Páratlan panorámában gazdag tanösvény az Esztergommal szembeni sziklák tetején

A Dunakanyar egyik jellegzetes hegyvonulata, az Esztergommal szemben magasló Helembai-hegység már a trianoni határokon kívülre esik. A Duna és az Ipoly által határolt alacsony, erdővel borított hegyvidék a Duna felé meredeken szakad le a Kovácspataki-sziklák sajátos mikroklímájú vonulatával. Az „elszakított Börzsönynek” is nevezett vulkanikus eredetű vidék legszebb részén, a Duna völgye felett, a Kovácspataki-sziklák peremén húzódó tanösvényen kilátásban gazdag, egyedi hangulatú, rövid túrát tehetünk.

A túra hossza: 5 km

A túra időtartama: 2, 5 óra

Szintkülönbség: 270 m fel, ugyanannyi le

A túra jellege: Rövid, könnyű gyalogtúra, jól jelzett útvonalon, az első szakasz közepesen meredek kaptató, egy km-en belül 200 méter szintkülönbség.

Kiindulópont:

Garamkövesd (Kamenica nad Hronom), a falu központjában lévő autóbuszmegálló, szemben a Garam gyöngye kocsma. A falu autóval Párkánytól 5 kilométerre fekszik. Célszerű az autót a faluban hagyni és a helyi járatú busszal vagy Helemba felé, a Szociális otthonig utazni, vagy ha a faluból kezdjük a túrát, onnan visszabuszozni. A busz Párkányból indul Helembára (Chl’aba). Menetrend: http://cp.atlas.sk/bus/spojenie/ (szlovák nyelven) Nem jár túl gyakran, ellenőrizzük a menetrendet, a buszmegállóban is ki van táblázva.

 helembai-terkep.jpg

Térképkivágat: Börzsöny 1:30 000 (Szarvas-Faragó-Térkép-Center), Helembai-hegység melléktérkép, www.map.hu 

A túra leírása

A Kovácspataki-sziklák tanösvény egyirányú, Garamkövesdről indul és a Helembai-hegység leglátványosabb szakaszán, a Kovácspataki-sziklák déli oldalán húzódik és az egykori Kovácspatak vasútállomás melletti Szociális Otthonnál éri el a Dunát.

Garamkövesden hagytuk a kocsit és a menetrend szerinti helyi járatú busszal utaztunk a pár km-re lévő Idősek Otthonáig (Dom dochodcov). A sofőr általában tud magyarul, színtiszta magyar vidék ez. Leszállva a buszról, átmegyünk az úton, a bekötőút keresztezi a síneket, vigyázzunk, nagy a vonatforgalom, ez a Budapest-Pozsony fővonal! Az útjelzőtábla irányít útba, a P jelzést kell végig követnünk. Balra a sínek mentén indulunk, majd a meredek dózerúton megyünk fel a dombnak, de szerencsére pár lépés után jobbra egy ösvényre mutatnak a turistajelzések.

Meredeken kaptatunk fel az ösvényen, mely egy darabig az otthon kerítése mellett visz egyre beljebb a fiatalos erdőbe. A jól követhető vékony ösvény folyamatosan emelkedve kapaszkodik fel a Kovácspataki-sziklák felső részére. Útközben jobbra néhol elővillan a Burda (388 m) innen hatalmasnak látszó fehér sziklafallal bélyegzett tömbje. A szlovákok az egész hegységet Burdának nevezik. Kissé enyhül a kaptató, girbe-gurba, mohával belepett tölgyfák közt haladunk a mesebeli ligetes erdőben.

Egy jelzőtáblával (Pod Kótou 344 m) is jelzett elágazáshoz érünk, ahol a K jelzésekkel találkozunk, balra tartunk, továbbra is a P jelzéseket követve. Pár perc múlva érdemes balra kinéznünk a meredeken leszakadó sziklák tetején lévő tisztásról pazar kilátás nyílik a Dunára, Esztergomra, a Bazilikára, a távolban a Visegrádi-hegység és a Gerecse párába vesző vonulataira.

Ettől a kilátóhelytől pár percre tovább, a tanösvényről külön tábla (Skaly, vyhliadka 310 m) -K∆- is jelez még egy parádés panorámájú helyet, ahol szintén hosszú perceket tudunk tölteni, retinánkba égetve a nem mindennapi látványt. Lábunk alatt a Duna, előttünk a monumentális esztergomi főszékesegyház kupolája, a Mária Valéria-híd, Párkány és a távolban a Nagy-Gete jellegzetes kúpja, a horizontot a Nagy-Gerecse toronnyal koronázott lapos vonulata zárja.

A sajátos, száraz, meleg mikroklímának köszönhetően főleg tavasszal számtalan vadvirág lepi el a sztyeppés, kopár hegyoldalt színpompás virágszőnyeget varázsolva a sziklák fölé. Utunk továbbra is követi a sziklák felső peremét, folyamatos kilátást nyújtva a Dunára. Érdekes vulkanikus eredetű sziklaformációk mellett haladunk el, majd visszabújik ösvényünk a molyhos tölgyekből álló világos erdőbe. Lassan megindulunk lefelé, már látjuk Garamkövesdet, a falu előtt még egy kis kilátóteraszról élvezhetjük a panorámát, azután pár perc alatt beérünk a házak közé, és kibukkanunk a kocsma előtt, a falu központjában.