Alpesi kalandösvény mesebeli környezetben

A Dolomitok leghíresebb völgye a Val Gardena (Grödner Tal) télen-nyáron első osztályú kirándulóhely, a Langkofel és a Geisler-csoport között húzódó, eszményi fekvésű völgy egyik üdülőfalva, St. Christina feletti hegyoldalban alakították ki a régió népszerű családi élményösvényét, a Monte Pana szelíd hegyén, a PanaRaida kalandösvényt. A 10 játékos állomásból álló útvonal kisgyerekes családoknak is remek program, amíg a kicsik játszanak, a felnőttek a fantasztikus kilátásban lubickolva relaxálhatnak.

A túra hossza: 3 km

A túra időtartama: 1-2 óra, játéktól függően, de egész nap el lehet lenni

Szintkülönbség: 50 m fel, ugyanannyi le.

Kiindulópont:

Monte Pana, St. Christina. Megközelíthető autóval és felvonóval is. Autóval a St. Christinán átvezető főútról St. Ulrich felől, a központ irányába térjünk le, még a falu alatt átvezető alagút előtt. Az első körforgalomnál jobbra a Monte Panára vezető szerpentinúton pár perc alatt felérünk a nagy parkolókhoz. A parkoló fizetős, de kora délutántól ingyenes.

Felvonó: St. Christina központjából a Monte Pana-ra vezető út mellett van az alsó állomás. Üzemidő: jún. közepétől szept. közepéig, 8.30 – 16.30.

A túra jellege:

Könnyű, családi kirándulás, sok pihenővel, játszótérrel, élményelemmel, minimális szintkülönbséggel. Az ösvény babakocsival is járható!

 

A túra leírása

A három nagy parkoló közül a középső parkoló felett találjuk a PanaRaida élményösvény indító állomását, a jellegzetes piros, fehér pöttyös fagombákkal. Érdemes indulás előtt beszerezni a kis, játékos, rajzos térképet az ösvényről, a nagy szállodaépületben biztos találunk pár példányt. Az útvonal végig ki van táblázva, egyértelműek a jelzések. A kilátás végig lélegzetelállító, a Langkofel fehéren vakító, gigászi dolomittömbje, a völgy túloldalán a Geisler-csoport csipkés hegylánca feledhetetlen látvány.

Az óramutató járásával megegyező irányban indulunk el az ösvényen, átvágunk a Sporthotel Monte Pana szélesen elterülő épülete előtti gyönyörű, vadvirágos réten. Kissé balra egy játszó- és pihenőparkot (fizetős) látunk, itt lehet lovagolni is. A széles mezőn, a kerítésnél, a kápolna előtt, egy elágazáshoz érünk, ahol balra fordulunk, a következő állomás egy falovak által húzott falovas kocsi, majd hamarosan a szabadtéri Világörökség mozihoz érünk, ami nem más, mint egy kis fából épült platform, melyben egy szabadon használható erős távcsővel mozizhatjuk a Dolomitok hegyláncait. A mozi kerítése a környező hegyek sziluettjét mintázza.

A negyedik állomás egyben a legnépszerűbb pontja a kalandösvénynek, a vizes játszótér. Hosszú favályúkban folyik a jéghideg víz, melyet különböző trükkös eszközökkel lehet felduzzasztani, eltéríteni. Idilli piknikező helyeket is találunk, mondanunk sem kell, hogy a kilátás innen is parádés. Elmegyünk egy kisebb labirintust formázó állomás mellett, majd beérünk a hangulatos erdőbe, ahol egy ősöreg fenyő ágaira akasztott óriási hinta várja a lurkókat.

A szép, világos fenyőligetben kanyargó út egy fára épült, megmászható házikó után egy kis felvonóhoz ér, ahol egy elég sáros, mocsaras terület felett kéne elméletileg kézi erővel áthúzniuk magukat a gondolával a gyerekeknek, de ez még egy felnőttnek is kihívást jelent. Az ösvény később átvezet egy alagúton, melynek falait mesefigurák rajza borítja, majd egy idilli fekvésű kis tó partjára érünk. A tavacska kifolyójánál Kneipp-medencében járkálhatunk mezítláb, kényeztethetjük megfáradt talpunkat. A tó partján kényelmes pihenőágyakban csodálhatjuk a mesebeli tájat.

A PanaRaida minden élményeleme természetbarát anyagokból épült, elsősorban természetesen fából. A hegyi tótól az ösvény átvezet egy fahídon, elmegy egy síugratópálya mellett, majd a tágas legelőn keresztül ér vissza a kiindulási ponthoz.