Ahol a víz az úr...

2019 októberében másfél éves megfeszített munka eredményeként megnyitott a Duna Múzeum új állandó kiállítása, a VÍZEUM.

Az év európai múzeuma díjban is részesült családbarát Duna Múzeum XXI. századhoz méltó új, állandó kiállítása előre láthatólag a régihez hasonlóan nagy kedvenc lesz. Rövidesen mi is személyesen látogatjuk meg a látványosnak tűnő Vízeumot, addig is a múzeum hivatalos anyagát olvashatják oldalunkon.

Az új kiállítás, a Vízeum

A Vízeum bemutatja a vízgazdálkodás múltját, jelenét, a vízzel kapcsolatos innovációkat, szemlélteti a víz erejének felhasználását, feldolgozza a folyók szabályozását, bemutat hajózással kapcsolatos érdekességeket és hajó maketteket, foglalkozik többek között a fürdés történetével, a Balatonnal, ásványvizekkel és a szódavíz történetével is.

A klímaváltozást kiemelt témaként kezeli a múzeum és a legmodernebb eszközök, valamint adatok segítségével mutatja be hatásait. Az új kiállítás hangsúlyos részeként megismerhetjük, hogyan változik a Föld vízkészlete, a klímaváltozás milyen hatással van az élővilágra és a vízügyi szakembereknek milyen feladatokkal kell szembesülni az éghajlatváltozás hatásai kapcsán.

A régi tárlat kedvence, a hatalmas vízgép is megújult, fényekkel, mostantól narrációval kiegészítve mutatja be a víz erejének sokféle hasznosítását. A tárlatban megjelennek a vízhez kapcsolódó régi mesterségeket is, mint a bolgárkertészek, a Duna-víz árusok, a faúsztatók, a vízimolnárok, halászok vagy az aranymosók.

A kiállítás érdekes része a víz halmazállapotainak bemutatása, szemléletesen jeleníti meg a három állapot jellemzőit, vidám, játékos formában, biztosan nem csak a kicsiket fogja elvarázsolni ez a látvány, és ami a legjobb, hogy az így felszedett információk biztosan rögzülnek is a fejekben.

A vízügyi témáknál külön fejezetet kap az árvíz, belvíz, folyószabályozás, az öntözés – az információt itt is könnyen érthető, érdekes kis animációkkal, filmekkel, képekkel adjuk át.

Igazi különlegesség az úszással foglalkozó rész, ami az őskortól napjainkig mutatja be a történetét, külön kitérve az esztergomi vonatkozású emlékekre. Maga a térkialakítás is egyedi, úszómedencében érezve magát a látogató szerezhet plusz információkat.

 Hangulatos pihenőhelyet – ún. Merengőt - alakítottunk ki, ahol a terem két oldalfalán és a plafonon lévő kijelzőkön filmek, animációk futnak, valamint nyugalmat sugárzó fények és zene uralkodik.

A múzeum kiállítása, a Látványtár

A Duna Múzeum európai szintű Látványtára, melynek különleges válogatása nem a megszokott módon mutatja be sokszínű gyűjteményeit: új dimenziókat nyit, megismerésre sarkall, szórakoztat, valamint lehetőséget teremt az önálló felfedezésre.

A látogatók képet kapnak a múzeumi gyűjtemény sokféleségéről, valamint az itt elhelyezett tárgyi, képeslap-, térkép- és éremanyag, illetve a Széchenyi-iratok gyűjteményének egy része is megismerhetővé válik.

A látogatóknak érdemes a lábuk alá is nézni a Látványtárban: az üvegpadló alatt olyan tárgy-együttest vehetnek szemügyre, amelynek egyes darabjai eredetileg is a padlószint alatt voltak használatosak. Ilyenek az ó- és középkorból származó vízvezetékcsövek vagy 20. század elején elterjedt vízórák. A tárgyak mellett két alapvető információ segíti a további tájékozódást: az adott tárgy leltári száma, valamint pontos megnevezése. Ezek birtokában a helyiségben található nagyméretű, érintőképernyős monitoron megkereshető a tárgy leíró kartonjának digitális változata a műtárgy teljes leírásával, adataival. A múzeum honlapján is elérhető program jelenleg közel 3000 műtárgy adatait tartalmazza. A monitoron megjeleníthető Vörös László 1833-ban készített térképe is, segítségével a mai térképészeti, informatikai lehetőségeket kihasználva egyidejűleg barangolhatunk napjaink Budapestjén és 1833-ban Pest-Budán. A múzeum és a múzeumi munka jobb megismerését szolgálják egy másik érintőképernyős panelen megjelenő gyűjteményi ismertetők. Itt már a játék is szerepet kap, a látogató virtuális muzeológusként rakhatja a megfelelő gyűjteményekbe a véletlenszerűen megjelenő tárgyakat, dokumentumokat, fényképeket. Az egyéni felfedezés élményét táblagépek segítik, a tárgyaknál elhelyezett QR-kódok leolvasásával háttér-információk, a jobb megértést elősegítő feladatok, animációk érhetők el az adott tárgy eredeti használatával kapcsolatosan.

A látogatók a valódi műtárgyraktárba is beléphetnek, a tömörraktári rendszer két polcán függőlegesen és vízszintesen csúsztatható monitorral szöveges és képi anyagok érhetők el, melyek a tárgy használatának, jellegzetességeinek megértését teszik könnyebbé.

Gyakorlati tudnivalók

Cím: Esztergom, Kölcsey Ferenc u. 2.

NyitvaMinden nap 9-17 óráig (szombaton és vasárnap is!), kedden szünnap.   

ÜNNEPI NYITVATARTÁS: október 23. nyitva 9-17 óráig  

November 1-én ZÁRVA!

Belépő (2019):

Teljes árú: 1400.-Ft

kedvezményes: 700.-Ft (diák és 70 év alatti nyugdíjas)

Családi: 700 Ft/fő

Csoportos felnőtt jegy minimum 10 fős csoport esetén: 1000 Ft/fő

Múzeumpedagógiai foglalkozás: 400.-Ft / fő

Ingyenes: 6 év alatti gyermekek, 70 év fölöttiek, fogyatékkal élők kísérője

http://www.dunamuzeum.hu/