Gyors csúcshódítás Vác felől

A Naszály (652 m) a Cserhát legmagasabb pontja, a hegység délnyugati szélén, szigetszerűen kiemelkedve áll őrt a Dunakanyar és Vác felett. Messziről látható, jellegzetes, bányával csúfított vonulatára a leggyorsabb túraútvonal a Vác feletti szőlőkből, Gombásról indul. A sárga körút jelzést követve kapaszkodunk fel, néhol megerőltetően meredek ösvényeken, először a hegy déli  kiszögellésére, a Szent Erzsébet-kereszttel koronázott, lélegzetelállító panorámát nyújtó Látó-hegyre, majd az Országos Kéktúra útvonalára rácsatlakozva a Naszály csúcsára. Sajnos a hegytetőn, kilátó helyett egy csúnya geodéziai betontorony áll, de a Kéktúra hangulatos ösvényéről számos természetes kilátópontról élvezhetjük a nógrádi dombok idilli látképét.

A túra hossza: 7,0 km

A túra időtartama: 3 óra

Szintkülönbség: 400 méter fel, ugyanannyi le

Kiindulópont:

Vác, Gombás, Kútvölgy-dűlő. Kis, 4-5 autó számára megfelelő parkoló az út mentén, ha itt nincs már hely, tovább lehet hajtani kb. 100 métert, egy magánút leágazásánál szintén találunk még 2 helyet. Amennyiben itt sincs már hely, ne menjünk kocsival feljebb, mert nincs már parkolási lehetőség! Megközelíthető autóval: Vác városát a Gombási úton hagyjuk el, majd három nagy kanyar után egy buszmegállónál (Vác-Gombás, fenyves) Jobbra térünk le egy repedezett burkolatú útra, a kereszt mellett, amögött, balra fordulva érjük el a murvás, keskeny úton a parkolót. Óvatosan, lassan közlekedjünk a dűlőúton!

Tömegközlekedéssel: a 363. számú Sejcére közlekedő helyi Volánbusz járattal a váci autóbuszállomásról indulunk, Vác-Gombás, Fenyves megállónál szálljunk le, majd jobbra fordulunk a Sárga négyzet jelű Kútvölgy dűlőre, a Hegyközségi feszületnél balra fordulunk a Sárga sáv jelzésű útra, melyen rövidesen elérjük a parkokót. Plusz táv: 800 m egy út.

A túra jellege:

Rövid, közepesen nehéz gyalogtúra jól jelzett turistautakon, ösvényeken, helyenként meredek, köves kaptatókon. Útközben vízvételi lehetőség nincs, vigyünk magunkkal megfelelő mennyiségű folyadékot, a szuszogtató emelkedőkön extra bevitelre lesz szükségünk, főleg meleg időben! A Naszály csúcsán álló betontoronyra elméletileg tilos felmászni, de kapuja nyitva áll, saját felelősségre, óvatosan felmehetünk.

naszaly-gombas-terkep.jpg

Térképkivágat: Börzsöny 1:40 000 (Cartographia)

A túra leírása

A kis parkolóból, a Kútvölgy-dűlőn indulunk a hegy felé, a Sárga sáv jelzéseket követve. Hamarosan kettéágazik az út, balra fordulunk a Sárga és a Sárga körút jelzéseken, az útjelzőtábla szerint a Naszály-csúcs felé. A Sárga körút itt zárul be, majd a másik ágán fogunk visszajönni. A térképeken a közelben jelölt Gombási-pihenőnek mi nem akadtunk nyomára, ne nagyon számítsunk pihenőpadokra. A murvás úton csak pár métert teszünk meg, a jelzések jobbra, egy füves aljú, meredek útra irányítanak. Egy elhagyott épület mellett kapaszkodunk fel az erdő széléig, érdemes innen visszanézni, csodás kilátás nyílik Vácra és a Duna fő ágára. Az erdőben újabb elágazáshoz érünk, a Sárga jelű út kissé jobbra tartva indul meg, ez az út a legrövidebb, egyben a legmeredekebb útvonal a Naszály tetejére. Mi balra fordulunk a Sárga körút jelzésen, egész túránk során ezt a jelzést fogjuk követni, pár kitérő kivételével.

Eleinte fiatal fenyvesben, nagyjából szintet tartva hullámzik le-föl a hangulatos ösvény, figyeljük a jelzéseket, mert néha át-átvált egy másik csapásra. Az út egy pontján megnyílik az erdő, remek panoráma nyílik Vácra. Kiérünk egy keresztező ösvényre, ahol jobbra fordul jelzett utunk és megkezdi fáradságos kapaszkodását, ez a szakasz túránk legnehezebb része, viszonylag rövid távon emelkedünk jó 150 méter szintet, kb. 500 méteres magasságban a kaptató szelídül és felérünk  a Látó-hegyre vezető, Kék ∆ jelű gyalogút leágazásához. Mindenképpen tegyük meg a rövid kitérőt, kényelmes sétával érünk ki a Naszály tömbjének déli, kopár, sziklagyepes kiszögellésére, a Látó-hegyre (534 m). A Szent Erzsébet-kereszt mellől lenyűgöző kilátás nyílik a mélyben fekvő Vác városára, a Szentendrei-szigetre, mögötte a Visegrádi-hegység és a Pilis vonulatára.

Térjünk vissza ugyanazon az úton a Sárga körútra, jobbra fordulva megyünk tovább, balra a naszályi vaditató tavacska békalencsés víztükre csillan meg, a jelzőtáblás elágazásnál, a Sárga + jelű út indul jobbra a Pádimentom-kő felé, mi maradunk a Sárga körúton, mely pár lépés után becsatlakozik a keresztező Országos Kéktúra útvonalába, melyen jobbra térve folytatjuk túránkat a Naszály teteje felé. Újabb erőpróba vár ránk, egy 100 méteres szintemelkedés leküzdése, a hangulatos, köves, meredek ösvényen kapaszkodunk fel a Naszály erdővel fedett csúcsára (652 m), melyen egy hajdani geodéziai mérőtorony nem túl esztétikus betontornya áll. A toronyba elméletileg tilos felmászni, de kapuja mindig nyitva áll, vaslétrák során tudunk felkapaszkodni a legfelső szintre, ahonnan a felnövekvő fák miatt nem teljes a panoráma, de  azért jól látszik a Dunakanyar, a Börzsöny teljes vonulata és a Cserhát dimbes-dombos vidéke, a horizontot keleten pedig a Mátra zárja.

Induljunk le a hegytetőről a Kéktúrán és a Sárga körúton, melyhez már a Zöld körút jelzések is csatlakoznak. Zuzmóval borított idős fák között fut lefelé hangulatos ösvényünk, egy pontról csodás panoráma tárul elénk keleti irányba, lejjebb ereszkedve jelzőtáblás elágazáshoz érünk, itt térünk le a Kéktúra útvonaláról jobbra, a Sárga körút jelzésre, de előtte érdemes egy kis kitérőt tenni pár lépésre a Kéktúrán. Egy újabb pazar kilátópontra érünk, ahonnan északra nyílik lélegzetelállító kilátás. Akinek van kedve és ereje, megnézheti a hegy északkeleti oldalában megbújó Násznép-barlang impozáns nyílását. Ehhez menjünk még tovább a Kéken, majd balra, a jelzőtáblával is jelzett elágazásnál a Kék jeleket követve egy igen meredek, morzsalékos, köves ösvényen óvatosan ereszkedjünk le a vadregényes környezetben lévő Násznép-barlang természetes sziklafalon nyíló nagyméretű bejáratához. Előtte információs táblán ismerhetjük meg az ősemberek által is lakott barlang keletkezésének történetét.

Kapaszkodjunk vissza ugyanazon az úton a Kéktúrára, jobbra fordulva érünk vissza a Sárga körút leágazásához, melyen folytatjuk ereszkedésünket a Naszályról. Enyhén lejtő, széles, kényelmes földúton érünk a következő táblás elágazásig, ahonnan tehetünk egy újabb kitérőt a jobbra induló Zöld jelű úton a kb. 300 méterre lévő Nagybánya-kő nevű kilátóhelyig, a felhagyott kőbánya felső pereméről fantasztikus panorámát élvezhetünk Vácra és Kosdra. Visszatérve a kereszteződéshez, a Sárga és a Zöld körút jelzésű úton, a Gombási pihenő felé megyünk tovább. Mélyút jellegű úton ereszkedünk a hegyről, útközben a Zöld körút balra tér le Kosd felé, mi maradunk a Sárga körúton. A lejtős, kényelmes mélyút kibukkan az erdőből, és visszaér  a már ismert gombási útelágazáshoz, ahol balra fordulva, a Sárga sáv jelzésen pár perc alatt visszasétálunk  a parkolóhoz, ill. a buszmegállóhoz.