Ahol a víz az úr...

2018 márciusának utolsó napján bezárt az esztergomi Magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Múzeum interaktív állandó kiállítása, mely mintegy 18 éven át kápráztatta el, tanította és szórakoztatta a kicsiket és nagyokat.  Az év európai múzeuma díjban is részesült családbarát Duna Múzeum izgatottan készül az új, XXI. századhoz méltó állandó kiállítására, mely előreláthatólag 2019. júniusban nyílik meg a múzeumot szerető nagyközönség előtt.

 

A Duna Múzeum ebben az átmeneti időszakban is tárt kapukkal és örömmel fogadja a látogatókat, Látványtára megannyi felfedezésre váró kincset rejt, múzeumpedagógusai pedig lenyűgözően érdekes foglalkozásokkal várják a gyerekeket: óvodásokat, kisiskolásokat és középiskolásokat.

A múzeum kiállítása, a Látványtár

A Duna Múzeum európai szintű Látványtára, melynek különleges válogatása nem a megszokott módon mutatja be sokszínű gyűjteményeit: új dimenziókat nyit, megismerésre sarkall, szórakoztat, valamint lehetőséget teremt az önálló felfedezésre.

A látogatók képet kapnak a múzeumi gyűjtemény sokféleségéről, valamint az itt elhelyezett tárgyi, képeslap-, térkép- és éremanyag, illetve a Széchenyi-iratok gyűjteményének egy része is megismerhetővé válik.

A látogatóknak érdemes a lábuk alá is nézni a Látványtárban: az üvegpadló alatt olyan tárgy-együttest vehetnek szemügyre, amelynek egyes darabjai eredetileg is a padlószint alatt voltak használatosak. Ilyenek az ó- és középkorból származó vízvezetékcsövek vagy 20. század elején elterjedt vízórák. A tárgyak mellett két alapvető információ segíti a további tájékozódást: az adott tárgy leltári száma, valamint pontos megnevezése. Ezek birtokában a helyiségben található nagyméretű, érintőképernyős monitoron megkereshető a tárgy leíró kartonjának digitális változata a műtárgy teljes leírásával, adataival. A múzeum honlapján is elérhető program jelenleg közel 3000 műtárgy adatait tartalmazza. A monitoron megjeleníthető Vörös László 1833-ban készített térképe is, segítségével a mai térképészeti, informatikai lehetőségeket kihasználva egyidejűleg barangolhatunk napjaink Budapestjén és 1833-ban Pest-Budán. A múzeum és a múzeumi munka jobb megismerését szolgálják egy másik érintőképernyős panelen megjelenő gyűjteményi ismertetők. Itt már a játék is szerepet kap, a látogató virtuális muzeológusként rakhatja a megfelelő gyűjteményekbe a véletlenszerűen megjelenő tárgyakat, dokumentumokat, fényképeket. Az egyéni felfedezés élményét táblagépek segítik, a tárgyaknál elhelyezett QR-kódok leolvasásával háttér-információk, a jobb megértést elősegítő feladatok, animációk érhetők el az adott tárgy eredeti használatával kapcsolatosan.

A látogatók a valódi műtárgyraktárba is beléphetnek, a tömörraktári rendszer két polcán függőlegesen és vízszintesen csúsztatható monitorral szöveges és képi anyagok érhetők el, melyek a tárgy használatának, jellegzetességeinek megértését teszik könnyebbé.

Gyakorlati tudnivalók

Cím: Esztergom, Kölcsey Ferenc u. 2.

Nyitva:  H - Cs: 08.00 - 16.00

                P: 08.00 - 14.00

                Hétvégén, ünnepmap zárva!

Belépő: Felnőtt: 700 Ft, kedv.: 350 Ft, 6 év alatt ingyen, családi jegy: 1200 Ft.

http://www.dunamuzeum.hu/