaútra.

Az út határozottan lejtőssé válik, rövidesen keresztezünk egy erdészeti utat, majd széles, kényelmes földutunk két kerítés között vág át egy hatalmas tarvágáson a Német-széna nevű nagy rétig. Nem messze balról utunkba torkollik a Vörös-kő felől érkező sárga jelzés, majd tíz perc sétával a Nagy-Berseg (549 m) és a Nagy-Nyerges-hegy (558 m) közti nyereg tisztására, az Álló-rétre érünk.

Az Álló-réten öt irányba is mutatnak a felújított jelzőtáblák, mi továbbra is a zöld jelzéshez ragaszkodva bő félórát gyalogolunk, útközben szép kilátás nyílik a Vörös-kőre, majd közvetlenül egy elektromos felsővezeték előtt balra letérünk egy széles, jelzetlen útra. 

Az út elején a felső vezetékek nyiladékában szép kilátás tárul elénk az innen még 200 méter mélységben fekvő Duna völgyére. 15 perc alatt a néhol erősen lejtő úton elérjük Leányfalu felső házait, de maradjunk még az erdőben futó mélyúton, amely nagy bal kanyart vesz, majd egy éles jobb kanyar után balról egy masszív kőkerítés mellett ér be a házak közé.

A lejtős Szendrei Júlia utcán közeledünk a falu központjához, balra a Szénégető-patak mély völgye, majd balról egy kis hidat elhagyva feltűnik a Szent Anna templom téglából rakott tornya. Az árnyas utcácska pedig beletorkollik a forgalmas 11-es főútba, ahol balra fordulva érjük el a termálfürdőt.