Felejthetetlen kilátás, meredek kaptatók, Kosdról a csúcsra

A Dunakanyart őrző hatalmas, magányos, mészkőbányával megsebzett Naszály (652 m) tetejéről elképesztő panoráma tárul elénk. A Naszály jellegzetes hegytömbje a Cserhát legnyugatibb, egyben legmagasabb vonulata. Egy kissé kiesik a Dunakanyarba látogató turisták fő sodrából, de egy rövid, közepesen megerőltető túrával meghódítható, és az egyedi perspektívájú panoráma, valamint a hegy szépsége megéri a fáradságot. A Naszály csúcsát három oldalról lehet megközelíteni, északról a varázslatos Gyadai-rét felől egy meglehetősen hosszú, egész napos túrával, délről a legrövidebb út a Vác fölött lévő Gombás pihenőből, ez a variáció a legrövidebb, egyben a legmeredekebb útvonal, a legkönnyebb és szintén rövid csúcstúra a Kosd falu mellett lévő Kosdi pihenőtől indul. Véleményünk szerint ez a legkényelmesebb módja a Naszályra tett túrának.

Útvonal: Kosdi pihenő – Bányász-emlékmű – Naszály – Látó-hegy – Pádimentom-kő – Kosdi pihenő

A túra hossza: 9,6 km

Időtartam: 3,5 óra

Szintkülönbség: 460 m felfelé, ugyanannyi le.

A túra jellege: Közepesen megerőltető túra, meglehetősen meredek kaptatóval a Naszály csúcsára, a hegytetőről kényelmesebb, enyhébben lejtő utak visznek le.

A kiránduláshoz nélkülözhetetlen a bokát jól tartó, csúszás biztos túrabakancs, a meredek részeken igen jól jöhet egy pár túrabot is. Innivalót, esetleg némi elemózsiát pediig egy kis méretű hátizsákba tudunk pakolni, mely nem korlátozza mozgásunkat.

Kiindulópont:

Kosdi pihenő, az M2 autóútról a kosdi letérőn 5 km Kosd, a falu főutcáján végigkanyarogva a buszfordulónál balra a Bányai utcára fordulunk, (jelzőtábla: Baptista imaház), majd végig a köves úton, amikor földesúttá válik az út még 50 méter a pihenő, ott tudunk parkolni. Autóbusszal 333-as járat Vác, aut. állomásról Kosdra, a végállomásig kell menni, onnan a Bányai utcán 10 perc alatt a Kosdi pihenőnél vagyunk.

naszaly-terkep-cartog.jpg

 Térképkivágat: Börzsöny 1:40 000 (Cartographia)

A túra leírása

A kosdi pihenőtől (190 m) indulunk a hegy felé a széles köves úton a zöld körút jelzést követve, pár perc alatt az erdőben vagyunk, majd a sorompóval lezárt úton 10 perc alatt elérjük a kopjafákkal körülölelt Bányász-emlékművet, amely az 1931. szeptember 28.-án vízbetörés miatti bányaszerencsétlenségben elhunyt 7 bányász emlékét őrzi. Hat bányász máig is a hegy belsejében fekszik.

Széles, köves utunk lassan, de biztosan egyre emelkedik, jó tíz perc gyaloglás után egy kereszteződéshez érünk. Balról a sárga kereszt jelzésű útról fogunk majd visszajönni a hegyről, most azonban az Országos Kék Túra útvonalán folytatjuk tovább kapaszkodásunkat balra a Naszály teteje felé, a zöld körút jelzés továbbra is társunk marad.

A következő 1000 méteren több mint 200 méter szintkülönbséget kell leküzdenünk felfelé, ahogy feljebb érünk, egyre gyakrabban tárul ki előttünk a kilátás észak felé. Ahol jobbra kiágazik egy ösvény a Násznép-barlanghoz, ott már a nehezén túl vagyunk, egy könnyebb szakasz vár ránk, mielőtt az utolsó kaptató következik immár közvetlenül a Naszály (652 m) fő csúcsára. A barlanghoz vezető ösvény meglehetősen meredek és kelelmetlenül morzsalékos talajú, de pár perc alatt leérünk az ősember is lakta, természetes sziklafalban lévő nyíláshoz.

Az erdős hegytetőn, a magyarországi túrázók régi ismerőse a geodéziai mérőtorony csúnya betonhengere fogad minket. Szerencsére fel lehet menni a rozsdás vaslétrákon, és a teljes körpanoráma kárpótol a fárasztó csúcsmászásért.

Tiszta időben egész Budapestig ellátni, a Szentendrei-sziget a lábaink előtt hever, a Pilis és a Börzsöny hegyei közé befurakodó Duna sem mindennapi látvány, bár mostanában (2021) a felnövekvő fák miatt a kilátrás már kissé korlátozott.

A hegytetőről továbbra is az Országos Kéktúra vonalát követjük, a széles, kényelmes, lejtős turistaúton öt perc múlva egy kereszteződéshez érünk, a kék sáv jelzés itt jobbra tér el Katalinpuszta felé, mi balra fordulunk a sárga körút jelzésű turistaútra.

Figyeljük a jelzéseket, mert pár méter után ismét balra fordulunk a Kék háromszög jelű ösvényre, amely 5 perc alatt kivisz utunk talán legszebb részéhez, a Látó-hegyhez (534 m), amely a Naszály tömbjének egy nagy kopár kiszögellése. A hegy elnevezése nem véletlen, talán még a Naszály csúcsáról élvezhető panorámát is veri az innen kitáruló elképesztő kilátás. A Szent Erzsébet-kereszttel koronázott füves, sziklás rendkívül meredek hegy kedvenc terepe a siklóernyősöknek is.

A hangulatos helyet ugyanazon az úton, a kék háromszög jelzésen hagyjuk el, a kereszteződésnél jobbra kanyarodunk a sárga kereszt jelzésű kényelmes, enyhén lejtő széles földútra. Hamarosan keresztezzük a Gombás pihenőtől a közvetlenül a Naszály csúcsára vivő sárga háromszög jelzésű, brutálisan meredek ösvényt. Most már megnyugodhatunk, hogy a mi kaptatónk semmi ehhez képest.

A sárga kereszthez megkapjuk még a zöld körút jelzést is, 10 perc séta után egy táblával is jelzett nagyobb csomóponthoz érünk, öt különböző irányból futnak össze itt a turistautak, mi maradunk a sárga kereszt jelzésnél. Egyre lejtősebb utunkon két nagy kanyar után megpillantjuk a nagy felhagyott mészkőbányát, a Pádimentom-követ. Információs tábla tájékoztat a hely kialakulásáról, történetéről. Az itt bányászott követ elsősorban utak, járdák építésére, burkolására használták.

A kőfejtőtől tovább megyünk a széles kocsiúton, a következő kereszteződésnél tartjuk magunkat az irányba, de pár lépés után, jól láthatóan, rengeteg felfestett Sárga + jelzés segít a balra letérő, kellemes, árkokon át hullámzó ösvényre, mely rövidesen kivisz a már ismert elágazáshoz, ahol jobbra fordulva a zöld körút jelzésen, a széles, köves úton 15 perc sétával visszaérünk a kosdi pihenőhöz, kiindulási pontunkhoz.