Neogótikus mauzóleum, középkori várkastély

Meranótól északra, magasan a Passer völgye feletti napos fennsíkon fekszik Schenna, Dél-Tirol egyik legnépszerűbb üdülőhelye, lélegzetelállító panorámával a mélyben fekvő Merano városára és a környező hegyek karéjára. Schenna jelképe, a már messziről látható, impozáns várkastély és a szemet vonzó, különleges vörös színű neogótikus mauzóleum, János főherceg síremléke.

Schenna látnivalói

A rendkívül kedvező helyen fekvő település, méltán a régió legközkedveltebb üdülőhelyei közé tartozik, Merano és a hegyek karnyújtásnyira vannak, a falu hamisítatlan dél-tiroli hangulatot áraszt, a szállás- és vendéglátóhelyek száma zavarba ejtő. Schenna elsősorban a vastagabb pénztárcájú vendégeket igyekszik megfogni, a tiroli köntösbe bújtatott wellness szállók száma ugrásszerűen megnőtt az utóbbi években. Az éttermek is főleg a felső kategóriát képviselik, de az egyszerűbb anyagi lehetőségekkel rendelkező kiránduló is el tud itt tölteni pár hangulatos órácskát.

A legtöbb turista elsősorban a Meranóból és környékéről jól látható neogótikus mauzóleum miatt jön fel a faluba. Amennyiben a kilátáson kívül egy kicsit a tiroli kultúrában, történelemben is meg szeretnénk mártózni, úgy a máig a Habsburg leszármazottak tulajdonában álló kastélyt is érdemes meglátogatnunk.

Mauzóleum

Schenna fő terén, a Raiffeisenplatzon találjuk a segítőkész turista információs irodát, mellette a városháza épülete áll, a mögötte fekvő dombon csoportosulnak a látnivalók, melyeket pár perces sétával érünk el egy sétaúton a fő térről. A régi és az új plébániatemplom egybe épült épületeit és a külön álló Martinskirchét hangulatos sírkert veszi körül, ahonnan remek kilátás nyílik a kastélyra és a mauzóleum hátsó felére is. A régi templom jellemzője a külső falán látható középkori freskók, bent a Johannes-kápolnában még régebbi, 1400 körül keletkezett faliképeket csodálhatunk meg. Az új templom legfőbb nevezetessége a modern, gyönyörű hangzású orgona. Híresek és kedveltek az itt rendezett orgona- és egyéb templomi koncertek, a turista irodában még CD-t is lehet venni az itt felvett hangversenyekről.

A vörös homokkőből épült, látványos, neogótikus stílusú mauzóleum János főherceg végső nyughelyeként készült el 1869-ben. Habsburg-Lotaringiai János főherceg (1782-1859) Ferenc császár és magyar király, és egyben többek közt József nádor öccse volt. A természet- és műszaki tudományok iránt nagy érdeklődést és elkötelezettséget mutató főúr (Erzherzog Johann) a napóleoni háborúkban az osztrák haderők egyik vezéreként szerepelt, majd a politikától visszavonulva, Stájerországban élt, nagyban hozzájárult Graz és Stájerország kulturális és gazdasági fejlődéséhez. Tirolt második hazájaként szerette, a schennai kastélyt is ő vásárolta meg, majd halála után, 1860-ban kezdték építeni a híres bécsi építész, Moritz Wappler professzor tervei alapján Közép-Európa legszebb neogótikus épületét.

1869-ben hozták ide végül a főherceg földi maradványait, a gazdagon díszített szarkofág mellett felesége, a polgári származású Anna is itt nyugszik. A másik két síremlék, egyetlen fiuké, Franzé és feleségéé, Theresáé.  A mauzóleum a schennai templomdomb szélére épült, a panoráma lenyűgöző a Meranói medencére, a szemben tornyosuló Texel-csoport háromezres vonulatára, a környező szőlőkre, gyümölcsösökre. A platform alatti részen kis játszótér vonzza a fiatalabb kirándulókat.

Nyitvatartás: márc.26 – nov.2 (2018): K-P, 10.00 – 11.30, 15.00 – 16.30

Belépő: 3,00 €, 10 éven alul ingyenes

Kastély (Schloss Schenna)

A középkori várat 1350 körül építtették Schenna urai, azóta jó párszor átalakították, mire ma is látható formáját elnyerte. János főherceg, miután frigyre lépett egy postamester lányával, elveszítette jogát a hercegi cím öröklésére, később, amikor már unokaöccse, Ferdinánd ült a trónon, megenyhült a Habsburg udvar és 1844-ben Annát Merán grófnője címmel adományozta meg. Egy évvel később a főherceg fiát, Ferenc bárót is elismerték Merán örökös grófjának, és ez a grófi cím már örökölhető volt. 1845-ben János főherceg megvásárolta a schennai kastélyt, és azt utódaira, Merán grófjaira hagyományozta.

A kastélyt a XIX. század második felében nagymértékben átépítették, modernizálták, a kor főúri divatjának megfelelően kényelmes lakóhellyé alakították. Az épületet máig János főherceg leszármazottai, a meráni grófi család tulajdonolja és lakja.

Az épületben kialakított kiállításokat csoportos, vezetett látogatás keretében tudjuk végigjárni. A főbb látnivalók, a terjedelmes fegyvergyűjtemény, a reneszánsz terem értékes majolikával díszített barokk kori kályhával, a szalon és az étkező a festmény gyűjteménnyel. Nem utolsó sorban a parádés kilátás a kastély ablakaiból.

Nyitva: márc.26 – nov.2 (2018): K-P, csoportok 10.30, 11.30, 14.00, 15.00 órakor. Esti látogatás: hétfőnként 21.00 órakor.

Belépő: 9,00 €, gyerek (6-14) 3,00 €, kombinált jegy a mauzóleummal: 10,00 €

http://www.schloss-schenna.com