Idilli réteken, mesebeli erdőkön keresztül a Dunakanyar magányos őrszemére, a Naszály tetejére

Klasszikus gyalogtúra a Naszályra a népszerű katalinpusztai kirándulóközpontból, a Gyadai-réten keresztül. A Gyadai tanösvényen indulva végig megyünk a Naszály északi lejtőjén elterülő meseszép Gyadai-réten, majd elérve az Országos Kéktúra útvonalát felkapaszkodunk a több helyen is gyönyörű kilátást nyújtó Naszály csúcsára. Az északi, fenséges bükkerdővel borított hegyoldalban ereszkedünk vissza a tanösvényre.

A túra hossza: 17,4 km

A túra időtartama: 6 óra

Szintkülönbség: 550 m fel, ugyanannyi le

A túra jellege:

Meglehetősen hosszú, egész napos kirándulás, néhány komolyabb megerőltető kaptatóval, nehezebb szakasszal. Az útvonal végig kitűnően jelzett, nyáron a Gyadai-rét felső része, a piros jelzésű út kissé benőtt, néhol nehezen követhető csapás. Vízvételi lehetőség útközben nincs, kellő mennyiségű folyadékot vigyünk magunkkal, melegben az árnyék nélküli Gyadai-rét és a kaptató a Naszályra izzasztó tud lenni.

Kiindulópont: Katalinpusztai kirándulóközpont. Gépkocsival a 2-es főúton Rétság felé, Szendehely-Katalinpuszta végénél kell lehajtani a nagy, fizetős parkolóba. (700 Ft/nap)

 naszaly-gyadai-ret-terkep1.jpg

Térképkivágat: Börzsöny 1:40 000 (Cartographia)

A túra leírása

A hétvégénként rendkívül közkedvelt katalinpusztai kirándulóközpontból indulunk, elmegyünk a csóványosi kilátót idéző csúszda és a kerti vasút mellett egészen a látogatóközpont épületéig. A kis erdei tó mellett rátérünk a Gyadai tanösvényre, mely egy lépcsősoron emelkedik a hegyoldalban. Az elágazásnál a P és a K jelzésű utak szétválnak, mi a bal oldali P jelzésű, kényelmes ösvényt választva, szintet tartva, a Lósi-patak medre felett gyalogolunk.

Rövidesen a tanösvény és a jelzett út letér a mederhez, kis hídon megyünk át a patakon, jobbra fordulunk a betonúton és pár lépés után ismét visszatérünk a patak másik partjára. Pár perc múlva kiérünk az erdőből, üdén zöldellő, idilli rét szélén megyünk tovább a szekérúton, mellőzve egy régi gémeskutat. Hirtelen, az Óriások pihenőjét jelző útjelzőtáblánál a jelzések balra mutatnak, egy kapuszerű építményen keresztül lépünk be a Lósi-patak mesebeli lápvilágába.

Jól kiépített pallósoron vágunk át a vizenyős mocsáron, egyre beljebb kerülve a rejtelmes, félhomályos, békakuruttyolástól hangos ártéri erdő csodavilágába. Végül egy hangulatos tisztáson bukkanunk ki, innen már csak pár perc az Óriások Pihenője fantázianevű erdei piknikező- és szalonnasütő hely. A tanösvény innen élesen jobbra kanyarodva tér vissza a Lósi-patak szinte mindig sáros völgyébe. A földbe vert cölöpökön tudunk átkelni a cuppogós, bakancsmarasztaló talajon. 2016 májusában a cölöpök mellé kis fajárdát eszkábáltak a kevésbé ügyes kirándulók számára. A patakon egy érdekes hintahídon kelünk át, mely igencsak meg tudja lepni a mit sem sejtő túrázót nagy döccenésével.

Kiérve a Gyadai-rét fantasztikusan hangulatos, idilli, tágas tisztására, a tanösvény egyenesen megy tovább, mi a P jelzéseket követve balra fordulunk. Kényelmes, széles utunk pár perc múlva váratlanul keskeny, nehezen követhető, nyáron igencsak benőtt csapássá változva megy egyre feljebb a hosszúkás réten. Szerencsére ez a szakasz nem tart sokáig, ismét kiérünk a széles szekérútra, és hosszasan követjük a Gyadai-rét egyre keskenyebbé váló, felső részét, mígnem a P jelzések bevezetnek egy szép bükkerdőbe.

Enyhén emelkedő úton negyedóra alatt érjük el az Országos Kéktúra útvonalát, a Török-réten. Jobbra fordulva folytatjuk túránkat a kitűnően jelzett Kéktúrán. Hangulatos, szintet tartó ösvényünkön 8-9 perc múlva újabb, táblával is jelzett kereszteződéshez érünk. A Kéktúra útvonala élesen jobbra fordul, és megkezdi meredek, fáradságos kapaszkodását a Naszály keleti oldalában. Innen csatlakozik hozzánk a Z körtúra jelzés is. A szuszogtató, izzasztó kaptató jutalma a Naszály keleti oldalában lévő ún. Kopaszok nevű hely, ahonnan szép kilátás nyílik a Cserhát lankáira, a távolban a Börzsöny vonulatára.

Girbe-gurba fák közt vezető ösvényünk innen egy kicsit könnyebbé válik, először jobbra vezet egy letérő a hegyoldalban lévő Násznép-barlanghoz, majd balra ágazik le a S körtúra jelzés. Az ismét meredekebbé váló úton, a K jelzésen pár perc alatt feljutunk a Naszály tetejére (652 m), a csúnya, geodéziai mérőtoronyba a bátrabbak fel is mászhatnak, ahonnan éppen, hogy csak ki lehet látni az ágaskodó lombok felett.

A hegytetőn lévő elágazástól továbbra is a Kéktúra jelzéseit követve ereszkedünk le egy lapos nyeregben található kereszteződéshez, ahonnan mindenképpen tegyünk kitérőt balra, a K∆ jelzésű úton a Látó-hegy (534 m) kereszttel koronázott csúcsára, mely a Naszály egyik kopár kiszögellésén fekszik, és lélegzetelállító panorámát nyújt a Dunakanyar térségére. A kilátóponttól visszatérünk a 400 méterre lévő elágazáshoz és folytatjuk túránkat az Országos Kéktúrán, a Katalinpusztai Kirándulóközpont felé.

Hangulatos, fenséges szálbükkösben, szintet tartva megyünk el a Naszály legnagyobb víznyelője, a Szinlő-barlang bejárata mellett. Hazánk egyik legmélyebb barlangja a kis patkósorrú denevér európai jelentőségű élőhelye. Ösvényünk a meredek, omladékos hegyoldalba vájva oldalaz tovább keleti irányban. A nehéz, de rövid szakaszt leküzdve kellemes bükkerdőben szerpentinezünk lefelé a Naszály északi oldalában. Egy éles kanyar után keleti irányt tartva kényelmes úton, enyhén lejtve érünk a Bikk-kút kis házikójához. A pihenőhellyel körülvett kút vizéből inkább ne igyunk, kifolyója nincs.

A kúttól pár perc alatt elérjük a gyadai-réti tanösvényt, pont egy mély árkot merészen átívelő, hosszú függőhídnál. Átmegyünk a hídon és immár a tanösvényen, az Országos Kéktúra útvonalát követve jó félóra kényelmes sétával érünk vissza kiindulási pontunkra, a katalinpusztai kirándulóközponthoz.