Csodás barokk templom és komor fegyház a Börzsöny lankáin

A Börzsöny belsejében fekvő kis falu képét meghatározza a méltóságteljes barokk épületegyüttes.

Az egyetlen magyar alapítású szerzetesrend, a pálosok tulajdonában álló kegytemplom és az egykori kolostorban immáron, több mint 150 éve működő fegyház a környék egyik legérdekesebb látnivalója.

Meglepően jól sikerült a felújítás, európai színvonalú a környezet, mosdókkal, pihenőkkel, nagy parkolóval.

A templom története

A pálos kolostort Nagy Lajos király alapította 1352-ben, és lánya, a Lengyelországban kultikus, Szent Hedvig is itt nevelkedett a legenda szerint. Innen indult el egy pálos szerzetescsoport Lengyelországba, Czestochowába, a Jasna Góra-i rendház  megalapítására, amely a híres Fekete Madonnával a keresztény világ egyik legfontosabb zarándokhelye lett, és az egész pálos rend központja.

A török háborúk teljesen elpusztították a helyet, a szerzetesek is elmenekültek, és csak 1711-ben tértek vissza Lengyelországból. A barokk templom és kolostor, a gótikus szentély megtartásával, 1719-38 között épült fel pálos szerzetesek tervei alapján. Pár évtizeddel később II. József a pálos szerzetesrendet is feloszlatta, a jellegzetes fehér csuhájú szerzetesek csak a rendszerváltáskor, 1989-ben térhettek vissza.

Az üresen álló rendházat az 1850-es évektől kezdve börtönként hasznosították, az első száz évben kizárólag női elítéltek raboskodtak itt, majd 1949-től, miután az ÁVH átvette, férfiakat is vendégül látott az intézmény. Az ötvenes években, majd a forradalom után igen illusztris társaság kényszerült ide, többek közt Göncz Árpád, Déry Tibor, Eörsi István, Mensáros László.

A templom és a kiállítás

Egy díszes kapun át jutunk az épületegyüttes udvarára, jobbra a kéttornyú, jellegzetes barokk sárga kegytemplom, mellette a jelenleg is aktív fegyházként funkcionáló kolostor, balra pedig a kiállítóhely fogad minket.

A templom homlokzatán egy hatalmas Fekete Madonna kép már sejteti is, mi a zarándokok legfőbb célja.

A barokk templombelső legszebb része a hatalmas, kétszintes főoltár, központjában a híres Czestochowa-i kegykép, a Fekete Madonna másolatával. Annak idején ezt a másolatot hozzá is érintették az eredetihez, és át is vette a csodatévő hatást, azóta is számtalan csodás gyógyulást okozva.

Nagyon egységes benyomást kelt a templombelső, a főoltárral és a számos mellékoltárral együtt.

Egyedül a szentély gótikus boltozata idézi Nagy Lajos királyunk korát.

A templommal szembeni kiállítóhelyre abszolút érdemes betérni. A kiállítás két részből áll, a pálos rend, ill. a fegyház története elevenedik meg a gondosan megtervezett tablókon, rengeteg fotóval, élvezetesen megírt szövegekkel, korabeli újságcikkekkel. Még egy berendezett cellát is találunk itt.

 

Kálvária

Amennyiben van még egy kis időnk a faluban, felmehetünk a Kálvária dombra. A Bazilikától 1 km távolságra, a Rákóczi, majd Árpád utcán végighaladva jutunk el a XVIII. sz.-ban létrehozott Kálváriára.

A dombon álló három barokk kőkereszt Krisztussal és a két latorral, a barokk kápolnával, a stációkkal kiváló összhangot képeznek a gyönyörű természeti környezettel.

 

Gyakorlati tudnivalók

Cím: Márianosztra, Nagy Lajos király tér 1.

Telefon: +36 27 370-771

Nyitva tartás: Pálos kiállítás és a börtöntörténeti kiállítás

ápr. 1. - okt.30 : K - V 09.00 - 17.00

nov. 1. - márc. 31.. K - V 09.00 - 16.00

Belépő: felnőtt: 300 Ft, kedv.: 150 Ft

MegközelítésAz M2-es úton a 12-es útig (szobi elágazás), majd Szobot elhagyva tábla jelzi a Márianosztra felé vezető utat. (kb. 76 km)

http://marianosztrakegyhely.hu/

http://marianosztrabv.hu/muzeum.html