Élménydús, változatos tanösvény, családbarát kirándulóközpont

A Dunakanyar magányos őrzője, a mészkőbányákkal megsebzett Naszály jellegzetes tömbje északi oldalában, a varázslatos Gyadai-réten alakították ki hazánk talán leginkább gyerek- ill. családbarát tanösvényét. A szokásos tájékoztató táblák mellett számos élményelem is gazdagítja a minden évszakban gyönyörű táj mellett a tanösvény végigjárását. A hintahíd, óriási függőhíd, mocsáron átvezető fapallók, a kirándulóközpont hatalmas, kulturált, jól felszerelt játszótere, élménydús interaktív kiállítása méltán volt az Év Ökoturisztikai létesítménye.

A túra hossza: 6,1 km

A túra időtartama: 2,5 – 3 óra

Szintkülönbség: 200 m fel, ugyanannyi le

A túra jellege:

Kitűnően jelzett kényelmes turistautak, kevés szintkülönbséggel. Kisgyerekekkel is könnyen végigjárható, babakocsival csak részlegesen járható. A mocsaras részeken a földbe vert fatörzseken kell átlépdelni a saras talajon, de ez egy alternatív útvonalon kikerülhető. Az út egy jelentős része nagy tisztásokon, réteken vezet keresztül árnyék nélküli részeken. Folyadékot vigyünk magunkkal, útközben kút, forrás nincs.

Hamisítatlan erdei környezetben kirándulunk, így gondoskodjunk, a kicsiknek is, megfelelő lábbeliről, egy jó minőségű, vízálló, esetleg membránnal ellátott, csúszásbiztos talpú túracipő remek választás. Számtalan kitűnő piknikező helyet érintünk, egy közepes méretű hátizsákban könnyedén elférnek dolgaink, inni-, ennivaló, pár plusz réteg ruha. Meleg időben a célt jobban szolgáló, ún. technikai pólót viseljünk, mely gyorsan szárad, remek nedvességelvezető képességekkel bír.

A tanösvény jelzése: zöld T betű.

Kiindulópont: Katalinpusztai Kirándulóközpont, Szendehelyen. A 2-es főútról, Budapest és a Dunakanyar felől, Szendehely-Katalinpuszta végétől jobbra térünk le a táblával is jelzett kirándulóközpont felé, ahol hatalmas, fizetős parkolóban állhatunk meg (napijegy: szgk: 900 Ft, autóbusz: 7000 Ft).

 gyadai-terkep1.jpg

Térképkivágat: Börzsöny 1:40 000 (Cartographia) 

A kirándulóközpont látogatása

A Katalinpusztai Kirándulóközpont nagy parkolója mellől indul a Hangyavasút nevű népszerű mini vonat, mellyel egészen a látogatóközpontig mehetünk. A vasút a parkolótól minden egész órában indul, jegyárak (2021): felnőtt egy út/retúr: 500/750 Ft, gyerek: 350/500 Ft, családi jegy: 1450/2000 Ft.

A parkolótól az aszfaltos úton pár perc alatt elérjük a kirándulóközpont létesítményeit és a tanösvény kezdőpontját. Egy kapun keresztül jutunk be az elkerített, több korcsoportnak is számos élményt kínáló, gazdagon felszerelt, szépen rendben tartott játszótérre. A modern épületben, mely erdei iskolának is helyet szokott adni, találjuk az érdekes, informatív, interaktív erdészeti kiállítást, ahol a tanösvény kicsi házigazdája, Hangya Dani segítségével ismerkedhetünk meg az erdészek hasznos munkájával.

A játszótér hegy felőli oldalán a kis vadasparkban vaddisznókat, őzeket, szarvasokat is láthatunk, bár legtöbbször inkább csak fent a hegyoldalban bóklásznak az állatok. A játszótér meglehetősen napos, kevés árnyékot találunk csak. Nyitva tartás: márc. 15 – okt.15.: H-P: 9-17, Szo-V: 9-19, okt.16-márc.14.: K-P: 9-14, Szo-V: 9-16. 2021 nyarán a park feljítási munkálatok miatt zárva tart!

A kirándulóközpontban kis büfé, és erdei teázó kínál frissítőket, snack-eket.

A Gyadai tanösvény induló állomása mellett a kis tó partján ovis élményösvényt alakított ki az Ipolyerdő Zrt., ahol a legkisebbek ismerhetik meg játékos formában az erdőben élő állatokat, növényeket és az erdész bácsik érdekes munkáját.

A tanösvény leírása

A tanösvény összesen 13 fő állomásból áll, melyek a természeti adottságokról és a gazdálkodásról közölnek érdekes információkat, de az állomások között is vannak további érdekességekről szóló tájékoztató táblák, sőt a madártani tanösvény táblái, a Naszály erdeiben élő tollas teremtményeket is bemutatja.

A tanösvény elején hatalmas fényképes térképet láthatunk az útvonalról, az állomásokról, de az egész tanösvény kitűnően van jelezve, eltévedni szinte lehetetlen. Egy lépcsősorral indít az útvonal, majd a lépcsők tetején az út kettéágazik, kövessük az erdészet által ajánlott útirányt, és a bal oldali ágon induljunk el a zöld T mellett a piros jelzéseket követve.

A Lósi-patak feletti kellemes sétaút hamarosan letér a patak medréhez, majd egy kis hídon átkelve érünk a második állomáshoz. A széles kocsiútról pár lépés után a tanösvény ismét átkel a romantikus kis patakon, aztán egy szép, madárdalos erdőn keresztül pár száz méter után kibukkan egy tágas, gyönyörű rétre. A hosszúkás tisztás szélén vezet tovább a széles, kényelmes szekérút, de rövidesen a jelzések balra mutatnak a Lósi-patak mocsaras, ártéri erdeje belseje felé.

Egy kapun keresztül lépünk be a mesevilágon keresztül vezető pallósorra. Minden évszakban csodás a patak vizével elárasztott, nyáron békák kuruttyolásától hangos, rejtelmes ártéri erdő. A göcsörtös pallósor hosszan kanyarog a víz felett, kitűnő lehetőségeket kínálva a vízi élővilág megfigyelésére. Kilépve a füzek közül egy szépséges tisztás oldalán haladunk tovább, és pár perc múlva elérjük az Óriások Pihenőjét, mely egy ötletes erdei „bútorokkal” felszerelt, kulturált piknikező- és szalonnasütőhely több tűzrakóhellyel.

A pihenőhelynél a tanösvény élesen jobbra fordul, visszavezetve a Lósi-patak sáros völgyébe. A szinte mindig rendkívül sáros területen a földbe vert fatönkökön lépdelve tudunk átjutni, amely nem is olyan egyszerű feladat, főleg kisgyerekekkel. A patakon egy ötletes hintahíd vezet át, készüljünk fel rá, nagyot tud döccenni. A pallósort időnként a már ismert fatönkök tarkítják, nehezítik. Miután átverekedtük magunkat a mocsáron, kibukkanunk a hatalmas, meseszép Gyadai-rétre. A piros jelzések elválnak tőlünk, innen a zöld T mellett, a kék kereszt jelzést találjuk.

A Naszály északi oldalában fekvő varázslatos Gyadai-rét hazánk egyik leghangulatosabb erdei tisztása, hajdani legelője, kaszálója. Utunk enyhén emelkedve, délnek fordulva átvág a réten, betér az erdőbe és enyhén emelkedve két állomás után ér el a mély árkon átívelő impozáns függőhídhoz. A Magyarország leghosszabb gyalogos függőhídján való átkelés a tanösvény egyik csúcspontja.

A híd után utunk élesen jobbra tér, immár az Országos Kék Túra útvonalát követve hangulatos, árnyas erdőben le-föl hullámozva 50-60 perc sétával érünk vissza a tanösvény kiindulópontjához.