Dél-Tirol legszebb, leglátványosabb kertje

Dél-Tirol legnépszerűbb látványossága a Merano szélén fekvő Trauttmansdorff-kastély varázslatos kertje, mely nem véletlenül érdemelte ki az Olaszország legszebb kertje kitüntetést. A kastély körül kialakított lenyűgöző fekvésű, világszínvonalú kertek, a kedvező klíma hatására a világ szinte minden részének flóráját be tudják mutatni. A teraszos kialakítású, 12 hektáros kert közepén álló kastélyban pedig Touriseum néven egy igazán érdekes és különleges kiállítást láthatunk a turizmus történetéről.

A kastély és a kert rövid története

A Trauttmansdorff-kastély kertjei viszonylag új látnivalónak számítanak, hiszen 7 év építőmunka után 2001-ben nyitották meg a közönség számára. A folyamatosan bővítgetett park azóta is töretlen népszerűségnek örvend, pár év alatt Dél-Tirol első számú látványosságává fejlődött. 2005-ben elnyerte az Olaszország legszebb kertje díjat, majd egy évre rá hatodik helyen végzett Európa legszebb kertjeinek rangsorában. A további fejlesztéseknek köszönhetően 2013-ban az Év Nemzetközi Kertje nagydíjat is megkapta.

A ma is látható neogótikus kastély épülete egy középkori vár maradványaira épült a XIX. század közepén. Erzsébet királynő (Sisi) is kedvelte a helyet, kétszer is itt töltötte a téli hónapokat, 1870-ben, majd 1889-ben. Az első világháború után az olasz állam tulajdonába került kastély teljesen lepukkant az évtizedek során, a később a tartományra átruházott épületet 2000-ben kezdték meg teljesen felújítani. A szépen renovált helyiségekben 2003-ban nyílt meg a Touriseum, a dél-tiroli turizmus történetét rendkívül szellemesen bemutató különleges kiállítás.

A Trauttmansdorff-kastély kertjeinek látogatása

A parkolóból először az országút túloldalán épült modern fogadóépületbe jutunk, itt tudjuk a meglehetősen borsos árú belépőjegyeket megváltani. Az elsőre drágának tűnő mulatság mindenképpen megéri az árát, világszínvonalú látványosság, ráadásul simán el lehet tölteni félnapot, de akár egy egészet is a kertben, a kastélyban. A 12 hektár nagyságú kert legalacsonyabb és legmagasabb pontja közt 100 méter szintkülönbség van, a teraszos kialakítású park négy nagy részből áll plusz a múzeum.

A kert nemcsak egy egyszerű arborétum, számtalan élményelem, családbarát aktivitás, művészi alkotás, esténként gazdag kulturális programok, koncertek teszik feledhetetlen látnivalóvá. A kert fekvése is káprázatos, a teraszos kialakításnak hála a felsőbb szintekről, melyen több különleges kilátót is kialakítottak, elképesztő panoráma nyílik Merano-ra és a hegyek amfiteátrumára, ill. természetesen magára a kastélyra és a kertekre. Az infrastruktúra is világszínvonalú, kitűnő minőségű, többségében babakocsival, kerekesszékkel is járható burkolt sétautak, pihenőpadok, mosdók, vendéglátóhelyek teszik kényelmessé a látogatást.

A bejáratnál kapott kitűnő térkép segítségével könnyen eligazodunk az elsőre is óriásinak tűnő parkban. A kötelező ajándékbolttal felszerelt fogadóépületből egy hídon át érünk a kastély bejáratához, itt tudunk bemenni a Touriseum kiállításra is. Balra fordulva Amerika és Ázsia erdeit bemutató szekciót fedezhetjük fel.

Amerika és Ázsia miniatűr erdői

A bejárattól és a kastélytól balra terül el az amerikai és ázsiai kontinens erdeit bemutató terület, melyen egy zuhatagokban bővelkedő patak kanyarog keresztül. A főbb látnivalók: a bambuszliget, a liliomkert, a nagy üvegház minden elképzelhető egzotikus kultúrnövénnyel, a japánkert, a rizs- és teaültetvény és a világ legrégibb, legősibb, egyben legritkább növénye, a dinoszauruszok korában is már élt fura növény. A térképen zölddel jelzett szekció felső részén egy izgalmas kilátó és egy fehér homokos pálmafás strand várja a kitartó látogatókat.

Mediterrán Kert

A térképen narancssárgával jelzett Nap kertek a kastély napos, teraszos oldalán és felette terülnek el. Itt találjuk a legtöbb emléket Sisi-ről, a kastély oldalában tornyosuló magas, karcsú ciprusfák által határolt szerpentinutakon ereszkedhetünk le a tópartra. Főbb látnivalók: a Tiltott Kert, a Sissi-terasz, a 700 éves olajfa, a káprázatos színekben pompázó virágmező, a kaktuszültetvény, a legmagasabb ponton pedig a Voliere, a papagájház.

Vízi- és teraszos kertek

A park központi részének tekinthető, nagy kiterjedésű, pálmafákkal határolt dísztó partján elegáns kávézó, szigetén víziszínpad található. A vízben hatalmas aranyszínű japán pontyok úszkálnak. A víztükrön tavi rózsák, lótuszok lebegnek, a mintaszerűen kialakított teraszokon olasz stílusú kert sövénylabirintussal, szökőkutakkal, grottókkal csábítja a látogatókat.

Dél-Tirol jellegzetes tájképei

A Dél-Tirol növényvilágát bemutató szekció a tó kastéllyal átellenes oldalán kezdődik. A régióra jellemző növényvilág mellett helyet kapott a botanikus alvilágot bemutató gyűjtemény, szőlők, gyümölcsösök, kiskertek, virágföldek is gazdagítják a kertet. A gyerekek nagy kedvence a függőhíd és a méhkasszerű házikók. A legtávolabbi ponton pedig egy nádassal keretezett tavacskát keresztezhetünk. A legmagasabban fekvő részen, a különleges kialakítású Matteo Thon’scher kilátóból gyönyörködhetünk az egész parkra kiterjedő panorámában.

Szerelmesek kertje

2016-ban nyílt meg a park legújabb szenzációja a Szerelmesek Kertje, mely művészi kialakításával hamar a látogatók kedvencévé vált. A kilátó feletti részen épült kert fő eleme, a fura, virágszirmokra emlékeztető alkotások alatti sekély vizű dísztó, melynek közepén, kis szigeteken küldözgethetünk szeretteinknek üzeneteket, de a vízben lévő pihenőpadokon relaxálhatunk is.

Touriseum – a kastély kiállítása

A turizmus 200 éves történetét bemutató könnyed hangvételű, izgalmas, változatos kiállítás méltó párja a világhírű kerteknek. A kastély belső udvarain keresztül elég zegzugos útvonalon jutunk a múzeumnak otthont adó épületrészbe. A 20 teremben kialakított gyűjtemény tele van meglepetésekkel, életnagyságú, vicces figurák, mini színház, menedékház, szállodabelsők, mindenféle utazással kapcsolatos tárgy, de még egy BMW Isetta is helyet kapott itt. A főleg gyerekek számára rendkívül izgalmas 10 méter hosszú Dél-Tirol játék egy igazi interaktív, fából készült flipper játék. Külön kiállítás eleveníti fel Sisi királynő itt töltött hónapjait. Érdemes még bepillantani a szép kápolnába is, melyet az udvarról érünk el.

Gyakorlati tudnivalók

Cím: Schloss Trauttmansdorff, Merano, St.-Valentin-Strasse 51a (Via San Valentino)

Megközelítés:

Autóval Bolzano (Bozen) irányából a Meran felé vezető gyorsforgalmi útról Meran Süd kijáratnál Merano városközpont felé letérni, majd a második körforgalomnál Schenna felé 2 km a kastély parkolója. Meranóból Schenna felé , majd a körforgalomnál jobbra a kastély felé. A meranói vasútállomásról a 4-es vagy az 1B jelzésű városi autóbusz visz a kertekhez.

A parkolás fizetős 3,50 €/nap, nyáron gyakorta előfordul, hogy a nagy, 345 férőhelyes központi parkoló megtelik, ilyenkor több kiegészítő parkolóhely áll még rendelkezésre kissé távolabb, az országút mentén, figyeljük a táblákat.

Nyitvatartás (2017):

Április 1. – október 15.: 9.00 – 19.00 (kasszazárás 18 órakor)

Október 16 – 31: 9.00 – 18.00 (kasszazárás 17 órakor)

November 1 – 15: 9.0 – 17.00 (kasszazárás 16 órakor)

A nyári hónapokban péntekenként 23 óráig tart nyitva a park.

Belépő 2017:

Felnőtt: 13,00 €, gyerek (6-18), diák 28 évig: 9,00 €, nyugdíjas (65 felett): 10,50 €, családi jegy (2 felnőtt 18 éven aluli gyerekekkel): 28,00 €, 6 éven alul ingyenes.

 

http://www.trauttmansdorff.it