Izgalmas szurdoktúra

A Dunakanyar, és Magyarország legnépszerűbb túracélpontja a vadregényes, sziklás, szűk szurdokvölgy a Rám-szakadék. A korlátokkal és létrákkal biztosított keskeny, sziklás szurdok kihagyhatatlan kirándulás a túrázók körében. A 2013 őszére teljesen felújított és jóval biztonságosabbá tett útvonal páratlan, kalandos élményt nyújt, egyrészt a csodálatos természeti környezetnek, másrészt a hazánkban egyedülálló, izgalmas, mászós, kapaszkodós, létrázós turistaútnak köszönhetően.

A túra hossza: 8,8 km

Időtartam: 3 óra, hosszabb pihenők nélkül.

Szintkülönbség: 270 m felfelé, ugyanannyi le.

A túra jellege:

A szurdokot fentről Dobogókő felől és lentről Dömös felől is végig járhatjuk, erősen javasoljuk a Dömös felől való megközelítést, egyrészt felfelé mászni sokkal biztonságosabb és könnyebb, másrészről a főleg hétvégenkénti nagy forgalom miatt tényleges dugók is kialakulhatnak a szűkebb részeken az egymással szembe menő és egymást a szűk párkányokon szorongva váró turisták miatt. Amúgy az üzemeltető erdőgazdaság is a felfelé való utat preferálja, sőt a jövőben, ahogy pl. a Szlovák-Karszt szurdokútjainál is megszokott, egyirányúsíthatják az útvonalat.

Jó időben hétvégenként nagy tömegre, a szűkebb részeken sorállásra is készüljünk fel. A régi rozsdás vasláncokat, falétrákat mindenhol új, strapabíró alumínium korlátokra és létrákra cserélték ki, a turistajelzéseket egyértelműen újra festették, a balesetveszélyes oldalágakat lezárták. Eltévedni szinte lehetetlen, azonban utcai ruhában, cipőben ne is próbálkozzunk a szurdok végigjárásával, a megfelelő lábbeli és ruházat itt kimondottan szükséges. Jó minőségű, strapabíró, bokát is védő, speciális talpú túrabakancs elengedhetetlen! Csak 2013-ban két végzetes baleset is történt a Rám-szakadékban, a jelzett útról tényleg veszélyes letérni, és hatványozottan ügyeljünk hova lépünk. A mozgást nem akadályozó, gyorsan száradó anyagból készült túranadrág viselése fokozottan jól jön a szurdok végigjárásánál. Kellő odafigyeléssel nem túlságosan megerőltető a túra, 10 év feletti gyerekkel is bátran nekivághatunk. Fontos dolog, hogy mindkét kezünket tudjuk  a létrázásnál, a láncos részeknél használni, ezért egy kisméretű túrahátizsák erősen ajánlott!

 

Kiindulópont:

Dömös, a községháza előtti nagy parkoló, közvetlenül a 11-es főút mellett. 

Parkolás

A parkolás a Községházánál, illetve a katolikus templom mögött működő fizetős parkolókban lehetséges. A parkolási díj személygépkocsik részére 8-18 óra között óránként 400 forint, illetve napi jegyet is lehet váltani 1200 forintért. Az automata csak fémpénzt fogad el! A parkoló órához érmeváltási lehetőség a Ka-Rám-Ba nevű vendéglátó egységben van. (SMS-ben is lehet fizetni!)

Autóbusszal a Budapest, Árpád-híd – Esztergom közti sűrűn közlekedő buszjárattal elérhető.

 

 ram-szakadek-cartog.jpg

Térképkivágat: Pilis és a Visegrádi-hegység 1:40 000 (Cartographia)

A túra leírása

A dömösi parkolóból átmegyünk egy kis fahídon a patakon,majd a Duna utcában folytatjuk utunkat. A következő kereszteződésben nagy információs táblát találunk rajzos térképpel. Innen a Királykúti utcán a zöld, piros és sárga jelzést követve 10 perc alatt kiérünk a házak közül.  A Nemzeti Park határát jelző sorompó után egy kis hídon keljünk át a patak másik partjára, ahol egy szép erdei út kezdődik. Jobbról a bájos Malom-patak völgye kísér minket, 10 perc séta után kiérünk egy szép, nagy, gondozott rétre, a Szentfa-kápolnához, ahol pihenőt, padokat, tűzrakóhelyet találunk, a Kaincz György-forrás vizére azonban ne számítsunk mindig, szárazabb időben egyáltalán nem csordogál belőle semmi. A Szentfa-kápolna egy csodafa emlékét őrzi, és kisebb fajta zarándokhellyé lett.

„A hagyomány szerint 1885-ben, május első vasárnapján két dömösi kisleány libákat legeltetett a falu mögötti mezőkön. Miután egy szép bükkfa alatt letelepedtek, az ég csodálatos kékre váltott, és felnéztükben Szűz Mária képét pillantották meg a fán a kis Jézussal. Mindkét alakon a Szent Korona és a fejük körül glória látszott. Egy arra járó nagyobb gyermek gyorsan a faluba szaladt. A Dömösről hamar megérkező idősebb asszonyok szintén látták a képet. A csodafa búcsújáró hellyé vált. Általában szombaton, este 9-10 óra tájban, teliholdkor volt látható a jelenés. Sokan láttak csillag glóriát a két alak feje körül, mások csak a csillagglóriát, megint mások csak csillagokat láttak. (wikipedia)”

Tovább megyünk az erdei úton, követve a piros, sárga és zöld jelzéseket. Hamarosan jobbra letér a sárga jelzés a Lukács-árok felé, mi maradunk a patak mellett haladó szép úton, majd átkelünk a patakon, átlépdelve a nagy, vizes sziklákon. Nem sokkal a gázló után az újabb elágazásnál jobbra tartunk a zöld jelzésen. Az ösvény kivisz egy erdészeti útra, ahol tábla is jelzi a Rám-szakadék felé vezető utat. A szurdokban végig a zöld jelzést kell követnünk.

Az út a Három-forrás völgyében vezet, a patakot követve, többször is átkelünk egyik partról a másikra, a völgy falai egyre magasabbak és meredekebbek lesznek, ahogy beljebb hatolunk. Néha a patakban kell gázolnunk, és már megjelennek az alumíniumkorlátok is segítve a biztonságos haladást. Egyre több és nagyobb sziklát látunk, aztán kissé kiszélesedik a völgy, és könnyebben járhatóvá válik, majd elérünk a Rám-szakadék legszűkebb, legizgalmasabb részére, ahol hatalmas sziklákon, vízesések melletti létrákon küzdjük feljebb és feljebb magunkat. Igazi kaland a függőleges sziklák határolta szakadékban a korlátokba kapaszkodva, a zubogó patakban lépdelve tűnődni hova is tegyük lábunkat a következő lépésnél. Lélegzetelállítóan szép a mély, szinte mindig félhomályban lévő szakadék, az összképet tán csak a nagy, hangos tömeg tudja kissé elrontani.

Sajnos viszonylag hamar felérünk a sziklás szurdok tetejére, itt a völgy kettéágazik, mi jobbra tartunk és a falépcsőkön egy hangulatos pihenőhelynél érjük el utunk legmagasabb pontját. Itt találkozunk a sárga jelzéssel ismét, ezen jobbra tartva élesen kanyarodva megyünk a Lukács-árok felé a kényelmes, enyhén lejtő turistaúton.

Az Árpádvár (484 m) hegytömbjét megkerülve széles kanyarokkal jutunk le a Rám-szakadékkal párhuzamosan futó Lukács-árokba. A hangulatos völgy alján a patakot többször is keresztezzük, majd kiérünk a Dömös felé tartó aszfaltos útra. Itt választhatunk, hogy balra végig az aszfaltúton maradva megyünk vissza a faluba a parkolóhoz, vagy tovább egyenesen a sárga jelzésen, a patakon átkelve a már ismert erdei úton térünk vissza kiindulási pontunkra. Amennyiben az aszfalt utat választjuk, útba ejtjük a Vad-faló nevű büfét, amely egyszerű ételekkel és jó italválasztékkal várja a fáradt kirándulókat hangulatos teraszán.