Impozáns őrszem a Dunakanyar legszebb pontján

A Dunakanyar talán legemblematikusabb látképe a Visegrád fölött magasodó meredek hegyen fekvő Fellegvár. A régió kötelező látnivalójának számító romos erőd kiállításai kissé idejét múltak, porosak, de az elképesztő panoráma miatt semmiképpen se hagyjuk ki a látogatást.

A fellegvár rövid története

A tatárjárás után a XIII. században IV. Béla király építtette ki a visegrádi erődítményrendszert, melynek legelső és legfelső része volt a fellegvár. A további századokban szinte mindegyik királyunk hozzájárult néhány falövezettel, erődítménnyel, épületrésszel az együtteshez.

A Fellegvár jelentőségét mi sem bizonyítja jobban, hogy Károly Róbert még a Szentkoronát is Visegrádba hozatta, ahol is két évszázadig őrizték. Érdekes adalék, hogy 1440-ben Luxemburgi Erzsébet királynő egyik dajkájával, Kottaner Ilonával innen lopatta el a koronát, a korabeli históriák szerint sikerrel, hiszen pár hónapra rá az ellopott koronával koronázták meg csecsemőkorú fiát, a későbbi V.Lászlót.

A török háborúk idején számtalan ostromot állt ki a vár, majd a magyarországi váraknál megszokott sors intézte el véglegesen, az osztrákok lerombolták a még épségben maradt falakat az 1700-as évek elején.

A teljesen feledésbe merült romokat a dunai gőzhajózás beindulta után a XIX. század második felében fedezték fel újra, de a rekonstrukcióra a XX. sz. második feléig várni kellett.

A vár látogatása

A parkolóból (szgk.: 300 Ft/óra) meredek falépcsőn jutunk fel a külső kaputornyon át a pénztárhoz. A külső és a belső várfal közti részen íjazhatunk, kalodában fotóztathatjuk magunkat vagy középkorias csecsebecsék között válogathatunk, és ha szerencsénk van egy solymász bemutatót is elcsíphetünk.

A vár belülről meglehetősen romos, az igazán ütős látnivaló, a pazar kilátás a várteraszról, már csak ezért megéri a belépőt. Lábunk előtt hever az egész Dunakanyar.

A várban a szokásos vártörténeti kiállítások találhatóak, középkori fegyverekkel, makettal, viaszbábukkal berendezett néhány teremmel.

Királytalálkozó, középkori lakoma, udvari mulatság a fő témája a Panoptikumnak.

A koronázási ékszerek másolatát is láthatjuk az egyik teremben.

Készüljünk fel a sok, meredek falépcsőre és a több helyről is feltáruló gyönyörű kilátásra.

 

Gyakorlati tudnivalók

Megközelítés: a visegrádi Panoráma útról

Telefonszám: 06-26-398-101

Nyitvatartás:

márc. 1. – ápr. 30.

minden nap

9.00-

17.00

máj. 1. – szept. 30.

minden nap

9.00-

18.00

okt. 1. – okt. 31.

minden nap

9.00-

17.00

nov. 1. – dec. 31.

minden nap

9.00-

15.00

 

Belépődíjak:  

Teljes árú: 1700 Ft

Diák, nyugdíjas: 850 Ft

6 év alatt, 70 év felett: ingyenes

Bankkártyával is lehet fizetni!

Hivatalos honlapok:                                 

http://www.parkerdo.hu/visegradi_var

https://visitvisegrad.hu/latnivalok/fellegvar

Légifotó: Civertan Stúdió