Esztergom házi hegye

A Visegrádi-hegység legnyugatibb tagja, az Esztergom felett magasló Vaskapu-hegy könnyű megközelíthetőségének, pazar kilátásának és a tetején álló közkedvelt turistaháznak köszönhetően méltán népszerű kirándulóhely. Túránkon a hegy teljesen különböző két oldalát fedezzük fel, a nyugati, város felőli naposabb oldal kopár, orgonaligetekkel tűzdelt, szőlős pincékkel beépült lankáit és a keleti lejtő erdős, árnyas, mély völggyel kettészelt arcát.

A túra hossza: 13,7 km (a vasútállomástól)

A túra időtartama: 4,5 óra, pihenők nélkül

Szintkülönbség: 480 m fel, ugyanannyi le

A túra jellege:

Közepesen nehéz gyalogtúra jól jelzett turistautakon, ösvényeken, kisebb-nagyobb emelkedőkkel, lejtőkkel. A turistaházban gazdag étel-ital választék, a Fári-kút állandó, egyenletes, jó vízhozamú forrás. Az út végefelé a Csurgó-kútból is tudunk vizet vételezni.

Kiindulópont: Gépkocsival: a Dobogókő felé vezető országút melletti Tesco parkolója. Vonattal: Esztergom vasútállomás.

 vaskapuhegy-terkep1.jpg

Térképkivágat: Pilis és a Visegrádi-hegység 1:40 000 (Cartographia)

A túra leírása

Amennyiben a vasútállomásról indulunk, a P és a S jelzéseket kövessük az Áchim András utcán, majd az egykori világháborús sírkert, a Csalamádé temető vadgesztenyefasoros sétaútjára fordulva érünk ki a forgalmas Dobogókői útra. A Tesco parkolóból jőve menjünk el a Shell kút mellett, majd a Dobogókői útra érve forduljunk balra a körforgalomnál.

A város irányába tartva az úton, a jobb oldalon álló Rozália-kápolnánál kanyarodunk be jobbra a Kálvária utcába. A szépen felújított, egyszerű, barokk stílusú, fa huszártornyos épület 1736-ban épült, előtte egy szintén XVIII. századi, de meglehetősen rossz állapotban lévő Szent Flórián-szobor áll. A P jelzéseket követjük az enyhén, a Kálvária-hegy oldalában emelkedő utcácskán. Pincesorok közt érünk egyre feljebb, majd a földes mélyúttá váló utunk tavasszal csodás illatot árasztó orgonaligetek mellett kapaszkodik a Vaskapu-hegyre.

A P jelzések a mélyútról egy kis ösvényre vezetnek, a meglehetősen szűk csapás felett alagútszerűen borulnak össze a növények, sokszor csak lehajtott fővel tudunk áthaladni egy-egy szakaszon. Rövidesen felérünk egy gerincre, ahol találkozunk a balról, a város felől érkező Z jelzésekkel. Jobbra tartunk, megnyílik a táj, a füves hegyhátról lenyűgöző kilátás kínálkozik Esztergomra és környékére, majd fiatalos erdőben pár perc alatt a P és a Z jelzéseken érjük el a Kis-Kúria-hegy (317 m) tetején álló andezit tornyokat, az ún. Hármas-sziklát. A sziklák körül a növényzet elég magasra nőtt, a kilátásért még pár métert tovább kell mennünk az ösvényen, kiérünk a hegy szép, vadvirágos nyergének tisztására, ahonnan mesés panoráma nyílik a Duna-parti városra, a túloldali Helembai-hegységre.

Átvágunk a réten, majd egy keresztnél újra a fák közé érünk, kétszer is keresztezzük a városból feljövő aszfaltutat és egy erősen emelkedő ösvényen érünk fel egy Mária-oszlophoz, melyet 1921-ben emelt a Magyar Turista Egyesület. Az emlékoszlop után balra letér a Z jelzés (itt fogunk majd visszajönni), mi pedig a P jelzéseken egy lépcsősoron át bukkanunk ki a Vaskapu-hegy (403 m) tetején álló turistaházhoz. Az 1914-ben átadott, majd 1925-ben bővített, Brilli Gyula nevét viselő menedékházat 2014-ben nyitották meg ismét, teljesen felújítva, remek konyhával várja a kirándulókat. Teraszáról elragadó kilátás nyílik Esztergomra, a túlparti Párkányra, a Gerecse vonulatára.

Tovább a P jelzés egy kilátóteraszként kiépített sziklaoromra visz, ahonnan keskeny kis csapáson folytatjuk túránkat a fiatalos erdőben, eleinte szintet tartva, majd miután a S∆ jelzés jobbra leválik rólunk, a P jelzésű úton maradva folyamatosan lejtve érünk egyre lejjebb a Vaskapu-hegy erdős déli oldalában. Széles, nagy kanyarokat leírva végül egy kerékpárútként is használatos földútra ereszkedünk, ezen jobbra tartva kiérünk a Hegymeg tágas legelőire. Itt élesen balra fordulva egy darabig még a széles földúton megyünk, de hamarosan a P jelzések jobbra vezetnek egy ösvényre, mely a Vaskapu-hegy egyik előhegyét, a Bari-hegyet délről, majd keletről kerülve meg ér le a hegy aljához.

Találkozunk a keresztben futó Z jelzésű úttal, balra fordulunk és pár lépéssel kiérünk a Fári-kút árnyas pihenőhelyéhez. A kőtámfallal körbevett forrás vizével felfrissülve a Z jelzésű úton folytatjuk túránkat, mely pár lépés után jobbra tér le a széles, Mély-völgyben futó Z+ jelzésű útról. A Vaskapu-hegyet keletről a Mély-völgy vágja ketté, mi most az U lakú hegy északi oldalán megyünk vissza a hegy tetejére. Ösvényünk egyre feljebb szerpentinezik, útközben a lombok közül néha szép kilátást élvezhetünk a Maróti-hegyek irányába. Egy éles kanyar után kiérünk egy szélesebb, hegyi kerékpárútra, jobbra kanyarodunk a Z jelzéseket követve. Az út egy éles bal kanyarral ismét nyugati irányba fordul és most már enyhén emelkedve ér fel a Vaskapu-hegyre.

Keresztezzük a hegytetőre vezető aszfaltutat, majd sűrű erdőben kapaszkodunk ki a Mária-oszlop melletti P jelzésű útra. Itt balra fordulva a már ismert útvonalon megyünk el egészen a hegy déli oldalába, a S∆ jelzésű ösvény elágazásáig. Jobbra térünk, a keskeny kis csapás fokozatosan lejtve ereszkedik, míg kibukkanunk a Hegymeg nyílt területének felső részén. A tágas rét jobb oldalán haladunk, jelzések nem nagyon vannak, de ha követjük a nyílt terület szélét, nem kavarodunk el. A legelő később szántóföld lesz, átmegyünk egy távvezeték alatt, majd a megművelt föld szélén haladva rövidesen egy kereszteződéshez érünk.

Jobbra kanyarodunk a S jelzésű széles úton, az elágazásnál a Vörös-kereszt áll, egy vörösre festett bádog Krisztus. Folyamatosan lejtő mélyúton, a Kincses-hegy aljában ereszkedünk egyre lejjebb. Szőlők közé érünk, elhagyjuk az út bal oldalán fekvő Csurgó-kutat és hangulatos pihenőhelyét, majd egy elágazásnál a Szent Orbán-kápolnához érünk. Egy régebbi, barokk épület helyére épült 1903-ban a ma is látható kápolna, előtte szép kőkereszt áll. A jelzések balra kanyarodnak a Galagonyás utcára, beérünk a házak közé, és 8-900 méter után utcácskánk beletorkollik a Tesco előtt futó Dobogókői utcába, kiindulási pontunkhoz. A vasútállomást innen az Áchim András utcán érjük el.