Látványos, kemény túra a Dunakanyar legszebb kilátópontjára

Pilisszentlászlóról indulunk a Prédikálószék meghódítására, az idilli fekvésű Sikárosi-réten át, a Király-patak völgyéből turisták által ritkán járt, jelzetlen ösvényen, izzasztó kaptatón, látványos sziklaalakzatok közt, parádés kilátást élvezve, rendhagyó úton másszuk meg a Dunakanyar felett trónoló hegycsúcsot. Egész napos túránkat elsősorban gyakorlottabb túrázóknak ajánljuk, biztos lépés, jó tájékozodó képesség elengedhetetlen.

A túra hossza: 19,4 km

A túra időtartama: 5,5 óra

Szintkülönbség: 570 m fel és le is

Kiindulópont:

Pilisszentlászló központja vagy a Kisrigó vendéglő, parkolni a faluban, ill. a vendéglőnél is lehet. 870-es Volánbusz járat Szentendre HÉV végállomástól Pilisszentlászló központjáig.

A túra jellege:

Nehéz, hosszú gyalogtúra, rövid távon erős kaptatóval a Keserű-hegy gerincén, ahol jelzett ösvény nem vezet fel. Meredek, morzsalékos a hegy oldala, könnyű el- vagy lecsúszni, néhol a kezünkre is szükség van a haladáshoz. A sziklákra a felmászás is odafigyelést igényel. Bár három forrást is érint, egyik sem volt alkalmas vízvételre 2019 márciusában. A túrát csak szép, száraz időben ajánljuk, biztos lépés, kitűnő tájékozodó képesség erősen ajánlott!

pilisszentlaszlo-keseruhegy-terkep.jpg

Térképkivágat: Pilis és a Visegrádi-hegység 1:40 000 (Cartographia)

A túra leírása

Pilisszentlászló központjából indulunk délnyugat felé, az Országos Kéktúra útvonalán. Aszfaltos úton hagyjuk el a falu házait, és a Kisrigó Vendéglőnél térünk be az erdőbe. A Kisrigónál is lehet parkolni, és innen indulni. Pár száz méterrel rövidebb így a táv. Kis erdei ösvényen haladunk tovább, majd átkelve egy kis fahídon, egy bicikliúton folytatjuk. Kisvártatva leválik a bicikli útról a kék és a Bükkös-patak mentén haladunk tovább. Hamarosan egy pihenőhelyhez érkezünk, majd újabb hídon átkelve érintjük az első forrásunkat, a Kárpát-forrást. Bár csordogált belőle a víz, de kulacsot megtölteni nem tudtunk volna.

Továbbra is a kék jelzést követve, nagyjából 1 kilométer után elérkezünk a Lenkó-emlékműhöz, illetve a Sikárosi-erdészlakhoz. A kék jelzést csupán a második, a Szilágyi Bernát-forrásnál hagyjuk el, ahol az útvonal bemegy az erdőbe, mi azonban a Sikárosi-rét szélén haladunk tovább, a Kék kereszt jelzéseket követve. Később becsatlakozunk a piros jelzésre, és nem is térünk le róla egy jó darabig. Így érjük el 2,5 km után a Király-kúti nyerget és forrást, ahol a piros jelzés a piros háromszöggel találkozik, amely felvezet a Prédikálószékre, mi viszont nem azon közelítjük meg, maradunk a piroson.

Az út együtt halad a Dömösi-Malom-patakkal, míg a széles erdészeti útról a piros jelzés egyszer csak balra leválik, mi azonban az immár jelöletlen úton maradunk. És itt kell majd nagyon figyelni, mert egy hajtűkanyar után élesen jobbra vezet fel az „út”, amit egy Y alakú faággal és közte egy nagyobb kődarabbal jelöltek meg, illetve ki van már “koptatva” egy kisebb ösvény a meredek falon. Fel a hegyre erős kaptató következik a gerinc mentén, fatörzsekbe kapaszkodva haladunk egy nem túl jól kitaposott ösvényen, itt-ott a vége felé morzsalékos, csúszós talajon. A fáradságot azonban nagyon is megéri; a táv felénél található 3 szikláról – különösképpen a középsőről - pazar látvány tárul a szemünk elé; a Vadálló-kövek és a Duna egy szakasza is tökéletesen látszanak, ez túránk legszebb része. Itt kicsit meg is pihenhetünk, mielőtt legyűrjük a maradék emelkedőt.

A harmadik sziklát is elhagyva – melyet célszerű hátulról megkerülni, ha arra már nem akarunk felmászni - ismét rövid, de annál embert próbálóbb, csúszós, morzsalékos kaptató veszi kezdetét, sokszor kezünket is használva érünk fel a hegy tetejére. Innen még kb. 1,5 kilométeren keresztül jelöletlen erdei úton haladunk tovább, mígnem kiérünk a piros háromszög jelzésre, innen észak felé haladva a Prédikálószék csupán pár száz méterre van, ahonnan ismét nagyszerű kilátásban lehet részünk és megpihenhetünk egy kicsit.

Visszafelé ugyanarra indulunk el, amerről jöttünk, a piros háromszögön. Egy idő után becsatlakozik a piros kereszt, ezen folytatjuk utunkat egészen Pilisszentlászlóig. A vége felé még egy utolsó emelkedő a Tüskés-hegynél, majd kellemes lejtmenetben érünk be Pilisszentlászlóra, a Kisrigó vendéglőhöz, illetve a falu központjába.

Vendégszerzőink jóvoltából: Képek: Hartyányi Krisztián, Leírás: Anita