Vinschgau jelképe

Dél-Tirol egyik leghíresebb látképe az elárasztott völgyben fekvő mesterséges tó, a Reschensee víztükrének közepén, magányos mementóként kimagasló középkori templomtorony, a Grauner Turm. Megkapó látványt nyújt a parttól nem messze álló szép, román stílusú torony, a környék hegyeit tükröződő a kristálytiszta vizű tótól szép időben egészen az örök hó fedte Ortler-ig is ellátni.

A Reschensee látogatása

Dél-Tirol Vinschgau régiójának felső részén, az Etsch folyó völgyében fekszik a mesterséges Reschensee, keleti partjától nem messze a hajdani Graun falu templomának tornyával. Az osztrák határtól, a Reschenpass hágótól délre fekvő békés völgy elárasztásának tervei a két világháború közti fasiszta olasz kormány kezdeményezésére születtek meg. A vízerőműhöz kellett létrehozni a nagy mesterséges tavat, azon az áron is, hogy a völgyben fekvő három települést és a helyi gazdák földjeit, kertjeit végelegesen elárasszák.  

A tervek végrehajtását a kitörő világháború megakasztotta, de a környék német nyelvű parasztsága nem nyugodhatott meg, pár évvel később újra elővették a projektet és 1949-ben kitelepítették a lakosságot a völgyből. 1950 nyarára feltöltötték a mesterséges tavat, mely így egész Dél-Tirol legnagyobb tava lett. Graun falu házait, a templommal együtt lerombolták, a temetőből exhumálták a halottakat és átszállították őket a hegyoldalban kialakított új falu sírkertjébe. Érdekes módon a templom tornyát érintetlenül hagyták, mely azóta is ott áll a víztükör közepén különleges mementóként.

A XIV. századi, román stílusú templomtorony az egész régió jelképévé vált, tiszta időben délre a tartomány legmagasabb csúcsa, az Ortler zárja a festői horizontot. A közel 1500 m magasságban fekvő tó vize fürdésre nem alkalmas, de mivel egy észak-déli irányú szélcsatornában fekszik, rendkívül ideális szörfparadicsom, a windsurf és kite-surf hódolói is előszeretettel látogatják a Reschensee-t. Nem messze a toronytól a parton kis hajókikötő áll, ahonnan a Hubertus nevű kirándulóhajó indul félórás kalandozásra a tavon. A kapitány érdekes dolgokat mesél az elsüllyesztett falvakról, lakóiról, persze németül. Július közepétől október közepéig délután 3-kor indul a hajó. 8 €, gyerek 4 €.

A Reschensee megközelítése

A tó keleti partján fut a 40-es főút, mely a Reschen-hágón keresztül megy Ausztriába. Déli irányból jőve, átmegyünk Graun falun, majd az alagút után egyből balra látjuk a parkolót (fizető automaták). A parkolótól le tudunk sétálni a kavicsos partra, a hajókikötő sincs messze.