Békák és teknősök nyomában

A Börzsöny legnépszerűbb kirándulóhelye, a Szokolyától északra található, kiválóan megközelíthető Királyrét. A Kismarosról induló erdei kisvasút végállomása, a Magas-Börzsönybe induló túrák kitűnő kiindulópontja számtalan programlehetőséget kínál az oda látogatóknak. 2020 októbere óta a völgy felett magasló Vár-hegyen parádés panorámát nyújtó kilátótoronyból élvezhetjük a Börzsöny hegyeinek látványát.

A túra hossza: 5,1 km

A túra időtartama: 2-3 óra, nagyobb pihenőkés a Hiúz Ház látogatása nélkül

Szintkülönbség: 120 méter fel, ugyanannyi le

A túra jellege:

Minimális szintkülönbség, könnyen járható, kitűnően jelzett ösvények, ill. széles utak. Kisgyerekekkel is vidáman végig tudunk menni, babakocsival azonban a Látogatóközpont és a Bajdázói-tó közti szakasz nem járható. Célszerű egy közepes méretű hátizsákkal felszerelkezve nekivágni a kirándulásnak, bele tudjuk pakolni a kulacsokat vagy termoszokat, némi rágcsálnivalót, egy-két melegebb ruhadarab is elfér benne. Habár a túra nem túl nehéz, azért gyermekünk is biztosabban futkorászik, járkál egy minden igényt kielégítő túrázásra is alkalmas cipőben  vagy bakancsban

kiralyret-varhegy-terkep.jpg

Térképkivágat: Börzsöny 1:40 000 (Cartographia)

A túra leírása

A négy patak összefolyásánál létesült Királyrét (254 m) autóval, autóbusszal és kisvasúttal is könnyen megközelíthető. Az Y alakú elágazásnál található a központi nagy parkoló, balra a Cseresznyefa parkolóig mehetünk kocsival, mely a Nagy-Hideg-hegy, Csóványos felé induló túrák kedvelt kiindulópontja, jobbra pedig a Szén-patak völgyében folytatódik még pár kilométert a kocsiút. A Szénpataki-kulcsosházig csak engedéllyel lehet menni.

Királyrét központjában több büfét, éttermet, szálláshelyet is találunk, innen indul a 2,9 km hosszú Királyréti tanösvény, mely a környék legfontosabb látnivalóit fűzi össze. Piknikezésre legjobban alkalmas tisztások a jobb oldali út mellett, a Szén-patak völgyében találhatók. Itt alakították ki az erdei játszóteret is.

A tanösvény körtúra, Királyrét központjából indul, természetesen mindkét irányból járható. Érdemes a balra induló kocsiúton, az aszfaltra festett állatlábnyomokat követve először a Látogatóközpont felé indulni. A Királyréti Erdei Iskola bővítésével kialakított Hiúz Ház Látogatóközpont 2014-ben nyílt meg, az információs pont és a „zöld” bolt mellett a fő látnivaló a rendkívül informatív és szórakoztató „Börzsöny lakói” című kiállítás. A 2019-ben megújított, kibővített, interaktív kiállítás rendkívül gyerekbarát, de felnőttek is játszva ismerkedhetnek meg a Börzsöny állat- és növényvilágával. A látogatás után jóval nyitottabb szemmel járjuk végig a tanösvényt.

A Duna-Ipoly Nemzeti Park kezelésében lévő kiállítás csupán egyetlen szoba, de meglehetősen hosszú időt el lehet itt tölteni, ismerkedni a hegység lakóival, legyenek azok állatok, a hiúztól a szarvason át a rókáig, vagy növények, a gombáktól a fákig. Számos játék, interaktív elem teszi izgalmassá minden korosztálynak a Börzsöny élővilágának, földrajzának a megismerését. A padlót teljesen beborítja a Börzsöny nagy felbontású műholdas felvétele, rengeteg mindent kézbe lehet fogni, még borzkoponyát is simogathatunk. Beazonosíthatjuk a hegység különböző hangjait, kitalálhatjuk milyen állat bundáját simogattuk meg, a légifelvételen pedig megkereshetjük a nevezetességeket, de még egy vashámor működő modelljét is beindíthatjuk. A kiállítás abszolút megéri a szerény belépődíjat, és még felnőtteknek is igazán izgalmas. A Látogatóközpontban mosdó is található.

Itt meg is vehetjük a tanösvény vezető füzetét, melyből felnőtt és gyerek variáció is létezik. A tanösvény kilenc állomását, a szokásostól eltérően nem táblák, hanem csak számmal jelölt oszlopok jelzik, a füzetből ismerhetjük meg a tudnivalókat. Ráadásul az oszlopokon lévő betűhalmazt is megfejthetjük a titkosírás kódjával a színes füzet segítségével.

Az épület mögött a Bagoly-bükki-patak partján folytatódik a zöld T betűvel jelzett tanösvény. A patakon egy kis hídon, egy fatörzsönvagy egy kövekből álló gázlón ügyeskedjük át magunkat, majd a jól jelzett, kényelmes sétaút rövidesen egy fenséges fenyvesbe fúrja magát. Pár száz méter után ismét egy fatörzsön keresztezünk egy patakot, majd kibukkanunk a Bajdázói-réten, melynek túlsó végében terül el a festői Bajdázói-tó. Mielőtt körbesétáljuk a tavacskát, érdemes egy kis kitérőt tenni a pár lépésre északra fekvő hajdani kőbánya udvarára. A tó északi végéből, egy romos épület mellől indul a jelzetlen út, egy sorompón keresztül, a kissé ijesztőnek tűnő egykori kőfejtőbe. Az udvar közepén egy hatalmas andezi kőtömb fekszik.

A Bajdázói-tavat mesterségesen hozták létre a vasmű működése idején, majd halastónak használták. Jelenleg a védett tóban egyetlen vadon élő teknősfajunk, a mocsári teknős elég nagy állománya éldegél, szinte mindig láthatunk néhány jól kifejlett példányt a tóban lévő fatörzseken napozni. A tanösvény megkerüli a tavacskát, majd közel ahhoz a helyhez, ahonnan bejöttünk, egy széles erdei úton át folytatódik a következő tó felé, itt már a kék négyzet jelek is segítenek a tájékozódásban. Az útról egy Forrás feliratú tábla mutat a jobbra, a lenti völgyben lévő víznyerő helyhez, mely mellett pihenőhelyet is találunk.

A Királyréti-tó mostanra már teljes egészében a horgászok birodalma, partja drótkerítéssel le is van zárva. Déli részén nem horgászok is bemehetnek a büféig. A tavacskától pár méter csupán a betonút, melyen hamarosan visszaérünk Királyrét központjába. Mielőtt kiér utunk a kocsiútra, balra egy kis ösvényen érünk a Várhegyre tartó Piros és Zöld sáv jelzésű turistaútra, mely az erdészeti útról jobbra letérve kel át a Szén-patak medrén, majd egy nagy bal kanyarral kezdi meg emelkedését a kilátóval koronázott hegy oldalában. Régi vasércbánya-tárók nyílásai szegélyezik ösvényünket, meredek, suvadásos oldalban kapaszkodunk egyre feljebb a völgy fölé, majd kereszteződéshez érünk. A Zöld jelzések balra, a Piros jelek jobbra mennek tovább a széles úton, mi pedig élesen jobbra térünk rá a Piros háromszöggel jelölt ösvényre, melyen felkapaszkodunk a Vár-hegy (339 m) tetején álló, 2020. októberében megnyitott, impozáns, fából ácsolt kilátótoronyhoz.

A magasan a környező fák koronája fölé emelkedő torony felső szintjéről pompás körpanoráma nyílik északra, a Magas-Börzsöny hegyeire, jól látható a Csóványos, a Nagy-Hideg-hegy, a Magas-Tax többek között. A fényképes panorámatablók nagy segítséget nyújtanak a csúcsok beazonosításához. Szinte az egész Börzsöny remekül látszik, a távolban a Naszály jellegzetes sziluettjével. Szép, tiszta időben a Cserhát, a Karancs, de még a Mátra, a Kékessel és a Galyatetővel is kivehető. Miután kiélveztük a nem mindennapi kilátást, visszatérhetünk ugyanazon az úton, a Piros háromszögön, majd a Piroson a völgybe vagy választhatjuk az újonna kijelölt Sárga vagy Zöld háromszög jelzésű ösvényeket is, melyek egy idő után újra találkoznak és együtt ereszkednek le a Királyréti Erdei Vasút mellé, majd a síneken átkelve jobbra fordulva, azok mentén, a vasútállomásnál érnek vissza Királyrétre.

Királyréti erdei vasút

A közkedvelt erdei kisvasút Kismaros központjából indulva Szokolyán át ér Királyrétre. A menetrendet és díjszabást ezen a honlapon találjuk.

A kisvasút felújítási munkálatai teljes pályazár mellett, 2020 májusában kezdődtek, terv szerint 2021-ben utazhatunk újra a megújult kisvonattal.

A kisvasút végállomása mellett egy hajtánypálya teszi kerekké a vonatozás élményét, mely külön jeggyel vehető igénybe.

Gyakorlati tudnivalók

Megközelítés: Autóval Kismaros központjából jobbra Királyrét, Szokolya irányába térünk le, majd a szép fekvésű Szokolyán keresztül az egyre rosszabb minőségű úton a táblákat követve érünk Királyrétre.

Parkolás: Királyréten a parkolás fizetős, két zónára osztották a területet, ha csak a központig megyünk úgy 400 Ft a napijegy, amennyiben a Cseresznyefa parkolóig vagy tovább a Szén-Patak-völgybe mennénk, úgy 1000 Ft-ot kell fizetnünk.

Látogatóközpont nyitva tartás: H-P: 9.00-15.00, Szo-V: 9.30-17.00, belépő: felnőtt: 700 Ft, kedv.: 500 Ft, családi jegy (2+2): 2000 Ft

http://www.dinpi.hu/kiralyreti-erdei-iskola-es-latogatokozpont