Közel 100 méter magasból lezúduló impozáns zuhatag

Merano-tól nyugatra, magasan az Etsch folyó völgye felett fekszik Partschins, a falu felett tornyosuló Texel-csoport hegycsúcsai közül lezúduló bővizű Zielbach 97 m magas sziklalépcsőn zúdul alá a mélybe. A Partschinser Wasserfall Dél-Tirol egyik legimpozánsabb természeti látványossága, ráadásul könnyű megközelíthetőségének köszönhetően népszerű családi kirándulóhely.

A vízesés megközelítése

Autóval a Birkenwald fogadóig tudunk felmenni, onnan még 5-600 m séta a zuhatag alsó része. Partschins falut Merano felől nyugati irányban a 38-as útról nyíló bekötő úton, Töll település után, érjük el. A falu zegzugos utcácskáin át a Wasserfall jelzőtáblákat követve keskeny, meredek utcákon érünk a falu házai fölé, majd már az erdőben egy elágazásnál a bal oldali ágat választva érünk fel a Birkenwald vendéglőig, ahol parkolni tudunk. 2016-ban a fogadóhoz vezető út felújítás miatt zárva volt, csak a kereszteződésig lehetett elmenni, de 2017-re már biztos, hogy fel tudunk menni Birkenwald-ig.

A vízesés látogatása

A Birkenwald vendéglő előtti Y alakú útelágazásnál balra menjünk, a betonút hamarosan kiér a Zielbach patakhoz, átkelünk a hídon (2016-ban ezt is felújították, de a gyalogosoknak nyitva volt). A híd után közvetlenül jobbra kanyarodunk a 8B jelű turistaúton, mely a Zielbach két ága között halad felfelé a vízeséshez. Rövidesen kiérünk az erdőből a vízesés előtti nagy tisztásra.

A magasan a Texel-csoport csúcsai közt fakadó Zielbach bő vize több sziklalépcsőn bukdácsol lefelé, majd 97 m magasból szabad esésben zúdul alá a mélybe. A rendkívül impozáns természeti látványosságot alulról is egész közelre megközelíthetjük, de számítsunk arra, hogy nem ússzuk meg szárazon a mutatványt. A zuhatag előtti füves domboldal ideális kilátó- és pihenőhely. Kissé feljebb a Gasthaus Wasserfall (1073 m) kellemes, jó hangulatú vendéglőjében pihenhetünk meg, frissülhetünk fel.

A fogadó épületétől a hegyoldalba vájt ösvény vezet egy, a vízeséshez közel lévő sziklaperem szélén kialakított kilátó platformig, ahonnan testközelből csodálhatjuk meg a látványosságot. Itt kb. a vízesés magasságának felén lehetünk, visszatekintve is szép a panoráma a Texel-csoport csúcsaira, főleg a Tschigat (2998 m) tömbjére. Lefelé nézve a völgyre, egészen Partschins házait is láthatjuk. A legjobb időszak a látogatásra, közvetlen hóolvadás után, májusban, júniusban, ilyenkor a legimpozánsabb a zuhatag.

Családi kirándulásnak is ideális a vízesés meglátogatása, hiszen a Birkenwald fogadótól kényelmes, enyhén emelkedő turistaúton 15-20 perc alatt felérünk a vízeséshez. A Wasserfall vendéglő is gyerekbarát, több pihenőpad is rendelkezésre áll a vízesés előtti füves domboldalban. A patak partján a kövek csúszósak! Visszafelé a kocsiút szerpentinjén is vissza tudunk menni a Birkenwald fogadóhoz. 

Partschins másik érdekes látnivalója, az egyedülálló Írógép Múzeum (Schreibmaschinen Museum), ahol több mint 1400 masinát csodálhatunk meg az elmúlt 150 évből. Egy partschins-i polgár, Peter Mitterhofer találta fel az írógépet 1864-ben, a gyűjteményben a világ első írógépét is megtalálhatjuk. A kiállítás a templom mellett egy modern épületben van, Kirchplatz 10.