Vadregényes szurdok, zúgó fenyvesek, idilli tisztások

A Visegrádtól délre húzódó Apátkúti-völgy a Visegrádi-hegység egyik népszerű, könnyen megközelíthető kirándulóhelye. A közkedvelt piknikező hely, az eszményi fekvésű Telgárthy-rét feletti hegyoldalban találjuk a minden évszakban látogatható Bertényi Miklós Füvészkertet, mely nevével ellentétben inkább egy klasszikus, parkerdei környezetben kialakított arborétum.

A Bertényi Miklós Füvészkert rövid története

Az 1960-as évek második felétől, az itt lévő, főleg tölgy- és gyertyánerdők helyére különböző örökzöld és fenyő állományokat telepítettek, némely korosabb őshonos fát megtartva. 1978-ban Bertényi Miklós és Varga Gábor erdőmérnökök vezetésével kezdték meg a terület arborétummá való átalakítását. Számos lágyszárú növényt, virágokat, cserjéket, egzotikus, főleg ázsiai növényeket honosítottak meg a füvészkertben. Az 1980-as években még egy madártani tanösvényt is létrehoztak.

a-fuveszkert-terkepe.jpg

A Bertényi Füvészkert térképe

A Bertényi Miklós Füvészkert látogatása

A 16 hektáros, körbekerített füvészkert két fő, jól megkülönböztethető részből áll, a tulajdonképpeni arborétumból, melyet egy 19 állomásból álló meglehetősen kesze-kusza, kanyargó ösvények és szélesebb utak hálózata alkotja. A másik, tájképileg izgalmasabb rész pedig az Erdőanyai-szurdok meglepően vadregényes, látványos patakvölgye.

Az Ördögmalom étteremtől a bejárati kapu után nem sokkal a sétaúton egy elágazáshoz érünk, itt találjuk a két alapító erdőmérnök emlékkövét. Innen indul a patak mentén felfelé a Szurdok táblával is jelzett ösvény a megkapó szépségű, vadregényes Erdőanyai-szurdokba. Lehet, hogy a szerény belépődíj riasztja el a kirándulók nagy részét, de még nyári hétvégeken is alig találni turistát is, pedig a rövid, vadromantikus szurdok a hegység egyik legszebb erdei kanyonja.

Borostyánnal befutott, meredek hegyoldalak, sziklafalak mentén sokszor közvetlenül a köves mederben vezet az ösvény, az őserdőszerű, buja növényzet és a mélyen bevágódott völgy igazi misztikus, rejtélyes hangulatot teremt. A kis patak zúgókon, sziklalépcsőkön bukdácsol lefelé, a rozogának tűnő doronghidak, a meder feletti, korláttal biztosított ösvény, a hatalmas gyökérzetek, a nyirkos környezet már-már Indiana jones-i világot alkot.

Az ösvény végül egy éles bal kanyarral vezet ki a szurdok mélyéből, majd egy szép tisztás mellett, a 17-es táblánál balra fordulva érünk vissza az emlékkő előtti csomóponthoz.

Az arborétum 19 állomása jól felfűzhető egy kacskaringós körsétára, a legmagasabb pont, a 9-es, közel 100 méterre van magasabban a völgynél. Természetesen céltalanul is bolyonghatunk a jól karban tartott sétautakon, a többnyire sűrű, árnyas fenyvesek aljában. A 2-es állomás után, felfelé egy hosszú, meredek, gyönyörű tisztás fekszik, a 11-es és 12-es állomás között találjuk a kert legöregebb fáját, egy kb. 350 évesre becsült kocsánytalan tölgyet.

A 6-os tábláig mindenképpen érdemes felmennünk, a gyönyörű tisztást borókák övezik, és két 200 év körül tölgymatuzsálemet is láthatunk itt. Az arborétum néhány pontjától pedig épp a visegrádi fellegvárra nyílik szép kilátás. A kertben természetesen az örökzöldek dominálnak, de az ősz is különlegesen szép, a japán juharok, a bükkök színorgiája szemet gyönyörködtető. Egy csendes, napos, havas téli hétvége pedig egész más világot mutat a látogatónak.

Gyakorlati tudnivalók

Cím: Bertényi Miklós Füvészkert, Visegrád, Apátkúti-völgyi út

Megközelítés:

Visegrád központjából a Mátyás király úton át a Fellegvár felé, majd az éles balkanyarnál egyenesen tovább a völgyben. Parkolóhelyek a Telgárthy-rétnél. 2021 júniusától a behajtás a völgybe fizetős, sorompó zárja el az utat, a napidíj 1000 Ft, melyben már a parkolás is benne van. Télen, hétköznap a sorompó nyitva áll, ilyenkor fizetés nélkül is be lehet hajtani.

Nyitvatartás:

A Füvészkert csak az Ördögmalom étterem nyitvatartásával megegyezően látogatható! Május – augusztus: minden nap 12.00 – 20.00, márc.15 – ápr.30: Cs – V: 12.00 – 20.00, szept – okt.: Sze – V: 12.00 -20.00, nov.1 – márc.14: P-V: 12.00- sötétedésig.

Belépő: Felnőtt: 1000 Ft, kedv.: 500 Ft. A belépőjegy az étteremben váltható meg! A Füvészkert kutyával látogatható, a felelős kutyatartás erdei szabályainak és normáinak betartásával.

http://www.parkerdo.hu/bertenyi_miklos_fuveszkert