Családi körtúra idilli alpesi réteken, páratlan kilátással

A Dolomitok egyik legnagyszerűbb kirándulóhelye, az Alpok legnagyobb hegyi legelője, a csodás Seiser Alm (Alpe de Siusi). A nagyjából 1800 és 2200 m magasságban elterülő magashegységi plató szelíden hullámzó rétjei, kaszálói, csodás kilátást nyújtó, idilli túraútvonalai, barátságos, családbarát hüttéi, kiemelkedő turista infrastruktúrája méltán teszik Dél-Tirol legnépszerűbb üdülőhelyévé. Gyermekes családok részére a Puflatsch-körtúrát ajánljuk, a Seis-ből induló kabinos felvonóval jutunk fel Compatsch-ba, ahonnan újabb drótkötélpálya vezet még feljebb a Puflatsch Alm-ra, ahol gyerekbarát vendéglők, könnyű, panorámában gazdag útvonalak, vadvirágos mezők várják a kirándulókat.

A túra hossza: 6,8 km

A túra időtartama: 3 óra

Szintkülönbség: 170 m fel, 420 m le

A túra jellege: Könnyű, egyszerű gyalogtúra, kitűnően jelzett turistautakon, jelentősebb szintkülönbség nélkül. Gyermekes családok részére is ideális.

Kiindulópont:

Compatsch, a Seiser Alm Bahn felső állomása. A nagy kapacitású kiskabinos felvonó Seis széléről indul, az állomás mellett nagy, ingyenes parkolók.

A Seiser Alm-ra autóval 9.00 – 17.00 között behajtási tilalom van, csak előtte vagy utána tudunk a jó minőségű aszfaltúton felmenni. A parkolás drága: 15 €/nap.

Busszal is fel lehet menni, a buszjegy 16 €, oda-vissza. Seiser Alm Express (10-es járat).

Felvonó:

Seiser Alm Bahn: Üzemidő 2017: máj.24 – nov. 2, 08.00 – 18.00, jún. közepétől szept. közepéig 19 óráig. Retúr: 17,00 €, családi jegy: 35,00 €, 16 év alatt: 10,00 €, 8 év alatt ingyenes, 65 év felett: 15,00 €. Részletes infó: www.seiseralm.it/de/info/mobilitaet/seiser-alm-bahn-sommer.html

Puflatsch Bahn: üzemidő május végétől október elejéig, 09.00 – 16.30, ügyeljünk, hogy visszaérjünk időben, ha a felvonóval szeretnénk visszamenni Compatschba.

A túra leírása

A Seiser Alm Bahn kabinos felvonó hegyi állomásától (1844 m) indulunk a 14B jelű turistaúton, a Puflatsch Bahn felé. Kényelmes ösvényünkről csodás kilátás nyílik a Seiser Alm széles, tágas rétjeire, a platót körülölelő hegyek sorára. Szemben velünk a Langkofel és a legyalult tetejű Plattkofel jellegzetes csúcsai, jobbra a Rosszähne sziklafogai és a Schlern magasplatója, szélén a Santner gigász sziklatornyával. Vadvirágos legelők szélén érkezünk meg először a Panorama Bahn felvonó alsó állomásához, majd kissé odébb a Puflatsch Bahn kabinos felvonójához. A Telemix-Bahn-nak is hívott drótkötélpályán nyolcszemélyes gondolák és hatszemélyes ülőlift is van, bár ott jártunkkor csak a gondolák közlekedtek.

Az 1850 méterről 2119 méterre villámgyorsan felhúzó Puflatsch Bahn felső állomásánál a rendkívül népszerű, barátságos Bergrestaurant Puflatsch várja a kirándulókat, jól felszerelt játszótere, és főleg a szabadon használható hófánk pálya a gyerekek nagy kedvence. A Puflatsch magasplató, a Puflatsch Alm a Seiser Alm északi területét foglalja el, az étterem a déli peremén épült, teraszáról csodás panoráma nyílik az egész környékre. A PU-val jelzett Puflatsch-Rundweg (körút) a plató peremét követve kerüli meg az alpesi legelőt, minimális szintkülönbsége és remek kilátóhelyei, kellemes vendéglői méltán teszik elsőrangú családi kirándulóhellyé.

A hegyi étteremtől keletre egy kis kiemelkedésen találjuk az Engelrast kilátópontot, egy oszlopon ülő angyalka mutatja az irányt a parádés körpanorámát nyújtó domb tetejére. A 14A jelű úton lejövünk a dombról, és a széles kocsiúton jobbra kanyarodunk a 14-es sz. útra, mely egyben a PU-val is jelzett Puflatschrundweg. Egy elágazásnál a jobb oldali utat választjuk, a balra tartó 14-es út az Arnikahütte felé megy, mi maradunk a Puflatsch-körúton. Széles, kényelmes utunk szelíden le-föl hullámzik az idilli alpesi legelőn, szinte végig csodás kilátást élvezve kelet felé, a Langkofel és a Plattkofel csúcsaira, hamarosan megérkezünk a Puflatsch Alm északkeleti csücskébe, ahol meredeken szakad le a plató.

A perem szélén kis kilátóhely, a Schnürlplatte fogad, a csinos kis kereszt, a Filln Kreuz mellől páratlan panoráma nyílik a Dolomitokra, a mélyben fekvő Grödner Tal-ra, St. Ulrich településre.  A kilátóhelytől nyugatnak vesszük az irányt, a plató meredek peremén vezető úton felkapaszkodunk legmagasabb pontjára, a Puflatsch-ra (2174 m). A lapos dombról lejőve kb. 50 méterre furcsa, lépcső alakú sziklákon keresztül vezet utunk, a legenda szerint boszorkányok pihentek itt, innen a név, Hexenbänke (Boszorkány-padok).

Pár perc séta után egy újabb keresztnél, a Goller Kreuz mellől kínálkozik lélegzetelállító kilátás, innen utunk élesen balra, déli irányba fordul, és fenyőkkel tarkított, üdezöld mezők közt vezet az Arnikahütte rusztikus épületéhez (2061 m). Innen rövidíthetünk, a 14-es út közvetlenül vezet vissza a Puflatsch-felvonó hegyi állomásához. Amennyiben van még időnk, energiánk, folytassuk túránkat a körúton. Laza félórás sétával, szelíden hullámzó, vadvirágos kaszálókon keresztül a Puflatsch plató nyugati szélén haladva, széles, kényelmes kocsiúton érünk le a Puflatschhütte (Dibaita) menedékházhoz (1950 m).

A fogadótól a 14-es jelű, szilárd burkolatú úton ereszkedünk le a 100 méterrel lejjebb elterülő Compatsch szállodáihoz, a Seiser Alm felvonó felső állomásához, kiindulási pontunkhoz.