A Visegrád körüli hegyvilág csodái

Rövid, könnyű körtúránkon remek ízelítőt kapunk a Visegrádi-hegység jellegzetes tájképeiből, vadregényes szűk, szurdokszerű patakvölgy, lélegzetelállító panoráma a Dunakanyarra, hangulatos vendéglők, kilátótorony, idilli piknikező helyek. A Visegrád és Dunabogdány közti kisoroszi révtől indulunk a csendes Áprily-völgy szűk völgyébe. A szoros felett kanyargó, hangulatos Rege Termő tanösvényen hatolunk be a hegység belsejébe, egy bájos kis erdei kápolnát érintve kapaszkodunk fel a Mogyoró-hegy tágas tisztására, ahonnan a visegrádi sípálya felső részét keresztezve mászunk fel a Nagy-Villámra, hogy a Zsitvay-kilátóból csodáljuk a nem mindennapi panorámát. A Fekete-hegy ligetes fennsíkjáról új perspektívából tárul fel a Fellegvár és a Dunakanyar, majd  az Országos Kéktúrán indulunk vissza az Áprily-völgybe.

A túra hossza: 9,3 km

A túra időtartama: 3,5 óra

Szintkülönbség: 250 m fel, ugyanannyi le

Kiindulópont:

Visegrád-Szentgyörgypuszta, Kisoroszi rév, Visegrád és Dunabogdány között, szabadon használható parkoló az étterem előtt, a 11-es főút mentén. Tömegközlekedéssel, az Újpest-Városkaputól Esztergomba közlekedő 880-as Volánbusz járattal, Szentgyörgypuszta megállóhelyen kell leszállni.

A túra jellege:

Könnyű gyalogtúra jelzett és jelzetlen turistautakon, ösvényeken, sétautakon, csekély szintkülönbséggel. A Rege Termő tanösvény hiányosan jelzett, de jól követhető, jó térkép vagy túra applikáció nem árt. A Fekete-hegy sétaútjai jelzetlenek, a Kéktúra útvonala nedves időben kellemetlenül saras lehet. A visszaút a völgybe, és a völgyön át a Pilis Ride lóval is használható, fekete lófejjel jelzett útvonalhálózatának része, itt számolhatunk lovas találkozásokra is, figyelmesen közlekedjünk, kutyát csak pórázon! Útközben vízvételi lehetőség nincs, a kiindulóponton egy pizzéria, a hegyen a Mogyoróhegyi étterem és a Nagy-Villám étterem kínál betérési lehetőséget. A Mogyoróhegyen és különösen a Fekete-hegyen rengeteg pihenőpad nyújt remek piknikezési alkalmat. A Nagy-Villám oldalában a visegrádi bobpálya kitűnő kikapcsolódás a túra közepén, bár hétvégén a tömeg és a sorok kiábrándítóak.

visegrad-aprily-volgy-terkep.jpg

Térképkivágat: Pilis és a Visegrádi-hg 1:40 000 (Cartographia)

A túra leírása

A kisoroszi rév elől indulunk, átkelünk a zebrán a forgalmas 11-es főúton, a szemben nyíló kis utcára térünk, mely rövidesen földútra vált, a Kék jeleket követve, az utolsó háznál lévő Y elágazásnál jobbra térünk le a völgyben folytatódó jelzett útról. Ahol az út éles jobb kanyarral megy feljebb, ott, irányt tartva, balra térünk le róla egy kényelmes, sorompóval lezárt gyalogútra. Elméletileg ez a vége az Áprily-völgyi Rege Termő tanösvénynek, a 11 állomásos útvonalon felfestéseket nem találunk, információs táblákat sem, csupán az állomásokat jelző oszlopok láthatók, rajtuk meseszerű nevekkel. A tanösvényhez a Mogyoróhegyi Erdei Iskolában kapható mesekönyv adott ihletet, innen e rejtélyes címek. Mindenesetre elég jól követhető az ösvény, a jelzések hiánya ellenére, a szűk Áprily-völgy felett kanyargó, felhagyott kőfejtésekkel, mohos sziklákkal tarkított út kifejezetten hangulatos. Olyan mesés nevű állomások sorjáznak, mint a Puhabánya, Zöldvár, Invázió vagy a Kőszínház.

Az Invázió állomás után ösvényünk egész közel kerül a balra lent húzódó völgy aljához, szép kilátás nyílik a vadregényesen szűk árokra. A Kőszínház után rövidesen kijutunk a Kék jelzésű keresztező útra, melyen jobbra fordulva kapaszkodunk ki a völgyből. Rövidesen megpillantjuk a balra fekvő, bájos kis Szent Mihály erdei kápolnát, mely eredetileg az 1970-es évek végén épült többek közt Makovecz Imre tervei alapján, azonban pár évvel később vandálok porig égették. Egészen 2017-ig csak az alapok látszottak, majd a visegrádi Építésztábor résztvevőinek hála, új pompájában épült újjá. A kápolnától mindhárom út a Mogyoró-hegy nyergében fekvő erdei játszótérre és pihenőhelyre visz fel pár perc alatt. A Nagy-Villám keleti lábánál fekvő széles, tágas tisztásról szépen látszódik a Naszály, kőbánya sebezte tömbje.

A parkolón át keresztezzük a műutat, majd a Jurta kemping kerítése mellett futó betonúton emelkedünk tovább. Jobbra, a Mogyoróhegyi étterem jellegzetes fazsindelyes épületét látjuk, elmegyünk a kemping bejárata előtt, jobbról csatlakozik hozzánk a Kék és Kék körút jelzés, mi egyenesen, irányt tartva megyünk, immár a jelzéseket követve. Jobbra, a rét túlsó végén álló rendkívül érdekes formájú, fémkoronával koronázott dombház, a Makovecz Imre tervezte Erdei Művelődés Háza. Egy balra ívelő kanyar után keresztezzük a visegrádi sípálya felső részét, utunk bebújik az erdőbe, egy régi sífelvonó után a canopy-pályát is keresztezzük, jobbról csatlakozik hozzánk a Kék + jelzés is. Kellemes sétaúton, immár három jelzéssel megerősödve kerüljük meg a Nagy-Villám csúcsát, közben egy nyiladéknál remek rálátást élvezhetünk a visegrádi várra. A Nagy-Villám étterem alatt végül kijutunk az Országos Kéktúra útvonalába, melyen balra fordulva érünk ki a nagy parkolóba.

Ha már itt vagyunk, ne hagyjuk ki a Nagy-Villám (377 m) tetején trónoló Zsitvay-kilátót, melyhez a Kék jelű, murvás úton kapaszkodunk fel. A kilátótorony április 15-től október 15-ig, hétfő kivételével 10 és 18 óra között látogatható, egyéb időben csak hétvégén 10-től 16 óráig van nyitva. Miután megcsodáltuk a nem mindennapi, Dunakanyarra nyíló panorámát, folytassuk tovább túránkat, a bobpálya melletti lejtős ösvényen ereszkedünk le a parkolóba, átvágunk a műúton, a Silvanus Hotelba vezető bekötőutat célozzuk be szemben, amellől, egyenesen indul egy jelzetlen út déli irányba, a Fekete-hegy felé. Jelzetlen, de jól követhető utunk átvág az idilli fekvésű réten, majd mielőtt az út széles bal kanyart tesz, kissé jobbra térünk le róla és egy tisztáson keresztül kisétálunk a Fekete-hegy füves tetejére.

A Fekete-hegy (345 m) tulajdonképpen a Nagy-Villám tömbjének délnyugati nyúlványa, széles, lapos, füves teteje idilli szépségű hely, Visegrád felé meredek, cserjés, ligetes oldalát mutatja, pereméről elképesztően szép panoráma nyílik Nagymaros és a Dunakanyar felé, a Fellegvárra pedig egészen új perspektívából látunk rá. Még egy pihenőpadot is találunk a hegy szélén, tökéletes hely. Bandukoljunk vissza a szélesebb jelzetlen útig, melyen jobbra fordulva megyünk tovább, a szekérút kelet felé kanyarodva vág át az idilli szépségű ligetes réten, délre szép kilátást nyújtva Visegrádi-hegység erdős halmaira. Az erdő szélén érjük el az Országos Kéktúra útvonalát, melyen jobbra térünk, az eleinte lejtős úton a Kék sáv mellé a Kék + jelzések is párosulnak. Lejjebb, szintet tartva folytatódik az út, útcsomóponthoz érünk a Sós-hegy északi lábánál. Elhagyjuk a Kéktúrát, balra fordulunk a Pilis Ride lovas úthálózatának egyik útvonalára, melyet fehér alapon fekete lófej felfestéssel jelölnek. (Ezen az útszakaszon a régi Kék+ jelzések még néhány fán elég jól láthatóak, kissé zavaró módon.)

A kényelmes, szintben haladó dózerútról jó 500 méter után balra, egy kisebb útra térünk le, a fekete lófejek jól mutatják a leágazást is. Leereszkedünk az Áprily-völgy felső részére, majd az egyre mélyülő és vadregényesebbé váló árok szélén ereszkedünk tovább a bükkszálerdőben. Kényelmes utunkról végig rálátunk a lent kanyargó szorosra, a hidakként keresztbedőlt méretes bükkfák igazi őserdő feelinget árasztanak, a túlparton jól látszódik a Vadaskert hosszú kerítése. Hamarosan balról csatlakozik hozzánk a Kék Négyzet jelzés, a völgy e szakasza már-már szurdokszerűen szűk, magas sziklafalak közé szorulva kanyarog a mélyben az apró vízfolyás. A völgyet Áprily Lajos költőnkről nevezték el, aki 1937-ben vásárolt telket a völgy bejáratánál, melyre emléktábla is emlékeztet. Egy sorompó után rövidesen kiérünk az erdőből és a már ismert úton gyalogolunk vissza kiindulási pontunkhoz, a kisoroszi révhez.