Páratlan fekvésű barokk Kálvária a Börzsönyben

A Börzsöny egyik legszebb fekvésű települése, Márianosztra büszkélkedhet a Dunakanyar leglátványosabb Kálváriájával. A falu keleti szélén magasodó Kálvária-hegyet a XVIII. század óta koronázza a barokk szoborcsoport és a kis kápolna. A kálváriaút a stációkkal hársfamatuzsálemek közt kanyarog a pompás kilátást nyújtó hegyre.

A Kálvária története

1756-ban jelölte ki a helyi egyházi elöljáró a három kereszt és a kápolna helyét a dombtetőn. 1759-re állították fel, az akkor még fából ácsolt kereszteket és a háromszög alapú, képekkel ellátott stációházacskákat, a keresztút mellé pedig hársfasort telepítettek. A kálvária zarándokhellyé vált, ezért 1771-ben mészkőből faragott keresztekre cserélték le a fakereszteket. Felépítették a Szent Sír sziklakápolnát, majd a ma is látható nagyszerű barokk szoborcsoportot állították fel 1773-ban. A hegytetőn álló kápolna 1777-ben készült el.

A kálvária látogatása

A Börzsöny lankáin fekvő idilli tájba harmonikusan illeszkedik bele a Kálvária épületegyüttese. A háromszög alaprajzú, minden oldalon falifülkével ellátott barokk profilú, pillérszerű, cseréppel fedett stációházakból csak kilenc maradt meg. A stáció képeit is hiába keressük már. Az eredetileg ültetett hársfákból néhányat még ma is megcsodálhatunk, a legterebélyesebb, hatalmas odvával, a keresztút legalján áll.

A hegytetőre kényelmes, néhol lépcsőkkel könnyített gyalogút vezet. A domb felső részén az egykori Szent Sír sziklakápolnát a XX.század végén átépítették, benne a keresztről levett Krisztus festett kőszobra fekszik az oltáron, de többnyire zárva tart a kápolna.

A barlangszerű építmény fölött láthatjuk a megindító látványú barokk szoborcsoportot a három kereszttel, középen Krisztus, mellette a két lator szobrával. A keresztek közt a Fájdalmas Szűzanya és Szent János apostol szobra, előttük pedig a térdeplő Mária Magdolna kifejező erejű mészkőszobra látható.

A szoborcsoport mögött a hegytetőn áll a nagyobb kápolna, a nyolcszögletű épülethez tartozó négyzetes tornyon egy égő szívet ábrázoló festett domborművet találunk. Az általában zárva tartó kápolnába az üvegablakokon keresztül bekukkantva láthatjuk a szép barokk kori festett Pietát.

A Kálvária-hegyről páratlan kilátás nyílik Márianosztrára és a falut körülölelő vulkanikus kúpokra, pont szemben a Nagy-Galla szabályos gúlája tornyosodik, északra jól kivehető a Kopasz-hegy tényleg kopasz csúcsa.

Gyakorlati tudnivalók

Megközelítés: a Kálváriát a falu központjából az Árpád, majd a Dózsa György utcán keresztül érhetjük el. A piros sáv turistajelzés és a Mária zarándokút jelzései is eligazítanak. A Bazilikától kb. 1 km-re fekszik az épületegyüttes.

http://www.marianosztrakegyhely.hu/kalvaria