Múmiák egy váci pincében

A Dunakanyar, de az egész ország kétségkívül legbizarrabb látványossága a váci domonkos templom kriptájában talált mumifikálódott testeket bemutató Memento Mori kiállítás.

A múmiák története

1994-ben a váci főtéren álló domonkos templom restaurálásakor, a statikai vizsgálatok során megkopogtatott falak az egyik helyen kongó hangot hallattak. Megbontva a téglákat egy üreg, és benne a mélybe vezető kőlépcső tűnt fel. A lépcsők egy boltozatos kriptába vezettek, ahol rengeteg kisebb-nagyobb koporsó halmozódott egymás tetejére, szinte a mennyezetig betöltve az egész helyiséget.

A Fehérek templomának kriptáját kezdetben csak a fehér kámzsát viselő domonkosok (innen a templom neve) használták, de 1731-től világi polgárokat is temettek bele. Később Mária Terézia korlátozta, majd II. József meg is tiltotta a nyitott kriptatermekbe való temetkezést. A tiltás ellenére a kriptát rendszeresen használták egészen 1808-ig, majd lejáratát elfalazták, és az évtizedek múlásával már senki sem emlékezett rájuk.

A feltáráskor 262 koporsó, a csontkamrában pedig további 40 elhunyt maradványa került elő. A feliratok és a halotti anyakönyvek alapján 166 személyt tudtak beazonosítani. A kripta különleges mikroklímájának köszönhetően a holttestek többsége mumifikálódott, és jó állapotban maradtak meg a ruházatok, szövetek is.

A leletekből összeállított kiállítást 1998-ban nyitották meg Vác legrégibb lakóházának hűvös, középkori pincéjében.

A kiállítás

A pincébe meredek lépcső vezet le, balra egy boltozott pincerészben a feltárás történetéről, ill. a 18. századi temetkezési szokásokról tájékozódhatunk. Jobbra egy újabb lépcső visz le a XIV. századi pince rideg nagytermébe. Szemben egymásra halmozott koporsók láthatók, a falakon körben a legszebb festett koporsókat, fedeleket állították ki. A terem hátsó részében egy szabómester, egy polgárasszony és egy csecsemő mumifikálódott teste nyugszik, rekonstruált, az eredeti alapján készült viseletben, üvegkoporsóba zárva.

Ars Memorandi kiállítás

A pincelejáró melletti épületben, 2015. nyarán nyílt a Tragor Ignác Múzeum új állandó várostörténeti kiállítása Ars Memorandi - Kapuk a múltra címmel, melyen Vác történetével, a török kiűzésétől a 19. század elejéig ismerkedhetünk meg. 

Az új, korszerű, interaktív elemekkel gazdagított tárlat a város történetét a társadalom különböző tagjainak életmódján keresztül mutatja be a török hódoltság utáni újratelepítéstől a 18. századi barokk város megépüléséig, felvirágzásáig. Feltárt tárgyi emlékek és dokumentumok alapján a bába, kisgyermek, orvos, hivatalnok, kereskedő példáján, sorsán átszűrve ad képet Vác korabeli életéről. Számos olyan tárgyat, együttest láthatunk itt, amely még soha nem került a nagyközönség elé.

A kiállítás egyik legnagyobb kincse egy újonnan restaurált 17. századi táblakép, mely a segítő Szűz Máriát ábrázolja. A műalkotás Giovanni Lanfranco-nak illetve iskolájának tulajdonítható.

Gyakorlati tudnivalók

Cím: Vác, Március 15. tér 19., a főtérről nyíló átjáróból érjük el a bejáratot.

Telefon: 06/30/555-7620

Nyitva: K - V 10.00-17.00

Belépődíj: 1200 Ft, diák/nyugd: 600 Ft, 6 év alatt, 70 év felett ingyenes.

http://www.muzeumvac.hu