Látványos panorámaút Meran házai felett buja mediterrán vegetációban

Merano híres, látványos vonalvezetésű sétaútja 100 méterrel a város házai felett a meredek hegyoldalban húzódik felejthetetlen panorámát nyújtva a városra, a környező hegycsúcsokra, szemet, lelket gyönyörködtető, az év szinte minden szakában buja, mediterrán növényzettel. A napos domboldalban egyenesen haladó, szintet tartó panorámaút kihagyhatatlan programpontja a meranói kirándulásoknak.

A Tappeinerweg látogatása

Egy helyi orvos, a prominens dél-tiroli családból származó Dr. Franz Tappeiner útmutatásai alapján tervezték és nyitották meg 1893-ban, a közvetlenül a meráni óváros felett tornyosuló Segenbühel hegy oldalában a széles, kényelmes panoráma sétányt. A napos domboldalt teleültették melegkedvelő, mediterrán növényzettel, a parkszerű környezetben futó, könnyen járható Tappeinerweg azóta is töretlen népszerűségnek örvend.

Pálmafák, yucca fák, mimózák, mirtuszok, leanderek, pinea fenyők, fügefák, ciprusok sorakoznak az út mentén, a kedvező mikroklímának hála, az év legnagyobb részében üde zöld növényzet, színorgiába boruló virágok közt sétálva csodálhatjuk a várost felülről. A több helyen is kialakított kilátóplatformokról térképszerűen rajzolódik ki Meran városa, jól látszik a városnak helyt adó, lapos Meráni-medence, az Etsch széles völgye mind délre, Bozen felé, mind nyugatra a Vinschgau irányába. Északnyugatnak a Texel-csoport 3000 méteres csúcsai, keletre az Ifinger jellegzetes csúcsai.

A promenád 7 km hosszan húzódik, keleten, a Lőportoronytól nem messze északról indul, majd a toronynál északnyugati irányba fordulva egyenesen halad egészen a Tirol falu mellett álló Brunnenburg alá, majd Gratsch településrész házai között ér véget.

Rövid séta a Tappeinerweg-en

Érdemes teljesen végigjárni az útvonalat, de ha nincs sok időnk, a legcélszerűbb az alábbi útvonalat választani. Az óváros közepén magasló Szt.Miklós-plébániatemplom (Duomo) mögötti kis utcácskából indulunk. A falat középkori síremlékek borítják, szemben a Barbara-kápolna gótikus épülete. A kápolna előtt élesen balra fordulunk egy hosszú, izzasztó lépcsősorra, a Tiroler Steig-ra, mely felvezet a már szintben húzódó promenádra. A felső lépcsősor pont a sétány leghíresebb vendéglőjénél, az elképesztően buja növényzettel körbenőtt Saxifraga nagy teraszos épületénél ér véget.

Felérve a Tappeinerweg-re, jobbra fordulunk, pár méter után egy félkör alakú kiöblösödésben a névadó szobrát találjuk. Nem messze onnan a jobb oldalon, a lejtős hegyoldalba telepített városi gyógynövénykertbe (Kräutergarten) térhetünk be. A sétányon érdekes gleccser vájta sziklafalat tanulmányozhatunk, majd a több pihenőpaddal is felszerelt, végig lélegzetelállító kilátást nyújtó panorámasétány a Lőportorony (Pulverturm) fogazott bástyájához ér ki.

A középkori őrtoronyba a még jobb körpanoráma kedvéért fel is tudunk menni. A sétány innen északnak fordul és szőlők közt egy elágazásnál ér véget. Itt választhatunk, a jobb oldali út, a Kralingerweg lépcsősora egyenesen az óváros felé vezet, a bal oldali út pedig keresztezi a Zenobergstrassét, majd a meredek hegyoldalban szerpentinez le a csodás, folyóparti Gilfpromenade-hoz, ahonnan a Passer folyó partján érünk vissza a Római hídhoz, majd a belvárosba.

A Kralingerweg lépcsősora is levezet a folyó partján húzódó sétányhoz, ahol a Római híd (Punte Romana) németül Steinerne Steg íveli át a sebesen rohanó Passer folyót. A hídtól északra nem messze egy hangulatos étterem van, onnan indul a dús növényzetű Gilfpromenade. A hídtól a város felé jőve, a folyó jobb partján a napos Winterpromenade, a bal parton az árnyékos Sommerpromenade húzódik egészen a Postbrückéig.