Vác jelképe

Az impozáns váci püspöki székesegyház Európa egyik első olyan barokk temploma volt, amelyen már megjelentek az új irányzat, a klasszicizmus stílusjegyei.

Az elbűvölő kis város képét meghatározza a Székesegyház, mely már a negyedik püspöki főtemplom, mióta a váci püspökséget István király megalapította.

A templom története

Eszterházy Károly püspök terveztette meg a neves udvari építésszel, Franz Anton Pilgram-mal  az új főtemplomot. 1760 körül a püspök alakíttatta ki a dóm előtti, hatalmas Konstantin teret is. 1761-ben Esterházy Károlyt egri püspökké nevezték ki, utóda Migazzi Kristóf bíboros lett, aki, egy kissé túlzónak tartva a nagyszabású terveket, Isidore Canevale-val a már meglévő alapokra új, szerényebb terveket készíttetett. Így készült el 1772-re a klasszicizáló, késő barokk stílusú székesegyház. A fenséges épület a korabeli francia forradalmi építészet egyedülálló magyarországi példája.

A templom leírása

A monumentális épület mintegy 5000 ember befogadására alkalmas: hossza 72 méter, szélessége 34 méter, kupolája 55 méter magas. A templom külseje egyszerű, homlokzatán a hat korinthoszi oszlop által alátámasztott, előreugró főpárkány képez előcsarnokot, az oszlopok ritmusát a párkányon álló, barokk apostolszobrok emelik ki. A homlokzat két oldalán egy-egy csonkának ható torony emelkedik, mindegyiken egy-egy fekete alapon aranyozott toronyórával.

A katolikus templombelsőkhöz képest a székesegyház kifejezetten világos, a kórustól a szentély felé kitágul, majd a szentélynél újra összeszűkül. Négy mellékoltár található a templomban, a falakat végig korinthoszi fél oszlopok kísérik. A főoltárképen Szűz Mária és Szent Erzsébet találkozása látható, a kupolafreskó pedig a Szentháromság diadalát ábrázolja. Mindkét munka a kiváló művész, Franz Anton Maulbertsch alkotása. A szentélyt a hajótól elválasztó korlát tartalmazza a török hódoltság során megsemmisült reneszánsz székesegyházból fennmaradt eredeti darabokat is. A templom alatt egy altemplom található, mely egyházi és világi személyek temetkezési helyéül szolgál.

A templomban gyakran tartanak hangversenyeket, a hatalmas orgona és a kórus hat korinthoszi oszlopon áll.

Gyakorlati tudnivalók

Cím:

2600 Vác, Konstantin tér 11

Telefonszám:

(27) 814 184

Nyitva tartás:

Hétfő-szombat: 10-12 és 13.30-18.00

Vasárnap: 7.30 - 19